Fisherman’s Wharf

Honderden zeeleeuwen rusten uit op Pier 39

Fisherman’s Wharf in San Francisco is wereldberoemd. Het bijzondere van deze haven is dat een deel wordt bewoond. Het gaat dan met name om Pier 39. Hier leven veel Californische zeeleeuwen, die zich niets aantrekken van de drukte. Ja, deze pier is mede daarom erg toeristisch, maar je kunt toch optimaal genieten van deze plek met de tips in dit artikel. Dit zijn de beste tips om de zeeleeuwen op Fisherman's Wharf te bezoeken.

Deze pier is speciaal voor toeristen aangelegd. Je vindt hier veel toeristische winkels en restaurants. Maar er is hier wel iets bijzonders te zien. Hier liggen tientallen Californische zeeleeuwen uit te rusten; het liefst in de zon. Het zijn dus geen zeehonden zoals vaak wordt gedacht. 

Het is een aandoenlijk, maar ook indrukwekkend gezicht. Je hoort ze al in de verte. En je ruikt ze ook wel. Plotseling zie je ze ook. Ze kibbelen vaak met elkaar. Of liggen languit in een diepe slaap, vaak met zelfs gesnurk dat luid hoorbaar is. Je moet het zien om te geloven.

Bekijk de recente video van meer dan 1.000 dieren

In mei 2024 neemt het aantal zeeleeuwen snel toe op Pier 39. Meer dan 1.000 dieren worden geteld, nadat jarenlang het aantal rap terug liep. De reden is dat een immense school ansjovis in de buurt is gesignaleerd. Dit is het favoriete voedsel van de zeeleeuwen. In de video hieronder kun je zien hoe de dieren alle pontons bezetten. Bijzondere beelden, toch?

Ineens waren de zeeleeuwen op Fisherman’s Wharf

Het is niet zo dat de dieren hier altijd hebben geleefd. Plotseling waren ze er in 1989. Volgens sommigen kwam het na de Loma Prieta aardbeving in oktober 1989, maar helemaal duidelijk is het niet.

Zo liggen de zeeleeuwen op Fisherman's Wharf in San Francisco.

Discussie

Al snel kwamen er meer dieren en ontstond er een levendige discussie, waar zo’n beetje iedereen in de Verenigde Staten zich mee bemoeide. De booteigenaren wilden de dieren kwijt, maar toen er toeristen kwamen kijken was de discussie snel beslecht.

Ineens waren alle dieren verdwenen

Een aantal jaren geleden nam het aantal zeeleeuwen snel af. In 2009 waren ze bijna helemaal verdwenen. Wetenschappers konden niet achterhalen wat de reden was. Inmiddels zijn er weer meer dieren te zien, al kan het aantal van dag tot dag sterk variëren.

Lekker overnachten in San Francisco

De stad is zeer de moeite waard om een paar nachten te verblijven. Er zijn talloze bars en restaurants voor een gezellige avond. Je vindt er talloze goede hotels, leuke appartementen en vakantiewoningen. Wees er wel op tijd bij, vaak zijn ze vaak ver van te voren volgeboekt.

Zo zijn de dieren er en zo zijn ze weg…

In juni en juli reizen veel dieren naar hun het veel zuidelijker gelegen Channel Islands National Park. Ze doen dit om te paren. Dan kan het gebeuren dat de pier een stuk leger is. In augustus komen veel dieren weer terug.

De dieren liggen hier graag in het zonnetje uit te rusten na een nachtje vissen op zee. Het levert heerlijke taferelen op als de dieren om een plaatsje vechten of worden gestoord in hun slaap. Waardoor het hier erg onrustig kan zijn. 

Dit komt ten eerste door het kabaal van de dieren. Ten tweede door de toeristen die moeten lachen om de dieren. Alleen al daarom is een bezoek de moeite waard.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen