San Francisco

Heerlijk relaxte stad met talloze attracties

San Francisco is een heerlijke stad in Californië. Dit komt mede dankzij de wereldberoemde Golden Gate Brug en trams die over de steile hellingen rijden. Maar ook door de zeeleeuwen die op Pier 39 liggen te slapen en het relaxte karakter van de stad in de Verenigde Staten. Dit zijn de bezienswaardigheden van San Francisco. In dit artikel vind je ook de leukste excursies om te doen. 

Veel reizigers bezoeken San Francisco aan het einde van hun rondreis door het Westen van Amerika. Of aan het begin als heerlijke start van de trip. En deze stad is zeer de moeite waard. En vormt een mooi contrast met al het natuurgeweld dat je verder op de reis tegen komt. San Francisco is lekker genieten van de ruimte, de Amerikaanse sfeer en het zachte klimaat. Deze stad is eenvoudig te ontdekken met genoeg dingen om te doen. En de stad heeft een rijke geschiedenis.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge, San Francisco, Verenigde Staten.

Het is uitgeroepen tot één van de grootste bouwwerken uit de 20e eeuw: de iconische Golden Gate Bridge. Je kunt de brug op diverse manieren beleven. Hij is gebouwd in 1937 en is 1.970 meter lang. De brug heeft een opvallende kleur; oranje. Dit is vanwege een bijzondere reden gedaan. Ik merkte dat er diverse uitkijkpunten zijn om de brug te bekijken. Er is zelfs een strand vanwaar je de brug kunt zien. 

Lees mijn artikel over de Golden Gate Bridge

Kabeltram

De kabeltram in San Francisco.

Dit is de meest populaire excursie: met de kabeltram door San Francisco. Er zijn diverse routes die je kunt nemen, waaronder de Powell-Hyde line. Het is niet alleen een mooi gezicht, maar ook een heerlijke manier om te reizen door de stad. De tram is een van de leukste manieren om je te laten vervoeren. Waarbij je onderweg leuke stops kunt maken.

Lees mijn artikel over de kabeltram in San Francisco

Fisherman’s Wharf

De Fisherman's Wharf zeeleeuwen in San Franscisco.

Deze haven in de stad is wereldberoemd. En ja, Fisherman's Wharf is erg toeristisch. En dus erg druk. Die je eigenlijk wel kan missen. Maar het grappige is dat een deel van deze haven wordt bewoond. Het gaat met name om de beroemde Pier 39. Hier leven tientallen Californische zeeleeuwen, die zich niets aantrekken van de drukte. De dieren slapen hier vaak, waarbij ze opvallend veel kabaal maken. 

Lees mijn artikel over Fisherman's Wharf

Lombard Street

Lombard Street in de Verenigde Staten.

Lombard Street staat bekend als de meest bochtige straat van de wereld. En hij is ideaal om zelf te rijden. Het meest beroemde deel van de weg is slechts één huizenblok lang, maar telt acht scherpe haarspeldbochten. let op: het is eenrichtingsverkeer. Dus kies de juiste kant. Het is een heerlijke route, al kun je natuurlijk ook alleen kijken naar de auto's.

Lees mijn artikel over Lombard Street

Alcatraz

Het eiland Alcatraz in San Francisco.

Het eiland Alcatraz is wereldberoemd als gevangenis. The Rock, zoals hij vaak wordt genoemd, ligt in de Baai van San Francisco. En is via een excursie per boot te bezoeken. Van 1934 tot 1963 deed het dienst als zwaar beveiligde gevangene. Met Al Capone als meest bekende gevangene. Tegenwoordig is het een beschermd gebied. Met onder meer de oudste vuurtoren aan de westkust van Amerika. 

Je kunt met een veerboot van Alcatraz Cruises naar het eiland varen. Vandaar kun je rond het eiland wandelen. Al is het erg klein. Maar het meest populair is een rondleiding door de voormalige gevangenis. Waarbij je de cellen ziet, het ziekenhuisvleugel en meer. En, je kunt er Alcatraz Night Tour doen. In het donker dus. 

Een cel in de voormalige gevangenis Alcatraz.

Union Square

Union Square is het centrale plein van San Francisco. Let op de vele palmbomen die je hier ziet. In het midden zie je een 30 meter hoge zuil met daarop een koperen beeld. Deze is ter nagedachtenis aan de overwinning van admiraal Deweys op de Spanjaarden in 1898.

Union Square in San Francisco.

Rondom het plein zie je talloze winkels waar je goed kunt shoppen. En een hapje en drankje kunt doen. Ook zijn er diverse shopping malls en theaters. In de winter ligt hier een ijsbaan waar je goed kunt schaatsen.

Twin Peaks

Het beroemde Twin Peaks in San Francisco.

De twee bekende heuvels in San Francisco hebben een passende naam: Twin Peaks. Met name North Peak wordt veel bezocht voor het uitzicht over de stad. Maar het is ook een heerlijke plek om even de stad te ontvluchten. Mount Davidson is met 280 meter de hoogste heuvel van de stad. De weg door de heuvels is heerlijk, al kan het hier erg druk worden. Het beste moment is de zonsondergang. Of de zonsopgang als het eerste daglicht over de stad valt.

Lekker overnachten in San Francisco

De stad is zeer de moeite waard om een paar nachten te verblijven. Er zijn talloze bars en restaurants voor een gezellige avond. Je vindt er talloze goede hotels, leuke appartementen en vakantiewoningen. Wees er wel op tijd bij, vaak zijn ze vaak ver van te voren volgeboekt.

Chinatown

Chinatown in San Francisco.

Aan het eind van de 18e eeuw was er een grote toestroom aan Chinese migranten. Die vestigden zich in het huidige Chinatown. Veel migranten zochten een baan en werkten bijvoorbeeld mee aan de aanleg van Central Pacific Railrod. Het meest beroemd is de Dragon Gate. Deze Chinese poort ligt aan Grant Avenue.

Je kunt hier heerlijk wandelen en je vergapen aan de veel Chinese winkels. Met onder meer kruiden, sieraden en kleding. De Chinese architectuur is overduidelijk aanwezig, net als veel Chinese restaurants. De meest populaire straten zijn Stockton Street, Sacremento Street en Porthsmouth Square.

Palace of Fine Arts

Het Palace of Fine Arts in San Francisco.

Het is het meest beroemde theater in San Francisco; Palace of Fine Arts. Dit gebouw stamt uit uit 1965 en is de zogeheten Beaux-Arts stijl gebouwd. Het is een goede plek voor foto’s, zeker ook met de vijver ervoor. Het is ook een theater met veel voorstellingen. Die niet altijd zijn uitverkocht, zodat je een optreden kunt bijwonen.

Painted Ladies

De Painted Ladies in San Francisco.

Deze plek is zeer populair bij fotografen. De naam Painted Ladies zegt iets over de kleuren van de huizen. Je vindt aan de Steiner Street een aantal rijtjeshuizen in Victoriaanse stijl. Met op de achtergrond de skyline van San Francisco. En als je hier bent zul je het herkennen van veel foto’s, films en series.

Regel je excursies vooraf online

Sausalito

Sausalito bij San Francisco.

Het stadje Sausalito is een voormalig vissersplaatsje. Dat nu vooral bekend staat als plek voor kunstenaars. Met name het aantal woonboten hier is ongekend groot. Je kunt met de veerboot naar Sausalito en daar wandelen langs de veel shops en kustlijn. Ook kun je hier goed fietsen.

Aquarium of the Bay

Het Aquarium of the Bay aan Pier 39 laat het onderwaterleven zien van de Amerikaanse kust. Zodat je een goed idee krijgt van de rijkdom in de zee hier. Met talloze dieren die je hier op je rondreis kunt zien. Waaronder de lieve zeeotters.

Meer tips voor San Francisco

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen