Waarom moet ik hier heen?

Het Flatiron Building; de naam betekent 'strijkijzergebouw', wat wel te begrijpen is door de vorm. Het opvallende ontwerp komt van Daniel Hudson Burnham. Het is met zijn 87 meter en 22 verdiepingen één van de eerste wolkenkrabbers ter wereld.

Het Flatiron Building behoort tot de meest iconische gebouwen van New York. Het is beken van allerlei televiesieseries en films. Maar het gebouw is toch nog imposant als je er voor staat.

Bijzondere architectuur van het Flatiron Building:

Deze wolkenkrabber werd gebouwd voor het bedrijf Fuller Construction Co. in 1902. Het was de eerste wolkenkrabber met een metalen skelet.

De Flatiron Building is een voorbeeld van de Chicago School. Wat staat voor een dragende staalconstructie die bekleed met een decoratieve gevel in nieuwe renaissancestijl. Zo zijn er veel kenmerken uit renaissance terug te vinden op het gebouw.

De bouw was onmogelijk

Toen het gebouw haar deuren opende, schreven diverse kranten dat het omver zou worden geblazen. Zij lieten geleerden vertellen dat het Flatiron Building door de luchtstromen langs het gebouw om zou vallen. Maar dit gebeurde niet, al leverde het wel veel hilariteit op.

Toch is hier nog wel iets bijzonders te zien. Door de extreem smalle voorzijde ontstaan geregeld valwinden, waardoor de rokken van vrouwen omhoog kunnen waaien. Of andere mensen verrast worden door de plotselinge wind. Een grappig gezicht.

Meer informatie: www.nyc-architecture.com/

Corno’s reistips:

In New York is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. Hierbij een aantal tips om het plannen makkelijk te maken. Let op: New York is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden en activiteiten kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.