Waarom moet ik hier heen?

Het Flatiron Building; de naam betekent 'strijkijzergebouw', wat wel te begrijpen is door de vorm. Het opvallende ontwerp komt van Daniel Hudson Burnham. Het is met zijn 87 meter en 22 verdiepingen één van de eerste wolkenkrabbers ter wereld.

Deze wolkenkrabber werd gebouwd voor het bedrijf Fuller Construction Co. in 1902. Het was de eerste wolkenkrabber met een metalen skelet. De Flatiron Building is een voorbeeld van de Chicago School, wat staat voor een dragende staalconstructie die bekleed met een decoratieve gevel in neo-renaissancestijl. Zo zijn er veel kenmerken uit renaissance terug te vinden op het gebouw.

Toen het gebouw haar deuren opende, schreven diverse kranten dat het omver zou worden geblazen door de luchtstromen langs het gebouw. Maar dit gebeurde niet, al leverde het wel veel hilariteit op. Door de extreem smalle voorzijde ontstonden ‘valwinden’, waardoor de rokken van de vrouwen omhoog waaiden.

Meer informatie: www.nyc-architecture.com/

Corno’s reistips:

In New York is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. Hierbij een aantal tips om het plannen makkelijk te maken. Let op: New York is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden en activiteiten kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.