Waarom moet ik hier heen?

Havasu Falls wordt ook wel Havasupai Falls genoemd, terwijl de Havasupai-indianen hem Havasu ’Baaja noemen. Deze watervallen liggen aan de beroemde Havasupai Trail. Een heerlijke wandeling, waarna je kunt afkoelen in het water.

Havasu Falls is één van de verborgen parels van de Verenigde Staten. Deze bijzonder mooie waterval ligt in de beroemde Grand Canyon. En je kunt hem bezoeken en er bijvoorbeeld ook in zwemmen.

Havasupai Trail

Je kunt deze waterval bereiken via de Havasupai Trail. Het startpunt van de route ligt op de Hualapai Hilltop, aan het einde van de BIA Road 18. Hier is een grote parkeerplek en dus een ideaal startpunt. De wandeling naar Havasu Falls is ongeveer 13 kilometer lang. Als je door wilt lopen naar een van de campings moet je hier nog ruim 3 kilometer bij tellen.

Onderweg loop je door diverse kloven, waar het op sommige plekken erg smal wordt. Onderweg kom je ook meerdere stroompjes en kalkterrassen tegen waar het water langzaam overheen stroomt. Kijk goed om je heen, er leven hier diverse soorten dieren. Waaronder diverse soorten herten, maar ook steenbokken en veel vogels.

Kalkterrassen langs de Havasupai Trail
Kalkterrassen langs de Havasupai Trail. sgcdesignco

Zwemmen in Havasu Falls:

In het water van Havasu Falls kun je goed zwemmen, het is erg rijk aan mineralen. Wat je ook wel ziet aan de opvallend blauwe kleur van het water. En ja, zwemmen in een waterval in een omgeving als deze. Wat wil je nog meer?

Hoe kom ik hier?

De waterval ligt op het terrein van de Havasupai-indianen. Daarom moet je vooraf online een toegangsbewijs regelen (en kopen), ook om te kunnen kamperen. Het voordeel hiervan is dus dat het hier niet te druk wordt. Al kan het nog steeds rond het middaguur druk worden met fotograferende mensen. Het nadeel is echter dat je er lastig tussen komt in de drukkere periodes.

Daarom kun je het beste overnachten op een van de campings. En dan de volgende ochtend vroeg naar de waterval lopen en lekker zwemmen. Dan maak je ook de mooiste foto’s als het zonlicht de kloof binnen valt.

Hoe hoog is Havasu Falls?

De waterval is 37 meter hoog en valt nooit stil, al verandert de loop van het water geregeld. In 1990 spoelde veel zand rond de waterval weg door een overstroming. Een dam zorgt er nu voor dat het water over de rotsen naar beneden blijft stromen.

Meer informatie: www.nps.gov/grca/planyourvisit/havasupai.htm en theofficialhavasupaitribe.com

Corno’s reistips:

Wil jij Grand Canyon bezoeken? Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.