The High Line in New York

Innovatief project waarbij een oude spoorlijn verandert in stadspark

High Line is één van de meest bijzondere projecten van New York. Dit was ooit een verhoogde spoorweglijn van de New York Central Railroad. Waar veel goederen over werden vervoerd met treinen. Inmiddels is het heerlijk park waar je kunt joggen, gezellig wat kunt drinken en eten, maar ook je vrienden kunt ontmoeten. En live muziek horen. 

Als je naar New York gaat behoort de High Line wel tot de bezienswaardigheden die je moet bezoeken. Ontdek de beste tips en bezienswaardigheden voor je bezoek aan de High Line. Zodat je optimaal kunt genieten van deze bijzondere plek.

Hoe is de High Line ontstaan?

De verlaten spoorlijn ligt in de wijk Chelsea en werd al jaren niet meer gebruikt. Enkele bewoners kregen een plan om van de verhoogde spoorlijn een park te maken à la de Promenade Plantée in Parijs. Het stadsbestuur van New York vond het een goed idee en stelde 50 miljoen dollar beschikbaar. En de High Line was geboren.

Wandelen op de High Line in New York.

De half vergane spoorlijn werd langzaam omgebouwd tot een opvallend stadspark. In het hippe Manhattan kun je nu lopen over de oude spoorweglijn, die sinds de jaren ’80 niet meer wordt gebruikt. En het is een populaire plek, met veel groen. Midden in de stad.

De afgelopen jaren zijn diverse delen van het project geopend. In totaal is er nu 1,6 kilometer voor voetgangers toegankelijk. Uiteindelijk moet na een derde fase het park 2,33 kilometer lang worden. Als je de stad bezoekt moet je wel een stukje wandelen over deze oude spoorlijn, toch?

Relaxen op de High Line naar New York.

Waar is de High Line in New York?

De 2,3 km lange High Line start op de hoek van Gansevoort en Washington Street en loopt tot aan W 34th Street. Je kunt het grootste deel over de High Line lopen als je wilt. En weer terug. Al kun je natuurlijk ook met het openbaar vervoer terug.

Meer informatie op de officiële website.

Tips om New York te bezoeken

In New York is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. De stad heeft verschillende karakteristieke wijken met talloze bezienswaardigheden, leuke activiteiten, winkelstraten, barretjes en restaurants. Met het openbaar vervoer kun je relatief snel door de stad gaan maar een route plannen is handig. Je hoeft misschien niet alles te zien, het ‘vangen’ van de sfeer is wel het belangrijkste. Wat goed kan op een stedentrip. En New York is typisch een stad waar je vaker kunt terugkomen zonder dat het gaat vervelen.

Beste tijd voor New York

New York kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter vriezen. Maar er is ook kans dat er sneeuw ligt wat de stad een bijzondere sfeer geeft. In de zomer kan het behoorlijk heet worden.

Het late voorjaar en het najaar zijn het populairst. En uiteraard de periode rondom Kerstmis; New York is dan feestelijk aangekleed.

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen