Monument Valley

Volgens velen het mooiste landschap van Amerika

Monument Valley in de Verenigde Staten is uniek. Deze plek moet je eigenlijk wel bezoeken tijdens je rondreis door het westen van Amerika. Het is een bijzondere plek met een rijk verleden. En ook nu nog eigendom van de Navajo-indianen.

De eerste gedachte die hier bovenkomt is; dat moet wel uit Hollywood komen. Totdat je er voor staat en ziet dat het echt is. Desondanks blijft Monument Valley een surrealistische omgeving. Waar Moeder Natuur haar uiterste best heeft gedaan om het landschap te sculpturen. 

Monument Valley heeft in talloze films en commercials als decor gediend. Grote rotsblokken die 300 meter hoog uit het land verrijzen met een felrode karakteristieke kleur. Maar vooral de ontstaansgeschiedenis is erg boeiend.

Dit natuurgebied heeft talloze attracties die je eenvoudig kunt bezoeken. Jammer genoeg besteden de meeste mensen hier maar een beperkt aantal uren. Wat zonde is, want Monument Valley behoort tot de mooiste plekken op aarde. Zeker bij zonsopgang en zonsondergang. Lees hier mijn tips voor de beste bezienswaardigheden van Monument Valley. 

Hunts Mesa

Het magische Hunts Mesa bij zonsopgang.

Hunts Mesa is niet de meest bekende plek, maar wel een van de mooiste. Het is wel een van de beste plekken om het panorama van Monument valley in volle glorie te zien. Het ligt in het zuidelijke deel van het natuurgebied op een hoogte van 1.942 meter. Je kunt dit niet bereiken via de hoofdingang, maar via de zandduinen naast Kayenta.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Kayenta

Het dorpje Kayenta herbergt onder meer het Navajo National Monument. Dit cultureel centrum biedt een kijkje in de keuken van de Navajo. Het ligt in het plaatsje Kayenta en heeft onder meer een tentoonstelling over de geschiedenis van de stam, hun tradities als ook hun geloof. 

Ook zijn er replica’s van hun diverse soorten huizen te zien. Wie wil begrijpen hoe mensen hier altijd hebben geleefd, moet hier eigenlijk even rond kijken. Kayenta ligt 40 kilometer ten zuiden van Monument Valley op de U.S. 163.

The Mittens

Het ultieme Wild West-decor. ©Corno van den Berg

The Mittens vormen de absolute topattractie van Monument Valley. Drie immense rotsblokken die ruim 1.700 meter uit elkaar staan in een verder lege vlakte. Dit is het ultieme decor van het Wilde Westen. Ze verschijnen op je netvlies zodra je het parkeerterrein van het gebied oprijdt. En ja, je hebt deze rotsen vaker gezien. Zoals op televisie en in talloze films of commercials.

El Capitan

De statige El Capitan in Monument Valley.

De statige berg El Capitan is het overblijfsel van een oude vulkaan. Die door verregaande erosie op de andere rotsen is gaan lijken, maar dus een andere geschiedenis kent. De vulkaan is vernoemd naar kolonel Kit Carson, die de strijd tegen de Navajo’s in 1863 leidde. Hij werd El Capitan genoemd door zijn troepen, en Agathla door de indianen. El Capitan ligt niet in het belangrijkste deel van het park, maar zo’n 35 kilometer ten zuiden van Monument Valley.

North Window

De North Window in Monument Valley.

Het North Window laat Monument Valley vanuit een andere hoek zien. Vanaf diverse plekken biedt het een weidse blik op het noordelijke deel van het gebied. Zo kun je in de verte onder meer The Mittens en de Three Sisters zien. De beste tijd is ’s ochtends of aan het einde van de dag.

Artist’s Point

Artist's Point in Monument Valley.

Volgens velen is Artist’s Point één van de mooiste plekken in het park. Het biedt een ongekend vergezicht de vallei in. Waarbij je goed het landschap, maar ook de oerwerking van de natuur kunt zien. Vanaf Artist’s Point kun je onder meer zien hoe wind en regen het landschap kneden. Het uitzicht is zeker met slecht weer extra imposant, maar ook in de vroege ochtend of in de namiddag is het de moeite waard. Op het heetst van de dag zie je dat de zon voor rimpelingen in het landschap zorgt.

Totem Pole

De beroemde Totem Pole in Monument Valley.

De ‘totempaal’ is een eenzame rots van bijna honderd meter hoog. Ooit was dit een rotsblok, maar erosie (met name wind) heeft hem tot totempaal gesculptuurd. Die nog fier overeind staat in het landschap. In zijn omgeving staan nog meerdere opvallend steile rotsen, maar geen enkele tipt aan deze.

Sand Dunes en Sand Springs

De Sand Dunes in Monument Valley.

In de buurt van de ‘Totem Pole’ liggen de rode duinen van Monument Valley. Deze duinen lopen nog door het landschap als de wind ze meevoert. Her en der kun je markeringspaaltjes zien waar de grens van de duinen ooit lag. Wie dit fenomeen wil zien kan het beste op een winderige dag gaan. Opmerkelijk genoeg zijn hier ook enkele bronnen te vinden, zoals Sand Springs. Dit is het meest wilde deel van Monument Valley.

John Ford Point

John Ford Point in Monument Valley.

De regisseur John Ford heeft in en rond Monument Valley maar liefst zeven bioscoopfilms gemaakt. Waaronder de beroemde western Stagecoach uit 1939. Hij had een favoriete plek, die tegenwoordig dan ook John Ford Point heet. Hier liet hij talloze indianen en de ‘cavalerie’ over de prairie galopperen. In een decor waar je u tegen zegt.

Three Sisters

De Three Sisters in Monument Valley.

De drie zusters staan gebroederlijk naast elkaar. Deze drie opvallend steile rotsformaties lijken meer op totempalen dan op rotsen. De reden is simpel: deze vorm hebben ze door verregaande erosie gekregen. Zowel de basis als de bovenkant zullen ooit instorten, vraag is alleen welke het eerst gaat.

Elephant Butte

Ook hier geldt, what’s in a name?’ Deze indrukwekkende rots staat, net als veel rotsen hier, los in het landschap. En, voor iemand met een goed voorstellingsvermogen, lijkt op het achterwerk van een olifant. Je kunt het silhouet, want daar hebben we het over, het beste zien in de namiddag. Dan voorziet de zon de rotspartij van het juiste licht.

Mystery Valley

De weinig bezochte Mystery Valley.

De naam zegt het al, deze vallei herbergt talloze mysterieuze plekken. Naast het landschappelijk schoon zijn er veel rotstekeningen van de Anasazi te vinden, maar ook veel natuurlijke bogen, ook wel ‘arches’ benoemd. Deze vallei is ook nu nog heilig voor de hier levende Navajo, en is dus alleen met een Navajo-gids te bezoeken.

Wandel de Wildcat Trail

De machtige Wildcat Trail in Monument Valley.

Monument Valley staat niet bekend als een wandelparadijs. Toch is er één wandelroute, de Wildcat Trail, die je zelf kunt verkennen. Deze is ongeveer 5 kilometer lang en loopt langs de beroemde ‘Mittens’. Opmerkelijk genoeg is het hier vaak niet echt druk, zeker niet als je vroeg in de ochtend gaat. Let op de kleuren van de rotsen die veranderen naarmate je vordert en de zon het geheel vanuit een andere hoek beschijnt.

Sneeuw in Monument Valley

Sneeuw in Monument Valley.

Hoe is Monument Valley ontstaan?

Monument Valley kent een uniek verleden. Het is feitelijk een bijkomstigheid van de Rocky Mountains, je zou kunnen zeggen dat Monument Valley het ‘afval’ is van de bergketen. Dat ook nu nog steeds indianengebied is.

Het is niet zo heel gek dat de oorspronkelijke bewoners, de Navajo-indianen, veel legendes hebben over deze rotsen, de wind en de dieren. Voornamelijk over hoe dit alles is ontstaan.

Wetenschappers hebben een andere uitleg. Zij denken in grote termen, waarbij het gehele westen van de VS (en zelfs Canada) wordt betrokken. Miljoenen jaren geleden zorgt onderaardse druk op de aardkorst onder meer voor de ‘geboorte’ van de Rocky Mountains. Vulkanische activiteit is de oorzaak, waar ook bijvoorbeeld Yellowstone om bekend is.

Bij dit soort processen ontstaat vaak erosie. Regen zorgt ervoor dat sediment via rivieren in het lager gelegen land terecht komt. Dit is het gebied dat tegenwoordig Monument Valley heet. Met als gevolg dat het gebied duizenden meters boven de zeespiegel komt te liggen. 

De fraaie weg naar Monument Valley.

Door het toenemende gewicht wordt de bodem langzaam in elkaar gedrukt. Tegenwoordig ligt het op 1.700 meter hoogte. Door het droge klimaat en het vele zand leeft er opvallend weinig. ‘Cliffrose’ en ‘rabbitbrush’ (die geen Nederlandse naam hebben) zijn enkele van de struiken die hier groeien.

De kracht van erosie

Aan de oppervlakte van dit landschap hebben wind en regen al miljoenen jaren vrij spel op het broze zandsteen en het gevormde siltsteen (dat vooral kwarts en klei bevat). De zachtere delen spoelen langzaam weg, terwijl de hardere delen overeind blijven staan. 

Sommigen zijn ruim 300 meter hoog. De opvallende en felle kleur op de stenen komt door het in de bodem veelvuldig aanwezige ijzeroxide. En daarmee is het mooiste stukje ‘afval’ ter wereld ontstaan. En vraag je je af waar al dat geërodeerde zand ditmaal is gebleven.

Monument Valley in films en tv-series

Ook al komt het landschap niet uit Hollywood, Hollywood is de afgelopen decennia wel vaak hier gekomen. Met talloze beroemde films als Stagecoach (1939), Billy the Kid (1941), How The West Was Won (1962), Once Upon A Time In The West (1969), Back to the Future II en III (1990), Forrest Gump (1993 en Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016).

Maar het landschap komt ook voor in talloze televisieseries, zoals MacGyver, Airwolf, het futuristische Westworld (HBO) en nog veel meer. 

De rotsformaties in het ‘slechts’ 121 km2 grote gebied zijn een ‘levende’ reclame voor het ruige westen van de VS. Uit een recent onderzoek komt dan ook naar voren dat dit het meest gefotografeerde natuurgebied van de VS is. Dus nog vaker dan de Grand Canyon of Bryce Canyon. Het zegt meer dan genoeg over Monument Valley.

De meeste toeristen komen hier tijdens een rondreis door het Westen van de VS. Veel toeristen bezoeken slechts de hoofdwegen van dit gebied. Maar feitelijk zie je dan maar een glimp van het gebied. Waar weliswaar de hoogtepunten bij zitten, maar de cultuur van de Navajo’s niet. Wat toch echt een onderdeel is van het bijzondere gebied.

Beste tijd voor Monument Valley

Januari/februari

In januari en februari is er soms een extra dimensie te zien: sneeuw en donderwolken in Monument Valley. Het is dan ook (veel) rustiger dan in de zomermaanden. Maar zekerheid op sneeuw heb je niet.

April/mei

In het voorjaar verschijnen er na de onweersbuien op talloze bloemen in het zand. Een ongekende tuin.

Juni, juli en augustus

In de zomer is het erg druk, met name in de weekenden.

Let op!

De 27 kilometer lange Valley Drive door het gebied is niet verhard en sommige stukken kunnen uit los zand bestaan. Al zul je hier niet snel alleen achterblijven mocht je pech krijgen.

Door de weeks is het in Monument Valley een stuk rustiger dan op zaterdagen en zondagen. Gedurende vakanties is het er extreem druk. ’s Ochtends vroeg is het relatief rustigste deel van de dag, ideaal om te wandelen, paardrijden of andere activiteiten.
Meer informatie: www.navajonationparks.org

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen