Palouse Falls State Park

Onbekende, maar machtige waterval die over de rotsen valt

Palouse Falls is een pareltje in de staat Washington in de Verenigde Staten. Het uitzicht op de waterval is bijzonder; je ziet het water over de rand vallen in de rivier. En dat alles in een omgeving waar je u tegen zegt. Dit zijn de bezienswaardigheden van Palouse Falls. Met in dit artikel ook de leukste excursies om te doen.

Volgens veel reizigers is Palouse Falls een van de mooiste watervallen van Noord-Amerika. Hier valt het water vanaf fraaie rotsen van basalt naar beneden. Je kunt duidelijk zien dat het water zich al eeuwenlang een weg baant door de rotsen. 

Palouse Falls is bij ons niet erg bekend. Een van de redenen is dat het behoorlijk afgelegen ligt van de populaire routes van toeristen. Maar deze waterval is het absoluut waard om een stukje om te rijden. Al wordt dit dan wel een Amerikaans stukje, dus zo'n 300 kilometer.

De waterval ligt in het gelijknamige State Park. Dit is dus geen National Park. Dit betekent dat het een park is van de staat. In dit geval is dat Washington, dat in het uiterste noordwesten van Amerika ligt. Het State Park werd al in 1951 opgericht. 

Wandelen bij Palouse Falls

De kloof met rivier in Palouse Falls State Park.

Er loopt een onverhard pad naar de voet van de waterval. Het pad is slechts enkele honderden meters lang, maar zeer de moeite waard. Ook kun je wandelen langs de rand van de kloof. Zodat je elke keer een ander zicht hebt op de waterval. Neem de tijd voor deze wandeling, ook de omgeving is fraai.

Overnachten in de omgeving

Palouse Falls heeft weinig dorpen in de omgeving. Het dichtstbijzijnde plaatsje is Perry, dat een geheel eigen sfeer heeft. Je vindt hier, en in de buurt, diverse hotels en lodges om te blijven slapen. Dit is aan te raden, zodat je vroeg in de ochtend op pad kunt. Of juist om de zonsondergang te zien. Wees er wel op tijd bij, veel hotels zijn vaak volgeboekt. 

Beste tijd voor Palouse Falls

Voorjaar en zomer

In het voorjaar zie je het meeste water naar beneden storten. Waardoor de watervallen extra imposant zijn. Het kan dan nog vriezen, waardoor sommige delen glad kunnen zijn.

Palouse Falls in de winter.

Winter
In de winter is een deel van de waterval bevroren. Terwijl er ook ijs te zien is onderaan de waterval. Met wat geluk ligt er ook sneeuw. Dit levert extra bijzondere foto’s op, zelfs bij slecht weer. Kleed je wel goed aan, het kan erg fris zijn.

Beste tijd voor foto’s

Voor fotografen is het een populaire plek rond zonsondergang. Al gaat het park rond die tijd wel dicht, dus zorg dat je op tijd bent. 

Vroeg in de ochtend is ook een goede tijd om te gaan. Ook dan is het licht vaak bijzonder zacht. Check wel vooraf hoe laat het park open gaat, dit verschilt per seizoen. Wat wel handig is als je je bezoek optimaal wilt afstemmen. Het voordeel is ook dat je de meeste andere bezoekers voor bent. Wat bij dit soorten plekken echt de moeite waard is vind ik.

Hoe druk is Palouse Falls?

Zoals vaker in Amerika parkeer je vrijwel direct bij het uitkijkpunt. Wat een beetje jammer is, want daardoor is het er bijna altijd rumoerig. Palouse Falls wordt door de lokale bevolking als recreatiegebied gebruikt. Het is overdag dan ook vaak druk. 

Locatie van Palouse Falls

De waterval ligt eigenlijk nergens bij in de buurt. De dichtstbijzijnde grote stad is de stad Seattle. Maar dat is vier uur rijden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen