Snorkelen met reuzenmanta’s op Hawaï

Hawaï is een van de beste plekken waarbij mantaroggen dicht bij jou komen

Snorkelen en duiken met reuzenmanta’s is een unieke excursie. Deze illustere dieren worden rond de eilanden van Hawaï overdag zelden gezien, maar dit verandert in de avond. Dan trekken speciale duiklichten in de avond veel plankton aan. En dat trekt weer mantaroggen aan, die hier dan eenvoudig kunnen eten.

Een reuzenmanta kan wel vier meter breed worden. Desondanks zijn deze reuzen relatief mensvriendelijk. Reuzenmanta’s hebben, in tegenstelling tot andere roggensoorten, geen stekel waarmee ze kunnen steken. 

Reuzenmanta's worden de vlinders van de zee genoemd. En op Hawaï is het mogelijk met ze te snorkelen of te duiken. In de nacht. En deze machtige dieren komen ongekend dichtbij; minder dan 5 cm.

Snorkelen of duiken met reuzenmanta’s?

De keuze is aan jou. Er zijn wel wat verschillen. Duikers wordt verzocht op de bodem van de zee te blijven en snorkelaars aan het wateroppervlak, zodat de dieren ruimte genoeg krijgen om te zwemmen. 

Er zijn speciale drijvende pontons waar je als snorkelaar aan kunt vasthouden. Zodat je niet wegdrijft bijvoorbeeld. Maar dit is ook zodat je horizontaal blijft. Als snel merk je waarom dit is als de dieren vlak langs je zwemmen.

Ook bij het duiken komen ze opvallend dicht bij je. De dieren zijn niet bang en lijken zelfs te genieten van dit eetfestijn. Terwijl ze weten dat jij er ook bent. Maar je vormt geen gevaar voor ze. En dat laten ze duidelijk zien. Ik had kippenvel gedurende de gehele excursie. Bizar mooi om mee te maken. Dus als je in de buurt bent… 

Hoe ziet de excursie met reuzenmanta’s er uit?

Je krijgt op het strand instructies; met name wat je wel en niet mag doen. Waarbij het welzijn van de dieren voorop staat. Daarna ga je het water in. De lichten op de zeebodem gaan aan. En zorgen voor een bijna mythische sfeer als de dieren voorbij zweven. Al snel zie je de eerste reuzenmanta’s voorbij zweven in het water. 

De dieren blijven extreem rustig. Ze zwemmen als vogels door de zee. Eerst wet je niet waar je kijken moet. Er is zoveel te zien. Let ook op hoe de dieren met elkaar omgaan. Soms heel dichtbij, dan weer op een afstand. Het is magisch. 

Meer informatie: www.konahonudivers.com

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen