Waarom moet ik hier heen?

Reuzenmanta's worden de 'vlinders van de zee' genoemd. En op Hawaï is het mogelijk met ze te snorkelen of te duiken. In de nacht. En deze machtige dieren komen ongekend dichtbij; minder dan 5 cm...

Snorkelen met reuzenmanta’s (ook vaak mantaroggen genoemd) is een unieke excursie. Deze illustere dieren worden rond de eilanden van Hawaï overdag zelden gezien, maar dit verandert in de avond. Dan trekken speciale duiklichten in de avond veel plankton aan. En dat trekt weer manta’s aan, die hier dan eenvoudig kunnen eten.

Mantaroggen kunnen wel vier meter breed worden en zijn relatief mensvriendelijk. Reuzenmanta’s hebben, in tegenstelling tot andere roggensoorten, geen stekel waarmee ze kunnen steken.

Snorkelen of duiken met reuzenmanta’s?

De keuze is aan jou. Er zijn wel wat verschillen. Duikers wordt verzocht op de bodem van de zee te blijven en snorkelaars aan het wateroppervlak, zodat de dieren ruimte genoeg krijgen om te zwemmen. Er zijn speciale drijvende pontons waar je als snorkelaar aan kunt vasthouden. Zodat je niet wegdrijft bijvoorbeeld. Maar dit is ook zodat je horizontaal blijft. Als snel merk je waarom dit is als de dieren vlak langs je zwemmen.

Ook bij het duiken komen ze opvallend dicht bij je. De dieren zijn niet bang en lijken zelfs te genieten van dit eetfestijn. Terwijl ze weten dat jij er ook bent. Maar geen gevaar vormt voor ze.

Duiken en snorkelen met mantaroggen - reuzenmanta's

Hoe ziet de excursie met reuzenmanta’s er uit?

Je krijgt op het strand instructies; met name wat je wel en niet mag doen. Waarbij het welzijn van de dieren voorop staat. Daarna ga je het water in. De lichten op de zeebodem gaan aan. En zorgen voor een bijna mythische sfeer als de dieren voorbij zweven. Al snel zie je de eerste reuzenmanta’s voorbij zweven in het water.

Meer informatie: www.konahonudivers.com

Corno’s reistips:

Hawaii heeft veel te bieden. Je kunt verschillende eilanden aan doen en allerlei avontuurlijke excursies en activiteiten doen. Hieronder een aantal handige tips om je (rond)reis te regelen.

DuikenEilandenSnorkelen