Waarom moet ik hier heen?

De reuzenmanta is een imposante verschijning in het water. Deze dieren kunnen tot wel zeven meter lang worden en ‘vliegen’ als een vogel door het water. Deze planktoneters staan bij veel duikers en snorkelaars bovenaan het ‘zienlijstje’, samen met de walvishaai.

De reuzenmanta is de grootste roggensoort ter wereld. Het dier wordt ook wel mantarog genoemd. Die, inclusief staart, meer dan 7 meter lang kan worden. En ruim drie meter breed. Deze dieren vliegen als vogels, maar dan onderwater. Waardoor een ontmoeting bijzonder is. En vooral ook mooi, als je beseft dat het een bijzondere manier van voortbewegen is.

Voedsel van de reuzenmanta:

Hun voedsel bestaat vooral uit plankton, maar ook kleine visjes. Die ze tijdens het zwemmen opvissen. Meestal doen ze dat met hun bek open. Ik heb ze gezien op Hawai bij een speciale excursie. Waar ze sierlijk rondjes maken om zoveel mogelijk plankton binnen te halen.

Wetenschappers weten inmiddels dat er diverse soorten mantaroggen zijn. Die ook verschillend gedrag vertonen. En ook bijvoorbeeld veel rondreizen, of juist niet. Maar verder onderzoek is nodig. De Engelse naam is manta ray, de Latijnse naam bedraagt manta birostris.

De beste plekken om de reuzenmanta te zien: