Reuzenmanta

Deze grote roggen worden vlinders van de zee genoemd

De reuzenmanta is een imposante verschijning in het water. Deze dieren kunnen tot wel zeven meter lang worden en vliegen als een vogel door het water. Deze liefhebbers van plankton staan bij veel duikers en snorkelaars bovenaan het wensenlijstje, samen met de walvishaai.

De reuzenmanta is de grootste soort rog ter wereld. Het dier wordt ook wel mantarog genoemd. Die, inclusief staart, meer dan 7 meter lang kan worden. En ruim drie meter breed. Deze dieren vliegen als vogels, maar dan onderwater. Waardoor een ontmoeting bijzonder is. En vooral ook mooi, als je beseft dat het een bijzondere manier van voortbewegen is. De Engelse naam is manta ray, de Latijnse naam bedraagt manta birostris.

Voedsel van de reuzenmanta

Die dieren zijn opvallend groot. Maar hun voedsel niet. Hun menu bestaat vooral uit minuscule plankton, maar ook kleine visjes. Die ze tijdens het zwemmen opvissen. Meestal doen ze dat met hun bek open.

Excursies om reuzenmanta’s te zien

Reguliere duik- en snorkelexcursies

Je hebt twee mogelijkheden om reuzenmanta’s te zien. Dit kan op een duik- of snorkel excursie waarbij je wat geluk moet hebben. Al zijn er genoeg plaatsen waar je een grote kans hebt.

Speciale manta excursies

Op diverse plekken worden speciale excursies georganiseerd om mantaroggen te spotten. Ik heb ze gezien op Hawaï bij een speciale excursie. Waar ze sierlijk rondjes maken om zoveel mogelijk plankton binnen te halen.

Diverse soorten reuzenmanta’s

Wetenschappers weten inmiddels dat er diverse soorten mantaroggen zijn. Die ook verschillend gedrag vertonen. En ook bijvoorbeeld veel rondreizen, of juist niet. Maar verder onderzoek is nodig.

Beste plekken om de reuzenmanta te zien