Waarom moet ik hier heen?

Spearfish Canyon is een relatief onbekende kloof met kalkstenen rotsformaties. Met name in de herfst kleurt de kloof geel, rood en groen, wat een bijzonder gezicht is.

Spearfish Canyon is niet erg bekend bij toeristen. Deze kloof ligt in de Black Hills in South Dakota, in het hart van de VS. Hier beginnen volgens geologen de Rocky Mountains, een van de meest bekende bergketens ter wereld.

De herfst in Spearfish Canyon.
De herfst in Spearfish Canyon. Corno van den Berg

De Black Hills zijn zo genoemd door de Lakota-indianen, die wij vooral kennen als Sioux. Van een afstand lijken de donkere Ponderosa-pijnbomen ook eerder zwart dan groen. De kloof zelf is ook vernoemd naar de Lakota die hier met een speer op de vissen jaagden in de rivier. Waaronder diverse soorten forel.

De rivier in Spearfish Canyon.
De rivier in Spearfish Canyon. Corno van den Berg

De rivier wurmt zich door de rotsen en zorgt nog steeds voor erosie. Waardoor de kloof steeds groter wordt. Het is moeilijk voor te stellen, maar 600 miljoen jaar geleden was dit een oceaan.

Ik heb bewust gekozen voor het najaar. Auto rijden hier is magisch, op de U.S. Highway 14A. Die terecht te boek staat als National Scenic Byway. Een heerlijke weg om te rijden. Hij slingert langs meertjes, maar vooral langs (en over) de rivier.

De schoonheid van Spearfish Canyon.
De schoonheid van Spearfish Canyon.Corno van den Berg

Maar het is hier nog leuker om te wandelen. Of ‘hiken’ zoals de Amerikanen het noemen. Er zijn talloze gemarkeerde wandelingen. Onder meer naar de top van de rotsen, voor een weids uitzicht. Maar ook naar diverse watervallen, die vaak wat verstopt in het landschap zitten.

Beste tijd voor Spearfish Canyon

Je kunt Spearfish Canyon het gehele jaar bezoeken, maar het absolute hoogtepunt is het najaar. Dan verkleuren de loofbomen van groen naar geel. Waardoor een bijzondere mix ontstaat met de donkere pijnbomen.

Het is een kleurenspektakel dat zeker met een blauwe lucht zeer indrukwekkend is. En dus is de Indian Summer niet alleen in de noordelijke staten als Vermont, New England en bijvoorbeeld ook het Adirondacks-gebergte te zien.

Corno’s reistips:

Wil jij Spearfish Canyon bezoeken? Hierbij wat handige tips om je reis te organiseren. Je kunt je trip ook goed combineren met een langere rondreis door Midwest-Amerika of zelfs een combinatie maken met een bezoek aan West-Amerika.

Kloven