Wall Street

Wereldberoemde straat met een opvallend Nederlands verleden

Wall Street in New York behoort tot de meest bekende straten ter wereld. Tegenwoordig is het een synoniem voor het financiële centrum van de wereld. Want ja, de Wall Street Stock Exchange is een fenomeen. En je moet de gekte zien om te geloven. Dit is het financiële hart van de wereld. 

Maar ooit was dit de Walstraat. De Nederlanders die hier kwamen wilden hun vesting beschermen tegen de indianen, maar ook tegen Engelsen en Fransen. Als je hier rond loopt is het moeilijk voor te stellen dat deze straat ooit naast een grote aarden wal met houten palen lag. Er is helaas niets van terug te zien als je nu door Wall Street loopt. Rook je vroeger de bossen, nu ruik je hier het geld. 

Rondleiding op Wall Street

Het is mogelijk een rondleiding te krijgen in de beroemde effectenbeurs. Zodat je kunt zien hoe het hier aan toe gaat. En ja, het is de gekste die je kent van films en televisieseries. Wees er wel op tijd bij, want het is populair en er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Het beursgebouw heeft bij ingang zes massieve Corinthische zuilen. En natuurlijk wappert hier de Amerikaanse vlag. Het gonst van de drukte. Overal en altijd. Ik vind het intrigerend om te zien.

Charging Bull op Wall Street

De Charging Bull in New York,.

Op 15 december 1989 stond er ineens een woeste stier van brons voor de Wall Street Stock Exchange. De politie verwijderde de stier, maar toen kwamen de inwoners in actie. Nu staat de stier iets verderop. De locatie is het Bowling Green Park op drie minuten lopen van Wall Street.

Meer informatie:op de officiële website 

Tips om New York te bezoeken

In New York is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. De stad heeft verschillende karakteristieke wijken met talloze bezienswaardigheden, leuke activiteiten, winkelstraten, barretjes en restaurants. Met het openbaar vervoer kun je relatief snel door de stad gaan maar een route plannen is handig. Je hoeft misschien niet alles te zien, het ‘vangen’ van de sfeer is wel het belangrijkste. Wat goed kan op een stedentrip. En New York is typisch een stad waar je vaker kunt terugkomen zonder dat het gaat vervelen.

Beste tijd voor New York

New York kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter vriezen. Maar er is ook kans dat er sneeuw ligt wat de stad een bijzondere sfeer geeft. In de zomer kan het behoorlijk heet worden.

Het late voorjaar en het najaar zijn het populairst. En uiteraard de periode rondom Kerstmis; New York is dan feestelijk aangekleed.

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen