Waarom moet ik hier heen?

De tunnels van Cu Chi zijn onderdeel van een enorm gangenstelsel in de grond van Vietnam. Deze tunnels werden gebruikt door Vietnamese militairen tijdens de Vietnamoorlog  en de Viet Cong in hun opstand tegen de Amerikaanse troepen.

De tunnels van Cu Chi (lokale naam: Địa Đạo Củ Chi) in de buurt van Ho Chi Minhstad zijn een complex netwerk van tunnels die door het hele land zijn uitgegraven na de Tweede Wereldoorlog als reactie op het Franse regime wat na de oorlog weer werd ingevoerd.

In 1965 kwamen de Verenigde Staten tussenbeide in het conflict tussen Noord- en Zuid-Vietnam en werd het stelsel van tunnels meer en meer uitgebreid en een ondergrondse verblijfplaats voor Vietcong en het Noord-Vietnamese leger. Het centrum van het tunnelcomplex ligt in en rondom Cu Chi en de tunnels strekken zich tot wel 300 km uit.

De smalle gangen zijn vaak zigzaggend aangelegd zodat de bochten de Vietnamezen zou beschermen tegen explosies. Daarnaast werden tussendeuren geplaatst en voorzien van boobytraps en werden de gangen in een u-vorm gegraven en met water gevuld zodat giftige gassen niet het hele complex zouden kunnen vullen.

Door de jaren heen is er een volledige wereld ondergronds ontstaan met ziekenhuizen, slaapvertrekken en zelfs theaters.

De beroemde tunnels van Cu Chi.
De beroemde tunnels van Cu Chi.Corno van den Berg

De ondergrondse verzetsstrijders hadden te maken met zware omstandigheden zoals slechte zuurstofvoorzieningen, ongedierte, bedorven voedsel en een gebrek aan zonlicht.

Tegenwoordig is het complex een museum. Veel van smalle gangetjes zijn breder gemaakt zodat toeristen zich gemakkelijker kunnen bewegen en zich een beeld kunnen vormen van de moeilijke leefomstandigheden in de tunnels. Het grootste deel van het tunnelstelsel wordt niet meer gebruikt en is niet toegankelijk.

Unieke schietbaan

De unieke schietbaan bij de Cu Chi Tunnels.
De unieke schietbaan bij de Cu Chi Tunnels.Corno van den Berg

In Cu Chi kun je hier met wapens schieten met dezelfde zware wapens (zoals de wereldberoemde AK-47, Browning M1919 en M60) die tijdens de oorlog zijn gebruikt. Er is zelfs een speciale schietbaan voor aangelegd. Wonderlijk.

Vanuit de hele omgeving van Cu Chi kun je tours boeken naar deze fascinerende en historisch waardevolle plek. In Cu Chi zijn weinig overnachtingsmogelijkheden maar vanuit Ho Chi Minhstad kun je prima een dagtocht boeken.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Vietnam, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Lees Mijn Reisverhaal over Vietnam:

Ik was in het najaar 2016 op rondreis door Vietnam. Hierbij heb ik onder andere Cu Chi tunnelcomplex bezocht.

De mooiste plekken van Vietnam

Vietnam is populair onder reizigers. Ik maak een rondreis van noord naar zuid. Een heerlijke trip vol verbazing, verwondering en verwenning.

Reisverhaal

Vietnam is populair onder reizigers. Door de verfijnde keuken, de rijke geschiedenis en vanwege het onbekende. Ik maak een rondreis van noord naar zuid. Een heerlijke trip vol verbazing, verwondering en verwenning.

Vietnamoorlog