Lynx

Het meest illustere roofdier van Europa

De lynx is een relatief onbekend roofdier in Europa. Het leeft in de bossen en laat zich zelden zien. Het is een opvallend mooi dier, met zijn pluimpjes op de oren en gevlekte vacht. Die waarschijnlijk ook in Nederland zal verschijnen.

De Europese lynx is een van de dieren waar je zelden wat over hoort. Terwijl dit roofdier in grote delen van Europa voorkomt, alsook in Centraal-Azië. Een dier dat ik dolgraag in het wild zou willen zien. Al is de kans erg klein dat dit gaat lukken. Officieel heet hij Euraziatische lynx, maar hij wordt vaak Europese lynx genoemd. De dieren die in Canada en de Verenigde Staten leven hebben als officiële naam Canadese lynx. De Engelse naam van de Europese soort is eurasian lynx.

Hoe herken ik een lynx?

Deze fraaie dieren hebben karakteristieke bakkebaarden en opvallend gepluimde oren. Ook het kort staartje met de karakteristieke zwarte punt aan het einde is opvallend. En ze zijn veel groter dan bijvoorbeeld de Europese wilde kat. De lynx staat hoog op de poten en is ongeveer zo groot als een golden retriever.

De jagers proberen prooien als reeën, vogels, hazen en dergelijke te verschalken. Meestal doen ze dit vanuit een hinderlaag. Waarbij ze hun prooi verrassen en dan snel doden. Daarvoor hebben ze sterke kaken en klauwen met scherpe nagels.

Waar komt de lynx voor?

Deze roofdieren komen in grote delen van Europa voor, met name in Noord-Europa en Oost-Europa. De katachtige is opvallend schuw. Waardoor er opvallend weinig informatie te vinden is over deze dieren.

Lynx in Nederland?

In navolging van de wolf is de verwachting van biologen dat ook de lynx in Nederland zal verschijnen de komende jaren. De eerste dieren zijn al in Duitsland en België gespot. En dus is de kans reëel dat ze ook naar ons land komen gelopen.

Maar de kans dat je zelfs op plekken waar ze veel voorkomen een lynx te zien krijgt is zo goed als nihil. Pootafdrukken worden geregeld gespot, in de modder of in de sneeuw in de winter. Maar beelden worden meestal alleen gemaakt met verborgen camera’s of camera’s met een bewegingssensor.

Beste plekken om de Europese lynx te zien