blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Europese bruine beer

Grootste roofdier van het Europese vasteland

Een ontmoeting met een bruine beer is gaaf, maar ook wel wat eng. Als er genoeg afstand is kun je dit dier op je gemak bekijken. Een ontmoeting is sowieso indrukwekkend. Er zijn diverse landen waar je dit roofdier kunt zien. Ik heb in meerdere landen diverse excursies gedaan om de bruine beer te zien. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan wandelingen, maar ook speciale cabins waar je kunt overnachten om deze dieren te zien. In dit artikel vind je de beste tips voor om de bruine beer in het wild te zien.   

Verschil Amerikaanse en Europese bruine beer?

De bruine beer in Europa is volgens wetenschappers dezelfde als in Noord-Amerika. Al hebben ze bijvoorbeeld wel verschillend eetpatronen. Dat komt door het voedsel dat voorhanden is. Bruine beren zijn opportunisten en eten eigenlijk wat voor hun bek komt.

Grootste verspreidingsgebied van alle beren

De Engelse naam is brown bear als wordt ook vaak grizzly bear gebruikt. Wat feitelijk hetzelfde is, al wordt er ook wel een grote ondersoort mee bedoeld. De Latijnse naam van de bruine beer is ursus arctos. de bruine beer heet het grootst verspreidingsgebied van alle soorten beren ter wereld.

De bruine beer bestaat opvallend genoeg in diverse kleuren. Hij kan zo goed als zwart zijn, maar ook bijna wit. Waardoor het soms nog lastig is om ze te herkennen. Maar ze zijn bijvoorbeeld veel groter dan een zwarte beer

Bruine beren eten van alles. Veel mensen denken dat ze alleen vlees eten, of bijvoorbeeld vissen zoals zalm. Maar deze dieren eten bijvoorbeeld ook bessen in het voorjaar. En zelfs bladeren. Al jagen ze ook op jonge dieren, vogels en meer. Het zijn opportunisten; als hun voedsel eenvoudig te verkrijgen is doen ze het.

Waar kan ik de bruine beer zien?

Je kunt deze gevaarlijke dieren op diverse plaatsen in Europa zien. Zoals in de Finse bossen, maar ook de Pyreneese bergen, op diverse plekken in Italië en het ruige Slovenië. 

Waaronder talloze bekende nationale parken, waar ontmoetingen met deze roofdieren heel gewoon zijn. En het is de reden waarom veel reizigers juist dit dier willen zien. Het is spannend, maar vooral ook gaaf. Hou dus je ogen open als je gaat wandelen, zowel in Europa als in Canada bijvoorbeeld.

Bruine beer in Azië?

De bruine beer leeft ook delen van Azië, met name in de ruige gebergten. Waaronder in China, India, Pakistan en Japan. Deze dieren worden zelden door toeristen gezien, aangezien ze vaak worden bejaagd. 

Beste plekken voor de Europese bruine beer