Butrint National Park

Bijzondere mix van tempels en stranden

Butrint National Park in Albanië is anders. Het biedt een wonderlijke mix van cultuur en natuur. Waarbij je kunt ervaren hoe de Grieken en Romeinen hier leefden, maar ook kun je talloze bijzondere dieren ontmoeten die hier nu leven. Butrint is een parel in Europa, dat je simpel kunt verkennen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Butrint National Park.

Deze regio biedt een bijzondere mix van ruïnes van Grieken en Romeinen, maar ook stranden en eilanden om te zwemmen en ontdekken. Het Nationaal park Butrint is vooral bekend door de Grieks, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse overblijfselen. Het was eerst een Griekse stad, waarvan nog diverse ruïnes te vinden zijn.

Al vind je hier ook veel Romeinse overblijfselen. Een van de mooiste is het goed bewaard gebleven amfitheater. Hier konden zo’n 1.500 mensen plaats nemen. Ook vind je hier diverse tempels. Andere bezienswaardigheden zijn een basiliek, een Leeuwenpoort en een Romeinse forum. Een van de meest bijzondere opgravingen is een beeldje van Griekse godin uit de 4e eeuw. 

Het beroemde amfitheater in Butrint National Park.

Werelderfgoed van UNESCO

De UNESCO heeft de imposante overblijfselen sinds 1992 op de lijst van Werelderfgoed gezet. Dit geldt met name voor de ruïnes, maar ook het omliggende moeras is een Ramsar-wetland. Wat betekent dat het van grote internationale waarde is.

Dieren van Butrint National Park

In de zoutwaterlagune leven ook tal van bijzondere dieren. Waaronder de zeer zeldzame Mediterrane monniksrob, maar ook diverse soorten zeeschildpadden die hier hun eieren leggen. Vogelaars komen naar Butrint om de zeldzame dunbekwulp te spotten.

Het moeras van Butrint National Park.

Ksamil

Je kunt het beste ook het schiereiland en stad Ksamil bezoeken met fraaie zandstranden en helder zeewater. Voor het stadje heb je drie zeer fraaie eilanden, die je per boot of simpelweg zwemmend kunt bereiken.

Overnachten in de omgeving

Dit gebied is perfect om zelf te verkennen. Er zijn in de buurt diverse kleine hotels, goedkope hostels, vakantiewoningen en handige appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zodat je niet mis grijpt. 

Butrint National Park bezoeken

Butrint National Park ligt in het uiterste zuiden van Albanië. Sterker nog, je kunt het Griekse eiland Corfu zien liggen vanaf diverse plekken. Het nationaal park is eenvoudig met de auto of taxi te bereiken.