Waarom moet ik hier heen?

De Karakoram Highway is onderdeel van de wereldberoemde Zijderoute. Het is de bekendste weg in de Himalaya en ideaal voor avonturiers. Je kunt delen van de route doen, maar ook het gehele deel.

De Karakoram Highway is een weg door de bergen. Hij is ruim 1.200 km lang. Deze ultieme snelweg verbindt de autonome regio Sinkiang in China met Pakistan via het Karakoram-gebergte. De lokale naam van deze weg door de Himalaya is China-Pakistan Friendship Highway.

Je rijdt hier geregeld boven de 4.000 meter. Daarom heeft het de naam van hoogst geasfatleerde weg ter wereld gekregen. Het is een ultieme manier om de Himalaya in al zijn grandeur te zien. En ideaal voor stops, waarbij je kunt gaan hiken of bergbeklimmen bijvoorbeeld.

Bezienswaardigheden onderweg:

Khunjerabpas

Door dit gebergte loopt de beroemde weg over de Khunjerabpas. Deze ligt op een hoogte van 4.693 meter. De ijle lucht voel je en het pad is erg smal. Er is een plek om te stoppen, zodat je even kunt genieten. En een foto maken.

Karakul Lake

Het machtige Karakul Lake langs de Karakoram Highway.
Het machtige Karakul Lake langs de Karakoram Highway.

Karakul Lake is een meer in het Chinese deel van de Karakoram Highway. Hier zie je smeltwater dat het Karakul meer vult. Vaak kun je hier yaks zie lopen. Ze zoeken op hun gemak een maaltje bij elkaar. Dit is een ongekend mooie plek om te bezoeken.

De fraaie, maar gevaarlijke vrachtwagens onderweg

Let onderweg op de fraai uitgeruste vrachtwagens met veel kleuren en talloze (religieuze) boodschappen. Maar, hier geldt het rechts van de sterkste, of eigenlijk het recht van de grootste. Vrachtwagens nemen hier brutaal voorrang, hou daar rekening mee.

Vrachtwagens op de Karakoram Highway tussen Pakistan en China.
Vrachtwagens op de Karakoram Highway tussen Pakistan en China.

Hou rekening met hoogteziekte, want je reist hier op grote hoogte. En je bent niet heel snel weer beneden 3.000 meter. Zorg dus dat je goed bent geacclimatiseeerd voordat je op pad gaat.

Corno’s reistips:

Dit is een zeer avontuurlijke reis, al doe je maar een klein stuk van de route. Er worden meer en meer avontuurlijke reizen naar dit deel van de wereld georganiseerd.

Onderweg kom je diverse gletsjers tegen, net als veel watervallen, kleine dorpjes en mensen die hier in de wildernis proberen te overleven met hun dieren.

De Karakoram Highway (vaak afgekort als KKH) volgt een van de vele paden van de oude Zijderoute.

Autoroutes