Gent

Stad die veel meer is dan de Drie Torens, met lekker Belgisch eten en drinken

De stad Gent in België is heerlijk voor een bezoek. Het kan een dag zijn, maar ook een lang weekend. Neem de tijd voor deze stad en vooral voor de lekker Belgische keuken. Met hier en daar lokale gerechten. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Gent. Waaraan ik ook enkele leuke excursies heb toegevoegd en enkele leuke festivals.

Het stadssilhouet van de historische binnenstad van Gent wordt gedomineerd door de drie torens. Zij worden ook wel de Gentse torenrij genoemd. De stad biedt een bijzondere mix van het rijke verleden en het moderne leven. In de stad kun je de rijkdom uit het verleden goed zien. Ondertussen kun je eenvoudig genieten van het lekkere eten en drinken in de restaurants en op de terrasjes.

De stad telt een groot aantal musea, zodat je zelfs bij slecht weer veel vermaak hebt. Het stadssilhouet van de historische binnenstad van Gent wordt gedomineerd door de drie torens. Zij worden ook wel de Gentse Torenrij genoemd. Een duik in de geschiedenis van deze stad is bijzonder.

Lichtfestival Gent

Zo mooi is het Lichtfestival van Gent. ©Corno van den Berg

Het lichtfestival van Gent is een driejaarlijks terugkerend festival. Eens elke drie jaar laten Belgische en internationale lichtkunstenaars talloze kunstwerken zien die met licht te maken hebben in de stad Gent. Denk aan spektakel met lichtprojectie, maar ook complete shows met lichtinstallaties. Het is het grootste lichtfestival van België en gratis te bezoeken.

Lees mijn artikel over het Lichtfestival Gent

Sint-Baafskathedraal

De Sint-Baafskathedraal in Gent.

De Sint-Baafskathedraal is wereldberoemd. De kerk stamt uit de 14e eeuw en is vooral bekend vanwege de kunst in de kerk. Met als topstuk het schilderij De aanbidding van het Lam Gods van Jan van Eyck uit 1432. Maar ook het hoogaltaar uit 1700 is fraai. In de toren hangen 7 luidklokken die een gewicht van 5500 kilo hebben. Deze kathedraal kan erg druk worden, dus plan je bezoek goed.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Belfort

Het Belfort en het moderne stadhuis in Gent.

De beroemde Belfort toren van Gent is 95 meter hoog. Je kunt de toren bezoeken, maar de mooiste excursie in de beklimming van de trap. Hiervoor moet je wat extra’s betalen, maar dan krijg je wel het mooiste uitzicht over Gent. Zeker aan het einde van de dag is het erg mooi. Let op de draak op het dak.

Sint-Niklaaskerk

De Sint-Niklaaskerk in Gent.

De Sint-Niklaaskerk is de derde toren van Gent. Deze kerk is gebouwd uit blauwsteen uit Doornik, wat nog te zien is aan de bijzondere kleur. De toren is 76 meter hoog. Deze kerk kun je bezoeken. Hij is gebouwd in de 13e eeuw.

Gravensteen

Gravensteen

Het kasteel Gravensteen is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen. En hij staat midden in de stad Gent. Tegenwoordig is het een museum. Je kunt het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen eenvoudig bezoeken. 

Lees mijn tips voor Gravensteen

Vrijdagmarkt

De Vrijdagmarkt in Gent.

De Vrijdagmarkt is een plein in Gent. De naam komt van de markt die hier al sinds 1199 wekelijks op vrijdagochtend wordt georganiseerd. Dit plein werd het middelpunt van het sociale leven voor veel mensen. Zo waren er feesten, maar werden hier talloze mensen terechtgesteld. Onthoofding gebeurde door de guillotine.

Toreken

Het bijzonder fraaie Toreken is het oudste gebouw aan de Vrijdagmarkt. Het stamt uit de 15e eeuw en is overduidelijk herkenbaar door het traptorentje. Je ziet nog steeds de marktklok hangen aan het Toreken.

Gentse Feesten

Sfeerbeeld van de Gentse Feesten.

De Gentse Feesten zijn ook bij ons bekend. Dit festival in de zomer duurt tien dagen en kent talloze optredens van muzikanten, dj’s, theatervoorstellingen en dansvoorstellingen. 

De Gentse Feesten worden altijd in de laatste twee weken van juli georganiseerd. Als je hier bij wilt zijn moet je met name je slaapplek goed regelen. Het is dan erg druk en het aantal accommodaties is beperkt. En ja, het is dan ook extra duur.

Korenlei en Graslei

De Korenlei en de rivier de Lei in Gent.

De Korenlei en de Graslei liggen tegenover elkaar. Deze beroemde straten liggen aan de rivier de Lei in Gent. De oude pakhuizen zijn nog in een zeer goede staat. In deze huizen werd vanaf de 11e eeuw allerlei goederen opgeslagen, waaronder veel graan. Iets wat je nog kunt zien in sommige huizen. 

Een paar van de beroemde huizen zijn het Korenstapelhuis, dat uit de 12e eeuw stamt. De trapgevel is een van de oudste ter wereld. Ook fraai is het gildehuis der Vrij Schippers uit 1531 en Oud Postgebouw. Tegenwoordig zijn veel pakhuizen omgebouwd tot restaurants. De zonsondergang op de Korenlei en Graslei is vaak fraai om te zien.

Overnachten in Gent

Als je Gent bezoekt moet je eigenlijk ook de avond beleven. Lekker eten en een drankje in een van de restaurants en bars is erg gezellig. Er is een grote keuze aan hotels, hostels en Bed & Breakfasts om te verblijven. Zorg wel dat je op tijd boekt, want deze stad is erg populair.

Bekijk de leukste accommodaties in Gent

Boottocht over het water

Een boottocht door Gent.

Gent kun je goed zien vanaf het water. Er worden diverse tochten per boot aangeboden, waaronder een excursie per sloep. Onder leiding van een kapitein vaar je over de rivier de Lei en allerlei zijkanalen. Onderweg krijg je veel informatie over de stad met allerlei verhalen.

Begijnhoven

De stad heeft al eeuwenlang diverse begijnhoven. Het meest bekend is het Klein Begijnhof Gent, dat officieel Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouwen ter Hoyen heet. Het stamt uit 1235 en behoort tot het Werelderfgoed van UNESCO. Het Gentse Klein Begijnhof ligt in de Lange Violettestraat. 

Street Art in Gent

De Graffiti Street in Gent.

Gent staat erg bekend om zijn Street Art. Op diverse plekken in de stad kom je de graffiti tegen van kunstenaars als Bué en ROA, die beiden uit Gent komen. Al is ROA een pseudoniem, niemand weet wie ROA precies is. De kleurrijke Werregarenstraat wordt ook wel het graffiti straatje genoemd. Hier zie je vooral werk van beginnende kunstenaars.

Gent bezoeken

Gent in de avond.

Je kunt Gent bezoeken kan op een dag, maar de stad heeft veel te bieden. Dus is overnachten in een hotel of Airbnb een goede optie. Zodat je ook de avond in de stad meemaakt. En ook vroeg in de ochtend al kan zien hoe de stad ontwaakt. Dit vind ik een van de mooiste momenten van de dag.

Bekijk de leukste accommodaties voor Gent

Meer artikelen over Gent