Gravensteen

Enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen, midden in de stad Gent.

Het Gravensteen is volgens veel bezoekers de mooiste bezienswaardigheid van Gent. Sterker nog, het is een van de meest ondergewaardeerde attracties van België. Deze middeleeuwse burcht is bijna nog intact. Wandel dwars door de middeleeuwen heen in het hartje van Gent.

Het meer dan imposante Gravensteen is een beroemde burcht. De bouw hiervan begon al in 879. Dit kasteel kun je eenvoudig bezoeken, waarbij je een duik in het verleden neemt.

Een groot deel van Het Gravensteen kun je verkennen. Waaronder het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen zijn toegankelijk. Ook kun je hier zien hoe vroeger mensen werden gefolterd.

Mooiste uitzicht op Gent?

Het uitzicht vanaf Het Gravensteen op Gent.

Als je hier rondloopt merk je het vanzelf. Vanaf de torens van Gravensteen heb je een fraai uitzicht over de stad. Je kunt zien hoe mooi Gent is. Dit gaat zeker op voor het einde van de dag.

Zelf Gravensteen bezoeken

Je kunt zelf de burcht bezoeken. Als je online je tickets koopt krijg je een audioguide. Zodat je kunt luisteren naar achtergrondinformatie.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Gravensteen met een gids bezoeken

Als je veel wilt weten over dit bijzondere kasteel, dan is een rondleiding met gids de uitkomst. Hij geeft veel informatie en zal je vragen beantwoorden. En die zul je hebben als je hier rond loopt.

Het Gravensteen bezoeken.

Boek een tour online

Geschiedenis van Gravensteen

Deze versterkte waterburcht kent een lang verleden. Graaf Boudewijn liet tussen 837 en 879 de eerste versterking bouwen. Dit was met name om de Vikingen buiten te houden. Als denken wetenschappers dat het Graaf Arnulf was die in de jaren er op letterlijk de fundering legde voor het huidige kasteel. In de eeuwen er op werd Gravensteen vaak herbouwd of anders ingericht. 

De beroemde grote zalen en de imposante stenen trap stammen uit de 11e eeuw. Net als de wandhaarden en latrines laten de luxe uit die tijd zien. In de 19e eeuw werd het kasteel voor het eerst gerestaureerd. Al is niet helemaal duidelijk of daarbij de middeleeuwse bouw werd aangehouden.

Sinds 2009 is weer een grote restauratie bezig. Hierbij werd onder meer de klimop van de muren gehaald. Deze struik tastte de stenen teveel aan. Sinds 2016 zie je rondom Gravensteen weer water, zoals het vroeger ook was.

Meer informatie: gravensteen.stad.gent

Meer artikelen over Gent