Lichtfestival Gent

Een van de kleurrijkste lichtfestivals ter wereld

Het lichtfestival van Gent is een driejaarlijks terugkerend festival. Eens elke drie jaar laten Belgische en internationale lichtkunstenaars talloze kunstwerken zien die met licht te maken hebben in de stad Gent. Denk aan spektakel met lichtprojectie, maar ook complete shows met lichtinstallaties. Het is het grootste lichtfestival van België en gratis te bezoeken. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan het Lichtfestival van Gent.

Tal van steden organiseren inmiddels lichtfestivals, klein en groot. Het lichtfestival van Gent behoort tot grootste met honderdduizenden bezoekers. Het is de bedoeling om de stad letterlijk in de schijnwerpers te zetten. Het eerste lichtfestival vond plaats in januari 2011.

Gent in de avond. ©Corno van den Berg

Lichtfestival 2024

Het meest recente Lichtfestival Gent was in november 2021, al was het plan het in februari te doen. Door corona werd het later dat jaar georganiseerd. Ik ging er kijken en bezocht alle attracties, die allemaal buiten waren.

Van 31 januari tot en met zondag 4 februari 2024 is er een nieuw lichtfestival. Maar liefst 32 lichtkunstwerken van lokale, nationale én internationale artiesten zullen te bewonderen zijn. Daarvoor is een parcours van 7 kilometer uitgezet. Je kunt de wandelroute eenvoudig volgen, waarbij je onderweg diverse stops maakt. Je doet daarbij onder meer de Oude Dokken aan, maar ook de Sleepstraat en een deel van het historisch centrum. Starten kan overal, maar er is wel een vaste looprichting.

Hoe vaak wordt het Lichtfestival Gent georganiseerd?

De bonte kleuren van Diving in the Sea of Colours op de Vlasmarkt. ©Corno van den Berg

Door de hoge kosten wordt het festival eens in de drie jaar georganiseerd. Zoals je ziet kunnen de maanden waarin het volgende festival wordt georganiseerd dus fluctueren. Zorg dat je deze website volgt zodat je de meest recente informatie hebt om de volgende editie mee te maken.

Prijswinnend initiatief

Bekende gezichten worden op struiken geprojecteerd. ©Corno van den Berg

In 1998 werd voor de stad al een lichtplan ontworpen door de Franse ontwerper Roland Jéol. Hij bracht allerlei lichtaccenten aan op monumenten, parken, pleinen en historische gebouwen in Gent. De gedachte is dat je deze plekken op een andere manier gaat zien. Zowel de inwoners als bezoekers van de stad waren onder de indruk.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Dit lichtplan, zoals het wordt genoemd, won diverse prijzen. In 2004 kreeg het de internationale City-People-Light Award, dat in samenwerking met Philips werd georganiseerd. In 2012 won het Lichtfestival Gent de Auroralia Award. Beiden prijzen bestaan inmiddels niet meer.

Speciaal parcours om te wandelen

Bij elk lichtfestival wordt een speciaal parcours ontworpen dat je op je gemak kunt wandelen. De lengte varieert van 5 tot 7,2 kilometer (in 2021). Het is een wandeling door het centrum van de stad. Waarbij je onder meer langs de beroemde Sint-Baafskathedraal, Korenlei en kasteel Gravensteen loopt.

De kerk met The Big Fire of Ghent that never happened. ©Corno van den Berg

Als je de route volgt loop je op je gemak van de ene voorstelling of lichtinstallatie naar de andere. Op sommige plekken wordt de toevoer van bezoekers gereguleerd, zodat de doorstroming goed blijft gaan. In 2021 trok het lichtfestival Gent ruim 800.000 bezoekers.

Hoeveel lichtinstallaties zijn er?

La Cattedrale di Luce bij het Lichtfestival van Gent. ©Corno van den Berg

In 2011 waren bij het eerste lichtfestival 21 locaties om te bekijken. In 2021 waren dat er 36. Hou er rekening mee dat sommige klein zijn, terwijl andere echt een voorstelling zijn. Bij elk lichtfestival worden publiekslievelingen uit eerdere edities weer tentoongesteld. Zoals de indrukwekkende The Big Fire of Ghent that never happened (2011) en de kleurrijke La Cattedrale di Luce (2012) die in 2021 weer werden getoond.

Overnachten tijdens het Lichtfestival

Als je het Lichtfestival wilt bezoeken is het slim dit goed te plannen. Het festival is erg populair en dit geldt dan ook voor de hotelkamers. Er zijn genoeg hotels, hostels en Bed & Breakfasts in de stad, maar ook net er buiten. Dan kun je met het openbaar vervoer terug reizen.

Tips om het Lichtfestival Gent te bezoeken

De raketlancering op een oud gebouw. ©Corno van den Berg

Je kunt het Lichtfestival Gent eenvoudig zelf bezoeken. Aangezien het in de avond wordt georganiseerd is het slim om een overnachting te boeken. Doe dit bij voorkeur in de stad, al kun je eenvoudig met het openbaar vervoer de stad in en uit. Boek je accommodatie vooral op tijd, aangezien het tijdens het lichtfestival erg druk is in de stad.

Bekijk de leukste accommodaties voor Gent

Meer artikelen over Gent