Kravica watervallen

Fraaie watervallen waar je ook mag zwemmen

De Kravica watervallen liggen in het zuiden van Bosnië en Herzegovina. Hier valt het water van de rivier Trebižat over de kalkstenen rotsen. Hij ligt idyllisch in de bossen en is eenvoudig te bezoeken. Je kunt hier goed wandelen en picknicken. Maar ook zwemmen in het vaak frisse water. Het uitzicht is heel bijzonder.

Deze watervallen behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van Bosnië en Herzegovina. En je kunt ze eenvoudig bezoeken. Daarnaast kun je er heerlijk zwemmen. Al kan het hier wel druk worden. Dus goed plannen is slim.

De watervallen zijn ongeveer 25 meter hoog. Alle watervallen komen in hetzelfde meer uit. En vormen een soort van lange rij aan watervallen. Wat perfect is voor het maken van fraaie foto’s. Je kunt langs het meer lopen, maar ook over een houten brug de watervallen bekijken. Rondom het meer zie je enkele strandjes. Alsook een paar restaurants en cafés voor een drankje. Maar je mag ook je eigen eten en drinken meenemen voor een picknick.

Kravica-waterval in Bosnië en Herzogovina.

Zwemmen in de Kravica watervallen

Het is toegestaan om te zwemmen in het meer waar de watervallen in uit komen. In het verleden kon je tot de watervallen zwemmen, maar nu niet meer. Zwemmen is nu nog toegestaan in een deel van het meer. Met wel fraai uitzicht op de watervallen. Het water is rivierwater, dat behoorlijk snel stroomt. En dus opvallend koud is. Maar dus wel lekker verkwikkend in de warme zomer. 

Volgens veel bezoekers hebben de watervallen veel weg van de watervallen bij de Plitvice meren in buurland Kroatië. Dit klopt ook wel. Al zijn deze watervallen kleiner, maar ook rustiger. Behalve in het hoogseizoen, dan kan het hier ook opvallend druk worden. Met name in de weekenden.

De watervallen zijn het sterkst in de winter en het voorjaar. In de zomer valt er minder water, maar droog vallen ze niet. Aan het einde van de zomer zijn ze op zijn kleinst. In de herfst, na de eerste grote buien, zwellen ze weer aan. 

De Kravica watervallen bezoeken.

Kamperen bij de Kravica watervallen

Je kunt kamperen bij de watervallen. Camp Trisela ligt onderaan de watervallen en is alleen te voet of met de fiets bereikbaar. Maar daar krijg je wel een bijzonder uitzicht voor terug. En je kunt zo naar de watervallen lopen op elk moment van de dag. En dus ook als alle toeristen al weg zijn. Of er nog niet zijn.

Hoe kom ik bij de Kravica watervallen?

De parkeerplaats is lastig te vinden. Vanaf de M6 kun je de GPS-locatie 43°09’29.4″N en 17°36’29.5″E gebruiken. Vanaf de parkeerplaats loop je via een steil pad omhoog naar de watervallen. Het beste kun je hier vroeg op de dag zijn. Er is dan nog plek. En je vermijdt de meeste andere toeristen.

De Kravica watervallen liggen tussen het populaire Mostar en Dubrovnik. Een bezoek vanuit bijvoorbeeld Dubrovnik is dan ook goed te combineren met Mostar. En andersom.