blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Plitvice meren

Uniek natuurgebied in Kroatië met 90 watervallen en 16 meren

De Plitvice meren zijn magisch. Het is een heerlijke benaming voor de 90 watervallen en 16 meren in het Plitvice Nationaal Park in Kroatië. En de watervallen zijn niet alleen mooi, maar ook bijzonder. De ondergrond bestaat namelijk uit travertijn, een opvallend wit gesteente van kalk. Dit is wildernis in Kroatië en het thuis van Europese wolf en bruine beer. Als mens ben je te gast.

Deze meren behoren tot de mooiste natuurgebieden ter wereld. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn tientallen watervallen en talloze meren. En Plitvice is mooi in alle seizoenen.

De ansichtkaarten spreken voor zich. Het groen van de struiken en beukenbomen steekt fel af bij het heldere water en de lichtgekleurde rotsen. In het echt is de mix van kleuren nog bijzonderder. Zeker in de vroege ochtend als het licht zacht is. En het lekker rustig is, want de meeste toeristen komen hier na tienen.

Watervallen, meren en grotten

Het overblijfsel is een lang lint van meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. Daarnaast heeft het water diverse grotten uitgeslepen in het landschap. Die je wandelend kunt verkennen. Zwemmen is hier verboden. Het water is de kroonjuweel van het park, vandaar.

Opmerkelijk is het gesteente dat overal zichtbaar is. Dit gebied staat ook bekend om zijn warme bronnen. Hierdoor zit er in het water opvallend veel calciumcarbonaat. Wat voor de lichte kleur zorgt in de rotsen. En wie goed kijkt ziet in de stenen veel oneffenheden.

Dit wordt veroorzaakt door takjes, bladeren en ander materiaal dat in dit water valt en later verteert. Wie op de bodem van een meer kijkt ziet het liggen. Tussen de vele vissen die er ook van leven. Je ziet feitelijk het bijzondere proces in werking. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Plitvice meren.

Wonder van Moeder Natuur: Plitvice meren in Kroatië. ©Corno van den Berg

De meren van Plitvice worden voor het gemak onderverdeeld in de bovenmeren, die worden Gornja genoemd, en de benedenmeren: Donja. Het zijn allemaal opvallend heldere meren waar het water van het ene meer in het andere stroomt. Je kunt beiden bezoeken. Sterker nog, de beste tip is om juist beiden te bezoeken omdat ze erg anders zijn.

Tips voor de benedenmeren

De benedenmeren van Plitvice kun je op twee manieren zien. Via een houten wandelpad kun je gedeeltelijk over het water lopen. Maar er zijn ook vanaf de bosrand diverse uitkijkpunten. Waar je perfect foto’s kunt maken van de meren, de houten vlonders en de diverse kleine en grote watervallen. Dit is ook het drukste deel van het park.

Jezero Milanovac

Het grootste benedenmeer is Jezero Milanovac. Dit meer is ongeveer 470 meter lang, 50 tot 90 m breed en op sommige plekken 18 meter diep. Als je goed kijkt zie je hierin talloze forellen zwemmen, zo helder is het water. Ze komen vaak naar de kant om te kijken of er wat te eten is.

Veliki Slap waterval

Veliki Slap is de meest beroemde waterval van Plitvice. Je vindt hem bij de meren in het benedendeel. Deze waterval is 78 meter hoog en is in de zomer een stuk kleiner dan bijvoorbeeld in het voorjaar. De waterval is ook goed vanaf de bosrand te zien, waar tevens de meeste foto’s worden gemaakt.

Tips voor de bovenmeren

De meren in het bovenste deel zijn minder populair en dus rustiger. Hier heb je diverse wandelpaden, waaronder een heerlijk slingerend pad langs talloze waterpoelen. Hoe verder je door loopt, hoe minder toeristen je tegen komt. Aan het einde kom je bij een paar rustige meren waar je goed kunt picknicken.

Veliki Prstavac waterval

Een van de vele watervallen in Plitvice meren. ©Corno van den Berg

De Veliki Prstavac Waterfall is de op een na hoogste, maar misschien wel de mooiste. Hier stort het water zich via talloze straaltjes naar beneden. Je kunt er relatie dichtbij komen, zodat je goed kunt zien hoe het water ook de talloze planten voedt die hier groeien.

Overnachten bij Plitvice

Als je vroeg in de ochtend op pad wil is het handig om in de regio te blijven slapen. Ik heb dat ook gedaan en vond het erg handig. Je kunt zelfs zo dicht in de buurt verblijven dat je te voet naar de watervallen kan. Zorg wel dat je op tijd boekt, anders zijn de hotels, vakantiewoningen en appartementen vol geboekt. 

Mijn favoriet is het gezellige Apartment Goran 

Wandelen rond de Plitvice meren

Wie wandelschoenen aantrekt kan hier los gaan. Naast talloze wandelpaden door de bossen rond de meren zijn er bij diverse watervallen loopplanken aangelegd. Zodat je echt langs het ‘levende water’ kunt lopen. Maar hier is meer te zien. De geschiedenis van het beroemde natuurpark is vrij eenvoudig te ontleden.

Al duizenden jaren stroomt het water van de Koranarivier door dit heuvellandschap, met name door de lagere delen van de heuvels. Langzaam zijn de diverse meren ontstaan. Het water heeft daarnaast op talloze plekken een eigen weg gezocht. Waardoor door de jaren heen de watervallen zijn ontstaan.

Tips om te wandelen bij de Plitvice meren

Er zijn diverse routes rond de meren van Plitvice. Dit zijn ook de plekken waar je goed foto’s kunt maken van bijvoorbeeld de kloof, de grootste waterval, de houten wandelpaden en meer. Heb je zelf tips? Laat maar horen.

Een van de wandelpaden in Plitvice. ©Corno van den Berg

Beste tijd voor Plitvice

Voorjaar

Het voorjaar is een heerlijke tijd voor Plitvice. Je kunt dan ook diverse bloemen in bloei zien staan. Zowel in de vochtige bossen als aan de kant van de meren. Denk aan orchideeën, als ook aan andere planten en bloemen. Het beste kun je vroeg in de ochtend gaan. Het is dan heerlijk rustig, waardoor de sfeer perfect is.

Zomer

In de zomer wordt het erg druk in Plitvice met toeristen. Met name na tien uur loop je soms in een rij langs de watervallen, waardoor de beleving wel een stuk minder wordt. Om zeven uur gaat het park open. Dat is de beste tijd om te gaan. Het is dan ook koeler en ideaal voor foto’s. Begin in het populaire deel; de benedenmeren. En loop als het drukker wordt naar de bovenmeren.

Herfst

Wat minder bekend is dat de bomen in Plitvice ook verkleuren in de herfst. Waardoor het park een geheel andere uitstraling krijgt. Denk aan bruine, gele en groene bladeren. Een heerlijke mix en ideaal voor foto’s.

Winter

Een ander bijzonder moment is de winter als er vaak sneeuw ligt. Dan wordt elke foto je eigen opmerkelijk aandenken. hou er wel rekening dat het lastig kan zijn om bij de meren te komen. Daarnaast worden de paden vaak niet sneeuwvrij gehouden, zodat je zelf je eigen weg moet banen.

En wie een video maakt, haalt een soort rusttherapie in huis. De rust spat dan van je scherm, met als filmmuziek het kabbelen van het water. Heerlijk voor als je later weer even wilt ontsnappen uit het drukke leven.

Lees meer over Plitvice in de winter met sneeuw en ijs 

Plitvice meren bezoeken

De Plitvice meren liggen ten zuiden van Zagreb (zo’n twee uur rijden) en ten noorden van Zadar (ook zo’n twee uur rijden). Plitvice ligt in de provincie Lika-Senj dichtbij het dorp Plitvička Jezera. Het park werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO geplaatst. De Kroaten noemen het zelf ‘Het groene erfgoed van Kroatië’. Maar zoals een goed Nederlander betaamt moet je het eigenlijk zelf zien en een mening vormen.

Boek een excursie online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kroatië

Lees mijn Tips

alle 14 artikelen over Kroatië

Bekijk alle artikelen