Waarom moet ik hier heen?

De Plitvice-meren in Kroatië behoren tot de mooiste natuurgebieden ter wereld. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn tientallen watervallen en talloze meren. En Plitvice is mooi in alle seizoenen.

De Plitvice meren. Het is een heerlijke benaming voor de 90 watervallen en 16 meren in het Plitvice Nationaal Park in Kroatië. En de watervallen zijn niet alleen mooi, maar ook bijzonder. De ondergrond bestaat namelijk uit travertijn, een opvallend wit gesteente van kalk. Wildernis in Kroatië en het thuis van Europese wolf en bruine beer. Als mens ben je te gast.

De ansichtkaarten spreken voor zich. Het groen van de struiken en beukenbomen steekt fel af bij het heldere water en de lichtgekleurde rotsen. In het echt is de kleurenmix nog bijzonderder. Zeker in de vroege ochtend als het licht zacht is. En het lekker rustig is, want de meeste toeristen komen hier na tienen.

Corno’s reistips:

Plitvice meren zijn goed te bezoeken tijdens een vakantie in Kroatië. Kroatië kun je vanuit Nederland met de auto bereiken of via een vlucht met huurauto verkennen. Je kunt ook kiezen om een complete rondreis te boeken waarbij vlucht en auto zijn inbegrepen. Hieronder een aantal handige tips voor je bezoek aan de Plitvice meren.

 

Plitvice meren: Lint van watervallen

Het overblijfsel is een lang lint van meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. Daarnaast heeft het water diverse grotten uitgeslepen in het landschap. Die je wandelend kunt verkennen. Zwemmen is hier verboden. Het water is de kroonjuweel van het park, vandaar.

Opmerkelijk is het gesteente dat overal zichtbaar is. Dit gebied staat ook bekend om zijn warme bronnen. Hierdoor zit er in het water opvallend veel calciumcarbonaat. Wat voor de lichte kleur zorgt in de rotsen. En wie goed kijkt ziet in de stenen veel oneffenheden.

Dit wordt veroorzaakt door takjes, bladeren en ander materiaal dat in dit water valt en later verteert. Wie op de bodem van een meer kijkt ziet het liggen. Tussen de vele vissen die er ook van leven. Je ziet feitelijk het bijzondere proces in werking.

Plitvice meren
Een van de vele watervallen bij de Plitvice-meren. Romanceor

Plitvice meren: De verschillen

De meren van Plitvice worden voor het gemak onderverdeeld in de bovenmeren (Gornja) en de benedenmeren (Donja). Allemaal heldere meren met fraaie namen als ‘Proscaroncanskog jezera’ en ‘Kozjak’. Het grootste benedenmeer is ‘Jezero Milanovac’. Dit meer is ongeveer 470 m lang, 50 tot 90 m breed en op sommige plekken 18 m diep. De meeste beroemde waterval van Plitvice is ‘Veliki Slap’, deze is 78 meter hoog.

Beste wandelroutes in Plitvice
In het heldere water zie je vissen zwemmen.

Wandelen rond de Plitvice meren

Wie wandelschoenen aantrekt kan hier los gaan. Naast talloze wandelpaden door de bossen rond de meren zijn er bij diverse watervallen loopplanken aangelegd. Zodat je echt langs het ‘levende water’ kunt lopen. Maar hier is meer te zien. De geschiedenis van het beroemde natuurpark is vrij eenvoudig te ontleden.

Al duizenden jaren stroomt het water van de Koranarivier door dit heuvellandschap, met name door de lagere delen van de heuvels. Langzaam zijn de diverse meren ontstaan. Het water heeft daarnaast op talloze plekken een eigen weg gezocht. Waardoor door de jaren heen de watervallen zijn ontstaan.

Tips om te wandelen bij de Plitvice meren

Er zijn diverse routes rond de meren van Plitvice. Hieronder zie je mijn tips om te bekijken. Dit zijn ook de plekken waar je goed foto’s kunt maken van bijvoorbeeld de kloof, de grootste waterval, de houten wandelpaden en meer. Heb je zelf tips? Laat maar horen.

Beste tijd voor Plitvice

Voorjaar

Het voorjaar is een heerlijke tijd voor Plitvice. Je kunt dan ook diverse bloemen in bloei zien staan. Zowel in de vochtige bossen als aan de kant van de meren. Denk aan orchideeën, als ook aan andere planten en bloemen. Het beste kun je vroeg in de ochtend gaan. Het is dan heerlijk rustig, waardoor de sfeer perfect is.

Zomer

In de zomer wordt het erg druk in Plitvice met toeristen. Met name na tien uur loop je soms in een rij langs de watervallen, waardoor de beleving wel een stuk minder wordt. Om zeven uur gaat het park open. Dat is de beste tijd om te gaan. Het is dan ook koeler en ideaal voor foto’s. Begin in het populaire deel; de onderste watervallen. En loop als het drukker wordt naar de hogere watervallen.

Herfst

Wat minder bekend is dat de bomen in Plitvice ook verkleuren in de herfst. Waardoor het park een geheel andere uitstraling krijgt. Denk aan bruine, gele en groene bladeren. Een heerlijke mix en ideaal voor foto’s.

Winter

Plitvice in de winter
Zo mooi is Plitvice in de winter. Guido Menato

Een ander bijzonder moment is de winter als er vaak sneeuw in Plitvice ligt. Dan wordt elke foto je eigen opmerkelijk aandenken. hou er wel rekening dat het lastig kan zijn om bij de meren te komen. Daarnaast worden de paden vaak niet sneeuwvrij gehouden, zodat je zelf je eigen weg moet banen.

En wie een video maakt, haalt een soort rusttherapie in huis. De rust spat dan van je scherm, met als filmmuziek het kabbelen van het water. Heerlijk voor als je later weer even wilt ontsnappen uit het drukke leven.

Hoe kom ik bij de Plitvice meren?

De Plitvice meren liggen ten zuiden van Zagreb (zo’n twee uur rijden) en ten noorden van Zadar (ook zo’n twee uur rijden). Plitvice ligt in de provincie Lika-Senj dichtbij het dorp Plitvička Jezera. Het park werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO geplaatst. De Kroaten noemen het zelf ‘Het groene erfgoed van Kroatië’. Maar zoals een goed Nederlander betaamt moet je het eigenlijk zelf zien en een mening vormen.

Meer informatie: www.np-plitvicka-jezera.hr/

MerenWatervalWatervallen