Dubrovnik

Deze stad wordt ook wel de Parel van de Adriatische Zee genoemd

Dubrovnik in Kroatië is volgens velen één van de mooiste steden van de Adriatische kust. Het historische centrum, of eigenlijk de compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik, staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dit deel is opvallend klein. En nog in een opvallend goede staat. Een heerlijke plek om te voet te ontdekken.

Je kunt in Dubrovnik eenvoudig alles te voet ontdekken, het historische centrum is klein met een bijzondere architectuur. Hier kun je heerlijk (en goedkoop) eten, zoals een maaltijd met bijvoorbeeld zeevruchten. Het is een heerlijke stad om te bezoeken.

Dubrovnik kent een divers, maar ook ruig verleden. In 1667 richtte een aardbeving veel schade aan in de stad. Opvallend genoeg zijn de gotische, renaissance en barokke kerken, maar ook de diverse kloosters, paleizen en fonteinen bewaard gebleven. Ze vertellen allemaal een eigen verhaal uit de Middeleeuwen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Dubrovnik.

Wandelen op de stadsmuren

De oude, compleet ommuurde vestingstad uit de dertiende eeuw ligt aan de voet van de berg Srdj. Je kunt goed wandelen op de stadsmuren. Op diverse locaties kun je er op. Vanaf de immense stadsmuren (Gradske Zidine genoemd) en torens kijk je uit over de stad en de zee. Het is een perfecte introductie. Met name bij zonsondergang is dit ideaal voor fotografen.

Dubrovnik; wandelen over de stadsmuur. ©Corno van den Berg

Blasiuskerk

Wie door de stad loopt ziet talloze indrukwekkende bouwwerken. De smalle straatjes omhoog, de vergezichten over de zee en veel meer. Maar alleen al het grote plein met de talloze kleine winkeltjes is de moeite waard. Voor de beroemde Blasiuskerk zie je Roland, de schutspatroon van de stad, staan.

Franciscanerklooster

Het Franciscanerklooster met een 14e-eeuwse kruisgang is bijzonder, net als de nog intacte eeuwenoude Apotheek en het aparte Dogepaleis. Hij stamt nog uit de tijd dat de handelaren uit Venetië hier de baas waren. De apotheek dateert van 1317 en is nog steeds te bezoeken. Het is  een van de oudste publieke apotheken van Europa. 

De schoonheid van Dubrovnik. ©Corno van den Berg

De huizen van de Patriciërs

Wat opvalt zijn de vele huizen en paleizen met de overbekende rode dakpannen. Het zijn de huizen van de Patriciërs; dit waren zeer voorname, niet adellijke personen. Deze stijlvolle woningen stammen net als de exorbitante paleizen uit de 17de eeuw.

Grote Onofrio Fontein

Door de stad zijn vele fonteinen aangelegd (waaronder de Grote Onofrio Fontein). Deze fraaie fonteinen worden via 16 reservoirs gevoed door bergbronnen. Waardoor je het water gewoon kunt drinken. Wat prettig is in een stad waar alles opvallend prijzig. In het bijzonder als je door het centrum loopt. Maar zodra je de populairste straatjes verlaat dalen de prijzen hard. Evenals de rust, die keert dan ook weer.

Overnachten in Dubrovnik

Ik heb tijdens mijn bezoek aan Dubrovnik op meerdere plekken geslapen, zodat ik de stad goed kon verkennen. Je vindt hier talloze knusse hotels, goedkope hostels, handige appartementen en luxe villa's. Je kunt ze eenvoudig online boeken, maar wees er wel op tijd bij. De meeste hotels zijn snel volgeboekt. 

De Oude Haven

De Oude Haven kom je vanzelf tegen als je door de stad loopt. Deze werd al in de 7e eeuw gebruikt en heeft veel van zijn charme behouden. De oude haven werd al gebruikt toen de Levantijnen (afkomstig uit het Midden-Oosten) hier in de 7e eeuw binnenvoeren. Het verleden is overal zichtbaar in de stad.

De beroemde stadsmuur van Dubrovnik. ©Corno van den Berg

Gradska Vrata Pile

De Pilepoort (Gradska Vrata Pile) is de hoofdingang tot de oude versterkte stad. De poort dateert uit 1537. Hier staat ook het beeld van de Heilige Blasius, patroonheilige van Dubrovnik. In zijn hand houdt hij de plattegrond van de stad.

Boek een excursie online

Game of Thrones Tour

Game of Thrones is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de best gewaardeerde series ooit. Waarbij Dubrovnik een belangrijke rol speelt. Dubrovnik is in de serie de stad King’s Landing. Met bijvoorbeeld de beroemde Jezuiten trap, waar onder meer Cersei Lannister naakt overheen moest lopen. Maar ook St. Dominic Street, waar alle markten zich afspelen. En Ploče Gate, de oostelijke ingang van de stad, komt ook vaak voor in de serie.

In Dubrovnik (alsook Split) kun je speciale Game of Thrones rondleidingen volgen. Waarbij de gids vaak als figurant in de serie heeft gespeeld. En hij of zij opvallend veel feiten weet. Vraag ernaar, je zult verbaasd zijn.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kroatië

Lees mijn Tips

alle 14 artikelen over Kroatië

Bekijk alle artikelen