Waarom moet ik hier heen?

Dubrovnik is een heerlijke stad om te bezoeken. Je kunt hier eenvoudig alles te voet ontdekken, het historische centrum is klein met een bijzondere architectuur. Hier kun je heerlijk (en goedkoop) eten, zoals een maaltijd met bijvoorbeeld zeevruchten.

Dubrovnik in Kroatië is volgens velen één van de mooiste steden van de Adriatische kust. Het historische centrum, of eigenlijk de compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik, staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dit deel is opvallend klein. En nog in een opvallend goede staat. Een heerlijke plek om te voet te ontdekken.

Het is een stad met een divers, maar ook ruig verleden. In 1667 richtte een aardbeving veel schade aan in de stad. Opvallend genoeg zijn de gotische, renaissance en barokke kerken, maar ook de diverse kloosters, paleizen en fonteinen bewaard gebleven. Ze vertellen allemaal een eigen verhaal uit de Middeleeuwen.

Een straatje in Dubrovnik.
Een straatje in Dubrovnik. Corno van den Berg

Bezienswaardigheden van Dubrovnik:

De oude, compleet ommuurde vestingstad uit de dertiende eeuw ligt aan de voet van de berg Srdj. Vanaf de immense stadsmuren (Gradske Zidine genoemd) en torens kijk je uit over de stad en de zee. Het is een perfecte introductie. Met name bij zonsondergang is dit ideaal voor fotografen.

Blasiuskerk

Wie door de stad loopt ziet talloze indrukwekkende bouwwerken. De smalle straatjes omhoog, de vergezichten over de zee en veel meer. Maar alleen al het grote plein met de talloze kleine winkeltjes is de moeite waard. Voor de beroemde Blasiuskerk zie je Roland, de schutspatroon van de stad, staan.

Franciscanerklooster

Het Franciscanerklooster met een 14e-eeuwse kruisgang is bijzonder, net als de nog intacte eeuwenoude Apotheek en het aparte Dogepaleis. Uit de tijd dat de handelaren uit Venetië hier de baas waren.

De huizen van de Patriciërs

Wat opvalt zijn de vele huizen en paleizen met de overbekende rode dakpannen. Het zijn de huizen van de Patriciërs; dit waren zeer voorname, niet adellijke personen. Deze stijlvolle woningen stammen net als de exorbitante paleizen uit de 17de eeuw.

Grote Onofrio Fontein

Door de stad zijn vele fonteinen aangelegd (waaronder de Grote Onofrio Fontein). Deze fraaie fonteinen worden via 16 reservoirs gevoed door bergbronnen. Waardoor je het water gewoon kunt drinken. Wat prettig is in een stad waar alles opvallend prijzig. In het bijzonder als je door het centrum loopt. Maar zodra je de populairste straatjes verlaat dalen de prijzen hard. Evenals de rust, die keert dan ook weer.

De schoonheid van Dubrovnik.
De schoonheid van Dubrovnik. Corno van den Berg

De Oude Haven

De oude haven kom je vanzelf tegen als je door de stad loopt. Deze werd al in de 7e eeuw gebruikt en heeft veel van zijn charme behouden. De oude haven werd al gebruikt toen de Levantijnen (afkomstig uit het Midden-Oosten) hier in de 7e eeuw binnenvoeren. Het verleden is overal zichtbaar in de stad.

Gradska Vrata Pile

De Pilepoort (Gradska Vrata Pile) is de hoofdingang tot de oude versterkte stad. De poort dateert uit 1537. Hier staat ook het beeld van de Heilige Blasius, patroonheilige van Dubrovnik. In zijn hand houdt hij de plattegrond van de stad.

Game of Thrones Tour

Game of Thrones is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de best gewaardeerde series ooit. Waarbij Dubrovnik een belangrijke rol speelt. Dubrovnik is in de serie de stad King’s Landing. Met bijvoorbeeld de beroemde Jezuiten trap, waar onder meer Cersei Lannister naakt overheen moest lopen. Maar ook St. Dominic Street, waar alle markten zich afspelen. En Ploče Gate, de oostelijke ingang van de stad, komt ook vaak voor in de serie.

In Dubrovnik (alsook Split) kun je speciale Game of Thrones rondleidingen volgen. Waarbij de gids vaak als figurant in de serie heeft gespeeld. En hij of zij opvallend veel feiten weet. Vraag ernaar, je zult verbaasd zijn.

Corno’s reistips:

Dubrovnik is een kleine, maar erg populaire stad. Waardoor het hier erg druk kan worden en het stadje zijn sfeer een beetje verliest. Met name het hoogseizoen en de weekenden zijn beter te vermijden.

Dubrovnik leent zich prima voor een stedentrip. Je kunt de stad ook onderdeel maken van een langere reis door Kroatië. Hierbij een aantal handige tips om je bezoek aan Dubrovnik te organiseren.

 

De beroemde stadsmuur van Dubrovnik.
De beroemde haven en stadsmuur van Dubrovnik. Corno van den Berg

Mijn reisverhalen: Rondreis door Kroatië

Ik ben recent twee keer in Dubrovnik geweest. Eerst maakte ik een rondreis door Kroatië, met onder meer ook Plitvice-watervallen, Krka, Zadar en meer:

Een zomerse Road Trip door Kroatië

Een rondreis per auto langs de Mediterrane kust, steden als Dubrovnik en Split, maar ook de beroemde watervallen van Plitvice en Krka en de steile bergen erachter.

Reisverhaal

Kroatië is ‘hot’. Ik ga in hartje zomer kijken hoe de Mediterrane kust mixt met de beroemde watervallen van Plitvice en Krka en met de steile bergen erachter. Een heerlijke mix met een grote diversiteit. Ook check ik of het meevalt met de drukte...

Mijn reisverhalen: Cruise langs de Dalmatische Kust

Ook maakte ik een cruise van een week langs de Dalmatische kust, in een klein schip. Deze stopte onder meer bij de eilandjes Hvar en Brac, maar ook bij steden als Split en meer:

Cruisen langs de Dalmatische kust

Varen van Split naar Makarska, het eiland Korčula, Mljet National Park, Dubrovnik, eiland Pelješac, eiland Hvar, eiland Brač en terug naar Split.

Reisverhaal

Bij een cruise denken veel mensen aan grote schepen; of eigenlijk dorpen op zee. Maar het kan ook anders. Ik ga in Kroatië een cruise maken langs de Dalmatische kust en haar beroemde eilanden. Met een klein schip. En met een ander concept.