Waarom moet ik hier heen?

Dubrovnik is een heerlijke stad om te bezoeken. Je kunt hier eenvoudig alles te voet ontdekken, het historische centrum is klein met een bijzondere architectuur. Hier kun je heerlijk (en goedkoop) eten met bijvoorbeeld zeevruchten.

De schoonheid van Dubrovnik.
De schoonheid van Dubrovnik. Corno van den Berg

Dubrovnik is volgens velen één van de mooiste steden van de Adriatische kust. Het historische centrum, of eigenlijk de compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik, staat op de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO. Dit deel is opvallend klein. En nog in een opvallend goede staat. Een heerlijke plek om te voet te ontdekken.

Een straatje in Dubrovnik.
Een straatje in Dubrovnik. Corno van den Berg

Wie door de stad loopt ziet talloze indrukwekkende bouwwerken. De smalle straatjes omhoog, de vergezichten over de zee en veel meer. Maar alleen al het grote plein met de talloze kleine winkeltjes is de moeite waard. Voor de beroemde Blasiuskerk zie je Roland, de schutspatroon van de stad, staan. Het Franciscanerklooster met een 14e-eeuwse kruisgang is bijzonder, net als de nog intacte eeuwenoude Apotheek en het aparte Dogepaleis.

Wat opvalt zijn de vele roodgedakte huizen en paleizen, de meesten stammen uit de 17e eeuw. Door de hele stad zie je talloze fonteinen, waaronder de grote Onofrio-fontein. Allen krijgen hun water uit bergbronnen, dat door maar liefst 16 reservoirs wordt geleid. De oude haven kom je vanzelf tegen als je door de stad loopt. Deze werd al in de 7e eeuw gebruikt en heeft veel van zijn charme behouden.

De beroemde stadsmuur van Dubrovnik.
De beroemde haven en stadsmuur van Dubrovnik. Corno van den Berg

Game of Thrones

Game of Thrones is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de best gewaardeerde series ooit. Waarbij Dubrovnik een belangrijke rol speelt. Dubrovnik is in de serie de stad King’s Landing. Met bijvoorbeeld de beroemde Jezuiten trap, waar onder meer Cersei Lannister naakt overheen moest lopen. Maar ook St. Dominic Street, waar alle markten zich afspelen. En Ploče Gate, de oostelijke ingang van de stad, komt ook vaak voor in de serie.

In Dubrovnik (alsook Split) kun je speciale Game of Thrones rondleidingen volgen. Waarbij de gids vaak als figurant in de serie heeft gespeeld. En hij of zij opvallend veel feiten weet. Vraag ernaar, je zult verbaasd zijn.

Beste video Dubrovnik

Corno’s reistips:

Dubrovnik is een kleine, maar erg populaire stad. Waardoor het hier erg druk kan worden en het stadje zijn sfeer een beetje verliest. Met name in het hoogseizoen en de weekenden zijn beter te vermijden.

Dubrovnik leent zich prima voor een stedentrip. Je kunt de stad ook onderdeel maken van een langere reis door Kroatië. Hierbij een aantal handige tips om je bezoek aan Dubrovnik te organiseren.