Arenal-vulkaan

De bekendste actieve vulkaan van Costa Rica

De Arenal-vulkaan is het toonbeeld van Arenal National Park in Costa Rica. In het natuurpark ligt de Arenal, een kegelvormige, actieve vulkaan van 1.657 meter, met overal afgekoelde lavastromen.

El Arenal, zoals de vulkaan officieel heet, kun je op verschillende manier beleven. Wandelen is hier een goede optie om zo de vulkaan en het omliggende ruige landschap te zien.

De vulkaan ligt in het beschermde Parque Nacional Volcán Arenal, een tropisch regenwoud met watervallen en vele diersoorten waaronder de luiaard. Met onder meer ook heetwaterbronnen en watervallen.

Zichtbaarheid van de Arenal-vulkaan

De Arenal-vulkaan heeft een fraaie vorm en hoort bij de mooiste vulkanen op aarde. Maar hij is lang niet altijd zichtbaar. Door zijn hoogte van 1.670 meter blijven er vaak wolken tegen de vulkaan hangen. Waar vanzelf regen uit valt. De wolken hangen vaak laag, waardoor je niets ziet. Maar het kan dan aan de andere kant van de vulkaan, bij het meer van Arenal, zonnig zijn. Je ziet het ook aan de begroeiing, die veel weelderiger is aan de kant van het stadje La Fortuna.

Het regenwoud dat rondom deze beroemde vulkaan ligt is perfect om zelf te verkennen, er zijn diverse wandelpaden. Waarbij je een goede kans hebt om brulapen, kapucijnapen, neusberen en andere dieren tegen te komen.

De vulkaan stond er om bekend om in de avond speciaal te zijn. In de avonduren waren er tot 1980 geregeld hete, rode lavastromen en rondvliegende brokstukken te zien. Dit was ook goed vanuit de nabijgelegen dorp La Fortuna te zien. Maar de vulkaan is nu ‘slapend’, wat inhoudt dat hij rustig is en dat je meestal dus geen activiteit van hete lava kunt zien zoals wel lang het geval was. Wel kun je af en toe stoomwolken zien, die de vulkaan af rollen. Lees hier de beste bezienswaardigheden rondom de Arenal-vulkaan.

Arenal National park

Een halsbandarassari in het Arenal nationaal park.

Een deel van de vulkaan is beschermd als nationaal park. In het park kun je diverse wandelpaden nemen. waarbij je een kans hebt om ook dieren als neusbeertjes, diverse soorten apen, toekans en andere vogels kunt spotten. Je moet toegang betalen om het park te verkennen.

Sendero Las Coladas

De Sendero Las Coladas is 4 kilometer lang. Je wandelt dan onder meer naar de lavavelden van een van de laatste erupties, die in 1992 plaats vond. De Arenal was ook tot 2000 diverse keren actief. Bij een van de uitkijkpunten heb je een goed zicht op de Arenal-vulkaan. Mits het mooi weer is natuurlijk, de kans is aanwezig dat je helemaal niets ziet.

Sendero La Ceiba

Sendero La Ceiba is 2,3 kilometer lang en opvallend vlak. Je loopt door het regenwoud dat na de diverse erupties hier is gegroeid. Je kunt deze wandelroute goed combineren met de Sendero Las Coladas, zodat je een mooi rondje kunt maken.

Sendero Heliconia

Sendero Heliconia is 600 meter lang en loopt dwars door een regenwoud vanaf het Ranger Station. Waarbij je opvallend veel vlinders ziet, alsook vogels.

La Peninsula Sector

Sinds kort is ook de La Peninsula Sector open. Dit is een recente toevoeging met onder meer een pad, dat ook voor gehandicapten toegankelijk is. Dit pad is 1,3 kilometer lang. Dit deel van het park wordt veel minder vaak bezocht, waardoor je een grotere kans hebt om dieren te spotten. Het uitkijkpunt wordt gezien als een van de beste plekken voor het uitzicht op de vulkaan.

Meer informatie: www.arenal.net

Lavavelden van 1968

In 1968 was een van de laatste grote uitbarstingen. Het leverde een immens nieuw lavaveld op, waar diverse wandelpaden zijn aangelegd. Dit is geen onderdeel van het nationaal park, maar van een particuliere organisatie. Ook hier moet je toegang betalen, wat vergelijkbaar is als het nationaal park.

Over het wandelpad, die Arenal 1968 Trail heet, doe je ongeveer twee uur. Waarbij je eerst door het bos loopt. En dan uiteindelijk bij een uitkijkpunt komt met fraai uitzicht over de vulkaan alsook over het Meer van Arenal.

Meer informatie: arenal1968.com

La Fortuna waterval

La Fortuna waterval in het Arenal National Park.

De waterval van Arenal heet La Fortuna. Hij is maar liefst 70 meter hoog. Het water is opvallend blauw door de vele mineralen en het water stort zich hier midden in het regenwoud naar beneden. De waterval is in particuliere handen en je moet een stevige toegangsprijs betalen om de waterval te zien. Je kunt hier ook zwemmen in het opvallend warme water. Er worden dagelijks maar een maximaal aantal toeristen toegelaten dus wees op tijd. 

De wandeling is trouwens pittig; je moet 570 treden af om bij de waterval te komen. En dus ook weer omhoog.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De Cerro Chato vulkaan

Weinig mensen weten dat in het nationale park nog een vulkaan ligt; de Cerro Chato. Het is een slapende vulkaan, die voor het laatst zo’n 5.000 jaar geleden uitbarstte. In tegenstelling tot de Arenal heeft Cerro Chato geen mooie ronde kegel. De top van de vulkaan is door een uitbarsting volledig verdwenen.

In de krater ligt een opvallend blauw gekleurd meer, waarin je vroeger mocht zwemmen. De beklimming was pittig en met name bij regen erg glad. De Costa Ricaanse overheid heeft het wandelpad gesloten om ongelukken te voorkomen.

Heetwaterbronnen

Tabacon Hot Springs bij de Arenal Vulkaan.

Door de ondergrondse lava zijn hier talloze hot springs te vinden. Deze thermale baden vind je in alle vormen. Van gratis tot super luxueus. Het bekendst is Tabacón, met meerdere warmwaterbaden en een uitgebreide spa. Vlak daarnaast vind je bij de hoofdweg de gratis warmwaterbaden in de rivier. 

Hou er wel rekening mee dat dit eigenlijk het ‘afvalwater’ is dat afkomstig is van de heetwaterbronnen van Tabacon.

Meer van Arenal

Het Meer van Arenal is het grootste stuwmeer van Costa Rica. Als je langs het meer rijd zie je de vulkaan vanzelf opdoemen. Rondom het meer zijn ook veel restaurants alsook hotels en lodges te vinden.

La Fortuna

Het stadje La Fortuna heet officieel La Fortuna de San Carlos. Hier vind je talloze restaurants alsook boekingsbureaus voor de diverse excursies die je hier kunt doen. Het kan geen kwaad om je goed te informeren en te vergelijken.

Luiaarden langs de Bogarin Trail

Een luiaard op de Bogarin Trail bij de Arenal-vulkaan.

De Bogarin Trail is een project om te zien of je van een oude veehouderij weer regenwoud kunt maken. Het is inmiddels een ruig stuk natuur met luiaarden, toekans en de beroemde roodoogmakikker. Met name luiaarden kun je hier goed spotten. Ik zag er ook pijlgifkikkers langs het wandelpad en tal van vogels bij binnenkomst die lekker aan het eten waren van de platanen en ander fruit.

Je hebt twee excursie opties: Op pad gaan met of zonder gids. Zonder gids is een stuk goedkoper, maar je ziet ook veel minder. Aan jou de keuze.

Místico Arenal Hanging Bridges Park

Mistico Hanging Bridges ©Ian D. Keating

Místico Arenal Hanging Bridges Park is een natuurpark waar je het regenwoud via allerlei hangbruggen kunt ontdekken. Hier kun je zelf maar ook met gidsen op pad. Onder meer voor een nacht tour, waarbij je talloze wonderlijke dieren ontdekt.

Meer informatie: www.misticopark.com

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Costa Rica

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Costa Rica

Bekijk alle artikelen