Waarom moet ik hier heen?

Op de beroemde stranden van Tortuguero leggen diverse soorten zeeschildpadden jaarlijks hun eieren. Dit kun je meemaken. Alsook het uitkomen van de eieren en de jonge dieren die hun weg naar de zee kiezen.

Schildpadden die eieren leggen op het strand van Tortuguero National Park. Of jonge schildpadjes die uit de eieren kruipen en hun weg naar de zee zoeken. Het is een natuurfenomeen dat vooral bekend is van Costa Rica.

Dit beroemde park ligt in het noorden; aan de Caribische kant van het land. Op de stranden van dit natuurgebied kun je het gehele jaar zeeschildpadden zien. Met een beetje geluk, want je hebt te maken met wilde dieren. En soms kruipen hier honderden zeeschildpadden het strand op en soms geen één in een dag.

Hoe ziet de excursie er uit?

Niet alleen het eieren leggen van de zeeschildpadden is imposant, ook het uitkomen van de eieren is indrukwekkend. En omdat in Tortuguero meerdere soorten hun eieren leggen heb je een extra grote kans om een van de twee stadia te zien.

Het beste kun je met een gids op pad gaan. Deze weet de beste plekken, maar vooral ook hoe je de dieren zonder te storen kunt zien. En dit is heel belangrijk, want zeeschildpadden zijn heel gevoelig voor verstoring. En dat wil je niet, toch?

Zeeschildpad legt eieren in Tortuguero National Park.
Zeeschildpad legt eieren in Tortuguero National Park.

Je kunt overdag ook zelf op pad. En dan ’s avonds onder leiding van een gids. Dit alles gaat volgens vaste regels om de dieren te beschermen. Zo mag je bijvoorbeeld de weg naar de zee niet blokkeren voor de dieren. Of foto’s maken met flitslicht. Of de dieren verblinden met je zaklamp, en nog veel meer. Maar het is absoluut de moeite waard, let maar op.

Bescherming van de jonge schildpadjes

Tegenwoordig worden veel eieren opgegraven en onder veilige omstandigheden uitgebroed. Waarna ze worden uitgezet. Desondanks is het nog steeds mogelijk om de opvallend kleine diertjes op eigen kracht uit het ei te zien kruipen, door het zand naar de oppervlakte klimmen om daarna zo snel mogelijk de zee in te gaan.

Wanneer leggen schildpadden eieren in Tortuguero?

Je kunt hier het gehele jaar zeeschildpadden eieren zien leggen op de stranden, maar de piekseizoenen zijn vooral in het regenseizoen. Vraag ter plekke naar de omstandigheden. De lederschildpad is de grootste zeeschildpad op aarde. De soepschildpad is een stuk kleiner. En veel bekender, met name bij het snorkelen wordt dit dier redelijk vaak gezien.
Januari: niets (of weinig)
Februari: niets (of weinig)
Maart: lederschildpad eieren leggen
April: lederschildpad eieren leggen
Mei: lederschildpad eieren leggen en de eerste eieren komen uit
Juni: einde lederschildpad eieren leggen, begin eieren leggen van de soepschildpad en jonge schildpadjes
Juli: soepschildpad eieren leggen en baby’s
Augustus: soepschildpad eieren leggen en baby’s
September: jonge schildpadjes die naar zee lopen
Oktober: jonge schildpadjes die naar zee lopen
November: niets (of weinig)
December: niets (of weinig)

Van de karetschildpad is niet genoeg informatie bekend.

Meer informatie: www.acto.go.cr

Corno’s reistips:

Costa Rica is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt je reis ook goed combineren met Nicaragua en/of Panama. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Zeeschildpadden