Barra Honda Nationaal Park

Dit natuurgebied is vooral bekend door de diverse grotten die je kunt bezoeken

Barra Honda National Park behoort niet tot de bekendste natuurparken in Costa Rica. Het is vooral bekend vanwege de vele grotten die je kunt bezoeken. Al loop je hier ook door regenwoud, waarbij je een grote kans hebt om apensoorten te zien. Met name brulapen. Die zich hier ook vaak laten horen. Alsook talloze vogels kun je hier zien, waaronder toekans en ara’s.

In dit natuurgebied kun je een avontuurlijke excursie maken in de grotten. Je moet eerst afdalen aan een lange ladder om de grot in te gaan. Het pad is glibberig en erg ongelijk, maar wel een uitdaging. Binnenin opent zich een andere wereld.

Twee verschillende excursies

Je hebt hier keuze uit twee excursies. Je kunt alleen de wandeling doen, waarbij je enkele kilometers door het park loopt. En je kunt van bovenaf in een van de grotten kijken. Je kunt dit goed op eigen houtje doen. Bij het bezoekerscentrum krijg je informatie over de route.

Bij de andere excursie loop je ook het rondje, maar daal je ook af in de grot. Dit gaat onder leiding van een gids. Bij aankomst staan er gidsen klaar om met je op pad te gaan. Je betaalt hiervoor wel extra. Zorg wel dat je voor twaalf uur in de middag aanwezig bent, anders ben je te laat. 

Een uitkijkpunt in Barra Honda. ©Corno van den Berg

Twee van de twaalf geïdentificeerde grotten zijn open voor het publiek. Al is het eigenlijk een grot, je bezoekt beiden als je afdaalt. De overige tien grotten zijn alleen toegankelijk voor getrainde speleologen. De reden is simpel; de afdaling is lastig en je moet soms letterlijk klimmen en klauteren. Ook die voor de toeristen zijn niet eenvoudig.

Hoe ziet de excursie met de grot er uit?

Met een gids krijg je eerst uitleg en een helm voor de afdaling. Daarna ga je met de auto naar een wandelpad. De weg is steil en alleen voor vierwielaangedreven auto’s. Daarna loop je met de gids een rondje van ruim twee kilometer. Waarbij je halverwege de wandeling een berg op loopt en de grot in gaat.

Afdalen in Barra Honda. ©Corno van den Berg

Je klimt via een ijzeren ladder op handen en voeten naar beneden, het gat is ongeveer 25 meter diep. Via een harnas zit je gezekerd aan een touw dat door een man wordt vastgehouden. Hij houdt je tegen als je valt. Althans dat is de hoop. Maar je valt normaal gesproken niet, want de ladder is steil maar wel goed te doen. 

Eenmaal beneden krijg je een hoofdlamp waarna je klimmend en klauterend verder afdaalt in de grot. Het pad is opvallend glad, je moet goed opletten. Eerst daal je af tot je bij een groot theater komt met stalactieten en stalagmieten. Ook zie je diverse vleermuizen die hier komen uitrusten na een dag op zoek te zijn geweest naar voedsel. 

Stalactieten in Barra Honda. ©Corno van den Berg

De tweede grot is veel lastiger te bereiken. Je moet eerst via een ijzeren, en zeer smalle, ladder naar beneden. Waarna je jezelf door een gat moet wurmen. Daarna krijg je talloze afgebroken stalactieten en stalagmieten te zien, die door een aardbeving zijn afgebroken. Waardoor het pad verder naar beneden is afgesloten.

De gids vraagt op een gegeven moment of je je hoofdlamp uit wilt doen. Met de bedoeling dat je een minuut stil bent. Het is aardedonker en muisstil. Al hoor ik wat vleermuizen vliegen. Maar enigszins beangstigend kan het wel zijn. Waarna dus de hoofdlamp weer aan mag en je langzaam omhoog klimt. 

Hoe kom ik bij Barra Honda?

Barra Honda ligt in Guanacaste, in het noorden van Costa Rica. Het natuurgebied is eenvoudig te bereiken via de hoofdweg, de 1. Het natuurpark ligt op ongeveer drie uur rijden van de hoofdstad San Jose en op ruim anderhalf uur van de stad Liberia. Vanaf de populaire stranden in het noordwesten is het een uur rijden. En dus een heerlijk uitstapje als je daar een paar dagen verblijft.

alle 16 artikelen over Costa Rica

Bekijk alle artikelen