Santa Rosa Nationaal Park

Onbekend natuurpark in Costa Rica met een ongekende rijkdom aan dieren en planten

Santa Rosa National Park is minder bekend. Het is onderdeel van een immense groene corridor die bijna alle types landschappen van Costa Rica omvat. Van de kust met mangroven en regenwoud, tot de vulkanen met op de hellingen nevelwoud.

In Santa Rosa leven zo’n beetje alle wilde dieren die toeristen graag willen zien. En het park wordt veel minder bezocht door buitenlandse toeristen dan andere parken. Waardoor je beleving veel intenser kan zijn.

Dit gebied is absolute wildernis in het noorden van Costa Rica. Daarnaast was dit de plek van de laatste oorlog in Costa Rica. Waarna het land geen leger meer wilde hebben. Een heerlijke plek om zelf te ontdekken.

De dieren van Santa Rosa National Park

Naast apensoorten als brulaap, kapucijneraap, doodshoofdaap en slingeraap, kun je hier Midden-Amerikaanse (of Bairds tapir) tegen komen. Ik zag er eentje in een modderpoel liggen vlakbij de ingang. Het dier lag op slechts twintig meter afstand en liet zich erg goed bekijken. En er was verder amper iemand. Zodat ik alleen kon genieten. Waardoor het een heerlijke belevenis was.

Een tapir rust uit in Santa Rosa. ©Corno van den Berg

Santa Rosa is ook bekend vanwege de vele herten die je hier ziet. Het zijn witstaartherten, dezelfde die ook bijvoorbeeld in Amerika leven. Hier leven ook jaguars en andere roofdieren als ocelot, poema en tijgerkat. In het park vind je daarnaast talloze soorten vogels. Alsook honderden soorten insecten. Als je hier rondloopt kom je vanzelf wel wat bijzondere dieren tegen. Zelfs op het heetst van de dag.

Eerste nationaal park van Costa Rica

In 1971 werd een immens gebied van 32.000 ha uitgeroepen tot nationaal park. Waarmee dit het eerste nationaal park van Costa Rica is. Het omvat stranden (waar zeeschildpadden hun eieren leggen), mangroven, laaglandregenwoud en een gebergte vol met bijzondere dieren en planten. 

Wandelen in Santa Rosa

Santa Rosa is niet erg goed ontwikkeld voor toeristen. Er zijn bijna geen wegen en slechts enkele wandelpaden, maar het merendeel is ongerept regenwoud. De beste manier om het park te verkennen is te voet. Bij het bezoekerscentrum is een kort wandelpad omhoog naar het monument voor de oorlog. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht over de omgeving, inclusief de vulkanen verderop.

Ook vind je hier een wandelroute die dwars door het regenwoud loopt. Let hierbij goed op, want dit is een favoriete plek voor tapirs. Met name in de droge rivierbedding, waar na regenbuien modderpoeltjes ontstaan.

Er loopt een vierwielaangedreven pad naar het strand. Deze route kun je rijden, maar ook te voet doen. Het is ongeveer 11 kilometer lang. Dit is een heerlijke route. Rij wel rustig want je kunt hier talloze dieren tegen komen. Meestal zie je wel herten langs de weg.

De unieke geschiedenis van Santa Rosa

Santa Rosa is het toneel geweest van een beroemde veldslag met de Amerikanen. William Walker zocht in de negentiende eeuw naar plekken om de slavenhandel in Midden-Amerika op te zetten. Hij deed dit vanuit het naastgelegen Nicaragua, waar hij het voor elkaar kreeg om president te worden. 

Engeland bood Costa Rica haar hulp aan door de toenemende dreiging. In 1856 verklaarde Costa Rica haar buren de oorlog. De troepen ontmoeten elkaar bij Santa Rosa en al na 14 minuten hadden de Costa Ricanen en Engelsen gewonnen. De reden: Ze verrasten de vijand volledig.

Waar ligt Santa Rosa National Park?

Het natuurgebied ligt in de regio Guanacaste in het noorden van Costa Rica. Via het bezoekerscentrum kun je naar binnen. Daar vind je ook de overgebleven gebouwen uit de extreem korte oorlog. Hier zijn ook informatiepanelen die alles vertellen over deze wonderlijke oorlog.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Costa Rica

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Costa Rica

Bekijk alle artikelen