Kakapo

Wonderlijke en bijna uitgestorven papegaai die niet kan vliegen

De kakapo is een van de vreemdste vogels ter wereld. Met wonderlijk gedrag. En zeer zeldzaam. Al heb je een kans om deze dieren te zien.

De kakapo is een van de meeste bijzondere diersoorten ter wereld. Het is een papegaai, die wat lijkt op een uil. Hij leeft alleen op enkele eilanden van Nieuw-Zeeland. En wordt zelden gespot. Al heb je altijd een kans.

Het is tevens een van de meest bedreigde dieren ter wereld. Deze nachtpapegaai kan niet meer vliegen. Waardoor de vogel, zijn eieren en jongen een makkelijke prooi is voor niet-inheemse dieren als kat en rat. Waardoor er in de jaren negentig nog maar 50 dieren leefden. De Engelse naam is hetzelfde kakapo, terwijl de Latijnse naam strigops habroptilus is.

Unieke vogel die niet kan vliegen

Het is een van de meeste vreemde vogels ter wereld. Kakapo’s worden extreem oud, meer dan 90 jaar is normaal. Ze zijn ook groot, soms wel 60 cm. De afgelopen jaren zijn er talloze maatregelen genomen om het dier te beschermen. De kans dat je deze vogel tegen komt is bijna nul, maar als je het doet is het wel groot nieuws.

Dier van het jaar in Nieuw-Zeeland

In 2020 is de kakapo uitgeroepen tot dier van het jaar op Nieuw-Zeeland. Iets wat in 2008 ook al gebeurde. In 2020 waren de verkiezingen erg tumultueus, omdat er stevig werd gefraudeerd zo bleek. Het bleek dat iemand ruim 1500 keer op de kiwi had gestemd. Waarna de verkiezing wereldnieuws werd.

Komiek en op sex beluste kakapo zijn hit op internet

Het is een legendarisch filmpje op internet. De beroemde Engelse acteur Stephen Fry gaat op zoek naar de bijna uitgestorven kakapo. Hun ontmoeting maakt ongewild het probleem van de diersoort van Nieuw-Zeeland duidelijk. Let op het commentaar van de komiek.

De Britse acteur en komiek Stephen Fry was voor zijn documentaireserie Last Chance To See van de BBC op Stewart Island in Nieuw-Zeeland. Hij leerde van alles over zeldzame dieren die er leven en ontmoette Sirocco, een mannetjeskakapo.

In eerste instantie wilden ze het dier alleen filmen, maar Sirocco zit om iets verlegen: een vrouwtje. Waardoor een bijzonder tafereel ontstaat. Wat daarbij op bijzondere wijze wordt voorzien door commentaar door Stephen Fry. Het filmpje is inmiddels op YouTube miljoenen keren bekeken.

Beste plek om dit dier te zien

Op Stewart Island in het zuiden van Nieuw-Zeeland heb je de unieke kans de kakapo te ontmoeten. Deze grote vleugelloze nachtpapegaai is op Ulva Island uitgezet. Toeristen kunnen kennis maken met dit dier. Wees er op tijd bij, want deze trip is erg populair. En, er leven waarschijnlijk nog wel enkele van deze nachtdieren in de bossen, maar die zul je waarschijnlijk niet tegen komen. Dus dit is de ultieme kans.

alle 100 artikelen over Dieren

Bekijk alle artikelen