Reuzenotter

Grootste soort otter ter wereld

De reuzenotter is een dier dat leeft in Zuid-Amerika. Het is de grootste otter ter wereld. Dit roofdier is de laatste decennia zeldzaam geworden door de jacht. Desondanks zijn er diverse natuurgebieden waar je een grote kans hebt om dit dier in het wild te zien. Dit kan met name in Brazilië, Peru en Ecuador. In dit artikel vind je veel informatie over het dier en de beste plekken om het te zien. Ik ben op diverse locaties geweest, waarbij het slechts eenmaal is gelukt. Maar toen heb ik de dieren wel voor langere tijd gezien.

Bij veel reizigers staat het zien van de reuzenotter op de wensenlijst. Dit omdat het opvallend grote dieren zijn, maar ook zijn ze erg sociaal. Samen met de veelvraat en de zeeotter behoort dit dier tot de grootste marterachtigen. Een reuzenotter kan, inclusief staart, wel anderhalve meter lang worden. Deze dieren leven in groepen, of eigenlijk families. Als je ze ziet is het bijna altijd een familie die voorbij komt zwemmen.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Is een reuzenotter gevaarlijk?

De reuzenotter heeft opvallend grote tanden, die ze gebruiken om vissen te verorberen. Waarbij ze gemakkelijk door de huid heen bijten. Deze dieren zijn niet bang en erg territoriaal. Als je als mens te dichtbij komt bijten ze van zich af. Ze laten vooraf wel merken dat je te dichtbij komt. Al zijn er diverse video's op YouTube te vinden waar ze andere roofdieren als een jaguar aanvallen, net als veel grotere kaaimannen. Ze doen dit met de hele groep, waarbij ze heel snel en effectief te werk gaan.

Wat eten reuzenotters?

Ze jagen voornamelijk op vis, waar ze opvallend goed in zijn. Een reuzenotter kan in troebel water met zijn snorharen de vissen opsporen. En ze zijn snel genoeg om ze te vangen. Al eten ze ook graag vaak zoetwaterkrabben, net als vogels, reptielen, amfibieën en kleine waterzoogdieren. als ze de kans krijgen eten ze ook eieren, en soms zelfs een kleine kaaiman. Deze dieren eten vaak alles direct in het water, wat grappig is om te zien.

Een reuzenotter eet een vers gevangen visje. ©Corno van den Berg

Bijzonder toilet gedrag

Een van de meest bijzondere om te zien is het toiletgedrag van de reuzenotter. Deze dieren hebben vaste locaties langs de rivier waar ze hun ontlasting doen. Dit onder meer om andere reuzenotters duidelijk te maken dat dit hun territorium is. Maar ze maken het ook schoon, oftewel met hun poten smeren ze alles uit over de bodem van het regenwoud. Daarvoor gebruiken ze ook bladeren. Waarna ze zichzelf weer schoon maken. Ik heb het gezien en zat minutenlang ademloos te kijken.  

Waar leeft een reuzenotter?

De reuzenotter leeft met name in langzaam stromende en visrijke rivieren, beken en meren in Zuid-Amerika. Dit zijn vooral tropische regenwouden in het laagland met beboste oevers, waaronder de beroemde Amazone. Dit immense natuurgebied kun je in diverse landen bezoeken.

Beste plekken om een reuzenotter te zien