blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Neusaap

Een aap met een bijzondere neus en oranje vacht

Neusapen komen uitsluitend op het eiland Borneo voor. Ze zijn eenvoudig te herkennen aan hun oranjeachtige kleur. Volwassen mannetjes hebben een grote, opvallende neus.

Volgens wetenschappers hebben ze deze om indruk te maken op de vrouwtjes. Ook hebben neusapen een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen de tenen.

De neusaap is een guitige verschijning in de regenwoud van Maleisisch Borneo, maar ook het deel in Indonesië. Het mannetje heeft een immense neus, het vrouwtje niet. Daarnaast is het mannetje veel groter dan het vrouwtje.

Neusapen leven meestal in bossen in de buurt van water. De beste plek zijn de mangrovebossen aan de kust, maar ook wel in moeras- en rivierbossen verder landinwaarts. Let ook op het water, want deze dieren kunnen erg goed zwemmen. Door zijn opvallende neus en lichtgekleurde vacht is hij eenvoudig te spotten. En deze dieren laten zich gemakkelijk zien, want ze zijn niet echt bang voor mensen.

Is de neusaap een Hollandse aap?

Neusapen worden in dit deel van Azië nu nog steeds ‘Monyet Belanda’ genoemd, wat ‘Hollandse aap’ betekent. Dit naar de eerste Nederlandse kolonisten die door de zon hier felrode gezichten (en vooral neus) kregen. En je zult merken dat als je verkleurt door de zon, de lokale bevolking moet lachen. Je weet nu waarom.

Deze dieren zijn zeer selectieve eters; ze eten eigenlijk alleen bladeren, vruchten en bloemen. Neusapen leven in gemengde groepen van veertig tot vijftig dieren. Al kun je wel af en toe een solidair mannetje tegen komen.

De Engelse naam voor deze guitige aap is proboscis monkey, terwijl de Latijnse naam nasalis larvatus is. Als je over Borneo reist, zul je deze namen geregeld horen van de gidsen of de lokale bevolking.

Beste plekken om de neusaap te zien