Waarom moet ik dit dier zien?

Neusapen komen uitsluitend op het eiland Borneo voor. Ze zijn eenvoudig te herkennen aan hun oranjeachtige kleur. Volwassen mannetjes hebben een grote, opvallende neus. Volgens wetenschappers hebben ze deze om indruk tem aken op de vrouwtjes. Ook hebben neusapen een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen de tenen.

Engelse naam: proboscis monkey, Latijnse naam: nasalis larvatus

Neusapen worden nu nog steeds ‘Monyet Belanda’ genoemd, wat ‘Hollandse aap’ betekent. Dit naar de eerste Nederlandse kolonisten die door de zon hier felrode gezichten (en vooral neus) kregen.

Je vindt neusapen altijd in de buurt van water. De beste plek zijn de mangrovebossen aan de kust, maar ook wel in moeras- en rivierbossen verder landinwaarts. Let ook op het water, want deze dieren kunnen erg goed zwemmen.

 

De beste plekken om de neusaap te zien: