Waarom moet ik hier heen?

De Kinabatangan Rivier is onderdeel van de Sukau-Kinabatangan Wildlife Sanctuary en stroomt door de staat Sabah op maleisisch Borneo. In kleine dorpjes langs de rivier, zoals Sukau, vind je lodges waar je kunt verblijven.

De Kinabatangan rivier in het Maleisische deel van Borneo is een perfecte uitvalsbasis om wilde dieren te spotten. Met als allerbelangrijkste de orang oetan. Al vind je hier ook ijsvogels, neushoornvogels, olifanten, neusapen, krokodillen en slangen.

Veel mensen denken bij Borneo aan een immens groen regenwoud vol met wilde dieren en exotische planten. Dat was lang geleden het geval. Tegenwoordig zijn nog slechts delen ongerept, het merendeel is landbouwgrond geworden. De Kinabatangan rivier lijkt op het eerste gezicht niet heel bijzonder, maar is het wel. Zeker biologisch gezien.

De strook groen aan de Kinabatangan Rivier.
De strook groen aan de Kinabatangan Rivier. Corno van den Berg

De schoonheid van de Kinabatangan Rivier

Maar Kinabatangan rivier is één van de laatste stukken natuur waar het bijzondere dierenleven van Borneo te vinden is. De eerste regenwouden van Borneo verdwenen al aan het einde van de negentiende eeuw. Dit ging ten bate van onder meer rijstvelden en tabak plantages.

Alleen het deel langs de rivieren bleef bespaard. En omdat veel dieren afhankelijk zijn van water konden zij hier verder leven. Al werden de stukken postzegelnatuur, zoals de overgebleven delen vaak worden genoemd, steeds kleiner. De rivier vormt een levensader. Voor mens en dier, waardoor confrontaties onvermijdelijk zijn.

De dieren van de Kinabatangan Rivier

De absolute trekpleister van Kinabatangan rivier is de orang oetan, maar ook de Borneose dwergolifant is bijzonder. Dit is een ondersoort van de Aziatische olifant. De Borneose dwergolifant is kleiner, met grotere oren.

Borneose dwergolifanten.
Borneose dwergolifanten. Jessica Flemming

Kinabantangan is een van de beste plekken om ze hier te zien als ze aan het einde van de dag naar de rivieren komen voor een bad.

Ook de kans om een orang oetan in het wild te zien groot. Net als veel andere bijzondere dieren.

De nieuwe problemen met palmolie

Kinabatangan River laat goed zien wat de problemen van natuurbescherming zijn in dit deel van Azië. Al jaren vechten natuurbeschermers hier tegen de oprukkende palmolieplantages.

Sterker nog, decennialang was dit deel van Borneo onbeschermd. Grote stukken land werden voor weinig geld verkocht. Met grote gevolgen. Her en der reiken de palmolieplantages tot de rivier. En ze vormen zo een blokkade voor bijna alles wat hier leeft.

WNF probeert met de overheid groene corridors aan te leggen tussen de diverse overgebleven stukken oevers. Waarbij eigenaars van palmolieplantages delen van hun land moeten terug geven aan de natuur.

Corno’s reistips:

Je bezoek aan Kinabatangan rivier kun je helemaal zelf regelen of via een reisorganisatie regelen. Hieronder een aantal handige tips om je reis naar Maleisisch Borneo te plannen.

Toerisme

Het toerisme naar dit deel van Maleisisch Borneo is redelijk recent. Veel lodges zijn jonger dan twintig jaar. Het geld gaat voor een deel naar de lokale bevolking, die hier ook werk vinden. Daarnaast leveren ze handsnijwerk en de inmiddels populaire bloedzuigersokken. Deze voorkomen dat de bloeddorstige … je broek in klimmen as je hier gaat wandelen.

Lees mijn reisverhaal over mijn rondreis door Borneo:

De diversiteit van Maleisisch Borneo is groot. En genoeg voor een intrigerende reis van meerdere weken.

De bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo

Borneo; dat is regenwoud, neusapen, orang oetans en talloze andere wilde dieren. Maar ook bergen, een bijzondere bevolking en immense grotten. Ik kijk mijn ogen uit.

Reisverhaal

Borneo stond al heel lang op mijn Bucket List. Ik ken het van natuurdocumentaires en riep als klein jongetje al dat ik er heen wilde. Hoog tijd dus het regenwoud te ontdekken. Maar er is meer, veel meer.

RivierenWildlife