Waarom moet ik dit dier zien?

De nevelpanter is het meest bijzondere dier in Zuid-Oost Azië. Deze soort is de 'kleinste van de grote katten' op aarde. De nevelpanter jaagt vooral in bomen, al wordt hij ook vaak op de grond gezien.

De nevelpanter is één van de mooiste roofdieren ter wereld. Als je dit dier ziet zul je verbaasd zijn over zijn schoonheid. Dit dier kun je alleen in Azië zien. En dan vooral in Zuidoost-Azië.

Dit roofdier is niet erg groot; hij kan maximaal 105 centimeter worden. Dit is zonder zijn extreem lange staart. Deze kan wel 85 centimeter zijn. De dikke vacht is bruin van kleur met grote donkere vlekken. Het dier leeft voornamelijk ’s nachts waardoor het zelden wordt gezien. Al kun je geluk hebben, want toeristen zien dit dier af en toe tijdens een safari.

Weinig bekend over de nevelpanter

Biologen weten nog lang niet alles over dit roofdier. Er wordt veel onderzoek gedaan, maar het dier is behoorlijk schuw. Wetenschappers hebben gezien hoe een nevelpanter in een boom klimt en wacht tot een prooi dichtbij genoeg is. Dan wordt deze besprongen en met de sterke hoektanden in de nek gedood.

Nevelpanters jagen in het regenwoud op zoals herten, diverse soorten apen, maar ook vogels, eekhoorns en bijvoorbeeld schubdieren. Al eten ze eigenlijk wat voor hun bek komt. Het zijn opportunistische jagers.

Diverse soorten nevelpanters:

Recentelijk in 2007 is in Borneo (Indonesië en Maleisië) een aparte soort nevelpanter ontdekt. In China is nog weinig onderzoek verricht naar de dieren, maar pootafdrukken bewijzen zijn aanwezigheid.

De Engelse naam is clouded leopard, terwijl de Latijnse naam neofelis nebulosa. De naam komt van zijn vlekken, die op wolken lijken.

 

De beste plekken om de nevelpanter te zien: