Waarom moet ik hier heen?

Danum Valley, of kortweg Danum, is een wereldberoemd natuurgebied. Een immens tropisch regenwoud dat in het hart van Borneo ligt. Deze vallei kent een ongekende verscheidenheid aan leven en haalt daarmee geregeld het nieuws. Het laaglandregenwoud hier is rijk aan grote en vooral kleine dieren.

Danum Valley; de ultieme jungle van Azië. Te vinden op Borneo en het leefgebied van orang oetans, neushoornvogels, de Maleisische beer, het Soendaspookdiertje en nog veel meer dieren. Een regenwoud waar je opvallend veel leven tegen komt. Zowel groot als klein.

Een wilde Bengaalse tijgerkat in Danum Valley
Een wilde Bengaalse tijgerkat in Danum Valley. Guo Qi

Danum Valley Conservation Area

Dit extreem rijke gebied werd in 1986 opengesteld voor biologen en andere onderzoekers. Nog steeds wordt hier volop onderzoek gedaan. Naar de dierenwereld, maar ook naar de plantenwereld. Danum Valley Conservation Area is pas sinds enkele jaren opengesteld voor toeristen.

Welke dieren leven er in Danum Valley?

Dit is het thuis van de orang oetan, de Borneose nevelpanter en de Borneose dwergolifant en de Sumatraanse neushoorn, om er maar een paar te noemen. In het beschermde natuurgebied zijn meer dan 270 vogelsoorten geteld. Alsook acht soorten neushoornvogels, die je opvallend vaak te zien krijgt. Terwijl de rijkdom van de insectenwereld bijna niet te bevatten is.

Een orang oetan eet van vruchten in een boom in Danum Valley.
Een orang oetan eet van vruchten in een boom in Danum Valley. Corno van den Berg

De flora van Danum Valley

Ook de flora is zeer divers en uniek. Per hectare groeien hier zo’n tweehonderd verschillende boomsoorten. Hier kun je zien hoe een Aziatisch regenwoud in optima forma leeft, en bijna zelfs ademt.

Excursies in Danum Valley:

Trekkings

Ondanks dat het regenwoud bijna ondoordringbaar lijkt kun je hier talloze excursies doen. Toen ik hier was ben ik maar liefst vier dagen geweest en heb talloze dingen gedaan. Het belangrijkste is wandelen. Je kunt zelf op pad; er zijn diverse wandelpaden. Maar, je kunt eenvoudig verdwalen en ook het weer kan ineens omslaan. Waardoor je snel in de problemen kunt komen.

Je kunt ook met een lokale gids op pad. Naast de veiligheid kan hij je dan ook van alles vertellen over wat je ziet. Zoals planten die als medicijn kunnen dienen, de overblijfselen van de eerste bewoners en nog veel meer. En hoe alles hier met elkaar is verbonden.

Nachtwandeling

In de avond kun je een ‘nachtwandeling’ maken. Waarbij een gids je meeneemt het oerwoud in. Je ziet talloze insecten, zoals spinnen en andere dieren met veel poten. Maar ook slapende vogels, kikkers en mogelijk een slang die op jacht is. Daarnaast heb je kans op reptielen en talloze andere dieren. En alles is opvallend dichtbij.

Nachtsafari

Het meest intrigerend is de nachtsafari. In plaats van te voet ga je dan met een jeep op pad. Voorin zit een gids, met als doel het spotten van dieren. En je zult verbaasd staan hoeveel je ziet. Ik zag een Bengaalse tijgerkat, diverse vliegende eekhoorns en een aantal ideren die ik niet kon thuis brengen. Maar het idee dat dit donkere gat vol zit met leven maakt het een abolute belevenis.

Corno’s reistips:

Je bezoek aan Danum Valley kun je helemaal zelf regelen of via een reisorganisatie regelen. Hieronder een aantal handige tips om je reis naar Maleisisch Borneo te plannen.

De groene muur van Borneo

Veel mensen denken bij Borneo aan een immens groen regenwoud. Terecht, want zo heeft het immense eiland er lang uit gezien. Het noordelijk deel van Borneo behoort tot Maleisië en ligt midden op de evenaar. Te midden van de vele eilanden in dit deel van de wereld.

Danum Valley is synoniem voor ondoordringbaar regenwoud.
Danum Valley is synoniem voor ondoordringbaar regenwoud. Corno van den Berg

Veel eilanden waren miljoenen jaren geleden met elkaar verbonden via landbruggen. Waardoor dieren en planten zich vrijuit konden bewegen. Toen de lagere gedeeltes één voor één onderwater verdwenen doordat de zeespiegel steeg, raakten dieren en planten meer en meer geïsoleerd.

Al is dat op een eiland als Borneo moeilijk uit te leggen: het is zo immens groot. Planten en dieren pasten zich aan de omgeving aan en groeiden zo letterlijk uit tot nieuwe soorten. Waardoor Borneo één van de plekken ter wereld is met de grootste biodiversiteit. En Danum Valley is één van de gebieden waar (bijna) al deze dieren nog voorkomen. Een rijkdom die bijna niet te bevatten is, zo groot.

Een Sumatraanse neushoorn neemt een bad.
Een Sumatraanse neushoorn neemt een bad. Just Chaos

De invloed van de mens

Tegenwoordig is het merendeel van het oerwoud gekapt, slechts delen zijn nog ongerept en niet door mensenhanden beïnvloed. Op een landkaart van Borneo lijken deze natuurgebieden niet groot, maar het zijn nog steeds gebieden van honderden kilometers in omvang.

Al is dit ook wel noodzakelijk, omdat veel dieren die hier voorkomen een groot leefgebied nodig hebben. Met name het hart van Borneo is nog behoorlijk ongerept al hebben houtkapbedrijven wel wegen door het woud aangelegd en worden er massaal bomen gekapt.

Borneo Rainforest Lodge

Enkele kamers in de Borneo Rainforest Lodge.
Enkele kamers in de Borneo Rainforest Lodge. Corno van den Berg

De enige optie om hier te verblijven is de Borneo Rainforest Lodge. Dit is een relatief luxe accommodatie middenin het regenwoud. Ook alle excursies worden georganiseerd vanuit de lodge. En dit is ook de plek waar je eet (ontbijt, lunch en diner). alles is inclusief, dus daar hoef je geen zorgen over te maken. Op de drankjes na natuurlijk.

Beste tijd voor Danum Valley:

De droogste periode is van half maart tot eind oktober. Maar Danum Valley heet niet voor niets een regenwoud, het kan hier elke dag regenen. De buien zijn meestal kort, maar wel hevig. En je begrijpt meteen waarom alles zo groen is.

Let op!

Bloedzuigers horen bij Danum Valley, wie hier gaat wandelen (wat de belangrijkste activiteit is) komt deze irritante dieren tegen. Ze hangen vaak aan lage struiken, al zitten ze ook gewoon op de grond op je te wachten.

Je kunt in het park ‘leechsocks’ kopen, speciale sokken waar de tandjes van deze dieren niet doorheen kunnen. Maar ze kruipen omhoog, dus je moet ze nog steeds van je kleding halen. Wat soms lastig is, zeker als ze in je schoenen kruipen.

Het klimaat is tropisch, de luchtvochtigheid is hoog en het regent hier vaak en hevig, maar wel kort. Overal waar je kijkt is het groen, een groene muur van ruim tachtig meter hoog. Danum Valley is een ervaring waar je u tegen zegt.

Meer informatie: www.danumvalley.info

Lees mijn reisverhaal over mijn rondreis door Borneo:

De diversiteit van Maleisisch Borneo is groot. En genoeg voor een intrigerende reis van meerdere weken.

De bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo

Borneo; dat is regenwoud, neusapen, orang oetans en talloze andere wilde dieren. Maar ook bergen, een bijzondere bevolking en immense grotten. Ik kijk mijn ogen uit.

Reisverhaal

Borneo stond al heel lang op mijn Bucket List. Ik ken het van natuurdocumentaires en riep als klein jongetje al dat ik er heen wilde. Hoog tijd dus het regenwoud te ontdekken. Maar er is meer, veel meer.