Waarom moet ik hier heen?

Danum Valley, of kortweg Danum, is een wereldberoemd natuurgebied. Een immens tropisch regenwoud dat in het hart van Borneo ligt. Deze vallei kent een ongekende verscheidenheid aan leven en haalt daarmee geregeld het nieuws. Het laaglandregenwoud hier is rijk aan grote en vooral kleine dieren.

Een wilde Bengaalse tijgerkat
Een wilde Bengaalse tijgerkat in Danum. Guo Qi

Danum Valley; de plek van orang oetans, neushoornvogels, de Maleisische beer, het Soendaspookdiertje en nog veel meer dieren. Een regenwoud waar je opvallend veel leven tegen komt.

Dit extreem rijke gebied werd in 1986 opengesteld voor biologen en andere onderzoekers. Danum Valley Conservation Area is pas sinds enkele jaren opengesteld voor toeristen. In het beschermde natuurgebied zijn meer dan 270 vogelsoorten geteld. Dit is het thuis van de orang oetan, de Borneose nevelpanter en de Borneose dwergolifant en de Sumatraanse neushoorn, om er maar een paar te noemen.

Een jonge orang oetan eet van vruchten in een boom. Corno van den Berg

Alsook acht soorten neushoornvogels, die je opvallend vaak te zien krijgt. Terwijl de rijkdom van de insectenwereld bijna niet te bevatten is. Ook de flora is zeer divers en uniek. Per hectare groeien hier zo’n tweehonderd verschillende boomsoorten. Hier kun je zien hoe een Aziatisch regenwoud in optima forma leeft, en bijna zelfs ademt.

Veel mensen denken bij Borneo aan een immens groen regenwoud. Terecht, want zo heeft het immense eiland er lang uit gezien. Het noordelijk deel van Borneo behoort tot Maleisië en ligt midden op de evenaar. Te midden van de vele eilanden in dit deel van de wereld.

Danum is synoniem voor ondoordringbaar regenwoud. Corno van den Berg

Veel eilanden waren miljoenen jaren geleden met elkaar verbonden via landbruggen. Waardoor dieren en planten zich vrijuit konden bewegen. Toen de lagere gedeeltes één voor één onderwater verdwenen doordat de zeespiegel steeg, raakten dieren en planten meer en meer geïsoleerd.

Al is dat op een eiland als Borneo moeilijk uit te leggen: het is zo immens groot. Planten en dieren pasten zich aan de omgeving aan en groeiden zo letterlijk uit tot nieuwe soorten. Waardoor Borneo één van de plekken ter wereld is met de grootste biodiversiteit. En Danum Valley is één van de gebieden waar (bijna) al deze dieren nog voorkomen. Een rijkdom die bijna niet te bevatten is, zo groot.

Een Sumatraanse neushoorn neemt een bad.
Een Sumatraanse neushoorn neemt een bad. Just Chaos

Tegenwoordig is het merendeel van het oerwoud gekapt, slechts delen zijn nog ongerept en niet door mensenhanden beïnvloed. Op een landkaart van Borneo lijken deze natuurgebieden niet groot, maar het zijn nog steeds gebieden van honderden kilometers in omvang.

Al is dit ook wel noodzakelijk, omdat veel dieren die hier voorkomen een groot leefgebied nodig hebben. Met name het hart van Borneo is nog behoorlijk ongerept al hebben houtkapbedrijven wel wegen door het woud aangelegd en worden er massaal bomen gekapt.

Enkele kamers in de Borneo Rainforest Lodge.
Enkele kamers in de Borneo Rainforest Lodge. Corno van den Berg

Het klimaat is tropisch, de luchtvochtigheid is hoog en het regent hier vaak en hevig, maar wel kort. Overal waar je kijkt is het groen, een groene muur van ruim tachtig meter hoog. Danum Valley is een ervaring waar je u tegen zegt.

Beste tijd:
De droogste periode is van half maart tot eind oktober. Maar Danum Valley heet niet voor niets een regenwoud, het kan hier elke dag regenen. De buien zijn meestal kort, maar wel hevig. En je begrijpt meteen waarom alles zo groen is.

Let op!
Bloedzuigers horen bij Danum Valley, wie hier gaat wandelen (wat de belangrijkste activiteit is) komt deze irritante dieren tegen. Ze hangen vaak aan lage struiken, al zitten ze ook gewoon op de grond op je te wachten.

Je kunt in het park ‘leechsocks’ kopen, speciale sokken waar de tandjes van deze dieren niet doorheen kunnen. Maar ze kruipen omhoog, dus je moet ze nog steeds van je kleding halen. Wat soms lastig is, zeker als ze in je schoenen kruipen.

Meer informatie: www.danumvalley.info