blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Quetzal

Mooiste vogel ter wereld

De quetzal is volgens veel vogelliefhebbers de mooiste vogel ter wereld. En dan eigenlijk het mannetje dat in de paartijd extreem lange veren krijgt: Tot wel 80 centimeter lang. Deze vogels zijn niet eenvoudig om te vinden, al kan het wel.

De quetzal is de onbetwiste koning van het nevelwoud. Deze vogels zijn makkelijk herkenbaar. De vogel zelf wordt zo’n 35 cm, maar de staart van een mannetje kan wel een meter lang worden en bestaat uit enkele extreem lange veren.

Daarnaast vallen de fluorescerende rode kleur op de borst en de groene kleur op de rug van de dieren op. De vrouwtjes zijn veel soberder uitgedost. De vogels eten vooral vruchten, zoals wilde avocado’s. Maar ook insecten en spinnen behoren tot hun voedsel.

Speciale quetzal excursies:

Op diverse plekken in bijvoorbeeld Costa Rica en Mexico worden speciale excursies aangeboden om de vogel te zien. Waarbij je vroeg in de ochtend op pad gaat, want dan zijn de vogels het meest actief. En kun je ook zien vliegen bijvoorbeeld. Dit gaat onder leiding van een gids, die meestal een telescoop bij zich heeft. Zodat je de dieren goed kunt zien. En waarmee je goede foto’s kunt maken als je je mobiel voor de lens houdt.

De Engelse officiele naam is resplendent quetzal, terwijl de Latijnse naam pharomachrus mocinno is. Hij is familie van de trogons, die je vooral in Midden-Amerika tegen komt.

Een quetzal in vlucht met een wilde avocado. ©Corno van den Berg

Vogel werd vereerd door de Azteken

Deze indrukwekkende vogel maakt deel uit van veel Indiaanse legendes. Zoals bij de Azteken, waar Quetzalcoatl de god is van de wind en de cultuur. Hij wordt vaak afgebeeld als een quetzal, met een hoofdtooi met veren van de vogel. Wat bij diverse oude monumenten van de Azteken nog te zien is.

Dit zijn de beste plekken om dit dier te zien:

De dieren worden hier geregeld gezien, met name gidsen weten waar ze moeten zoeken. Soms lokken ze de dieren met het nabootsen van hun lokroep. Maar meestal is kennis van het gedrag van de dieren genoeg.

Deze vogels zijn dol op wilde avocado, dus zitten ze vaak in deze bomen. Ze slikken de vruchten in zijn geheel door, om dan de pit even later weer op te hoesten. Met wat geluk kan je dit zien.

Telelens, verrekijker en telescoop

Als je op pad gaat is een verrekijker handig. Zodat je goed de veren van de dieren kan zien. Voor foto’s heb je een telelens nodig; minimaal 200 mm. Zet je ISO wat hoger, omdat de dieren vaker op donkere plekken zitten. En je wilt wel scherpe foto’s. Je kunt ook een telescoop meenemen. Dan heb je het beste beeld. Als je een excursie boekt heeft de gids deze bij zich.

Beste plekken om de quetzal te zien