San Gerardo de Dota

Deze vallei is het leefgebied van een van de mooiste vogels ter wereld; de quetzal

San Gerardo de Dota in Costa Rica ligt naast het Los Quetzales National Park. Die naam zegt het al; hier leeft de quetzal. Dit is een van de mooiste vogels ter wereld, met name het mannetjes dat in de paartijd extreem lange staartveren krijgt van wel 80 centimeter. En in deze vallei kun je de dieren opvallend goed zien. En vaak opvallend dichtbij, zodat je ook fraaie foto’s kunt maken.

De quetzal is de reden dat in deze vallei het toerisme tot bloei is gekomen. De dieren maken hun nest hier in de hoge bomen van het nevelwoud. Waardoor ze hier zo’n beetje het gehele jaar te zien zijn. Zowel het mannetje als de minder uitbundig gekleurde vrouwtjes kun je hier zien. 

San Gerardo de Dota is de beste locatie om de quetzal te zien. Deze unieke vogel behoort tot de mooiste ter wereld en laat zich hier opvallend goed zien. Het uitbundig gekleurde mannetje is voor veel vogelliefhebbers de hoofdprijs. Lees hier over de bezienswaardigheden en excursies in San Gerardo de Dota.

Waterval van San Gerardo de Dota

De waterval van San Gerardo de Dota. ©Corno van den Berg

De waterval van San Gerardo is te zien na een wandeling door het nevelwoud. Waarbij je geregeld moet klimmen en klauteren door het woud. Op sommige plekken moet je stalen trappen nemen die zijn aangelegd. alsook een brug. De waterval wisselt nogal in sterkte. Het beste kun je na een regenbui dan; dan is hij op zijn sterkst. 

In San Gerardo de Dota vind je diverse hotels en lodges, alsook gezellige restaurants en barretjes. Ik startte hier mijn wekenlange rondreis door Costa Rica en was aangenaam verrast. Op een vroege ochtend zag ik drie mannetjes die op hun gemak gingen eten en elkaar zelfs achterna joegen. Wat een heus kleurenspektakel opleverde. 

De excursie voor de quetzal

Een mannetjes quetzal. ©Corno van den Berg

In de vallei worden speciale excursies aangeboden om de quetzals te zien. Je gaat dan in de vroege ochtend met een gids op pad. Deze staat in contact met andere gidsen die aan elkaar doorgeven waar de vogels zich bevinden. Waardoor je meestal al snel bij de vogels bent. Meestal zijn dit wilde avocado bomen, want de dieren zijn dol op de vruchten van de boom. 

De gids heeft een telescoop bij zich, zodat je de dieren goed kunt zien. Hij heeft ook een vogelgids bij zich, voor eventueel andere foto’s die zich laten zien. Je blijft meestal een uur bij de dieren, die op hun gemak door gaan met eten en andere dagelijkse dingen. Als ze verder vliegen begint de speurtocht opnieuw.

Hoe groot is de kans dat ik quetzals zie?

Deze vallei staat bekend om bijna honderd procent kans om de dieren te zien. Het gehele jaar door.

Hoe boek ik een excursie?

Je kunt deze excursie vaak simpel boeken bij je hotel of lodge. Hou er wel rekening mee dat het hotel er een commissie voor krijgt. Als je direct bij de gids kunt boeken is dit goedkoper.

Quetzal excursie met gids. ©Corno van den Berg

Beste tijd voor de quetzal

Het dier laat zich vooral in de vroege ochtend zien. De vogels zijn niet dol op de zon en worden na acht uur in de ochtend bijna niet meer gezien. Ze schuilen dan onder het bladerdek tegen de warmte. Tot acht uur heb je hier een zeer reële kans. Vandaar ook dat de excursies vaak al om zes uur starten.

Foto’s maken van de quetzal

Iedereen wil graag foto’s maken van deze vogel, maar dit niet eenvoudig. Al viel het mij mee hier. Op mijn excursie kwamen de dieren dichtbij genoeg dat ik zelf foto’s kon maken met mijn fotocamera. Al heb ik wel een speciale telelens daarvoor. Maar de gids kan ook met jouw mobiele telefoon door de telescoop een foto maken. En deze zijn opvallend goed door de lichtsterkte van de telescoop.

Los Quetzales National Park

San Gerardo de Dota ligt naast het relatief onbekende Los Quetzales National Park. Dat, zoals de naam al aangeeft, vernoemd is naar de vogel. Ook hier kun je de quetzal zien, al moet je wel geluk hebben. In het park kun je diverse wandelingen doen, waarbij je in ieder geval wel diverse soorten kolibries kunt zien.

Hoe kom ik in San Gerardo de Dota?

De vallei ligt op zo’n anderhalf uur rijden van de hoofdstad San José. Neem de tijd voor deze weg. Hij is niet alleen erg bochtig en bergopwaarts, maar hij is ook erg fraai. Het laatste deel van de weg is het lastigst, de weg is smal en soms steil met gaten. Maar ook het meest bijzonder, waarbij je dus al de kans hebt om dit dier te spotten. Rij rustig en geniet van de weg.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Costa Rica

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Costa Rica

Bekijk alle artikelen