Monteverde Nevelwoud

Eeuwenoud nevelwoud in Costa Rica vol met wilde dieren

Het nevelwoud van Monteverde in Costa Rica zit vol met dieren en planten, waaronder 420 soort orchideeën. Je kunt hier dagenlang hiken. Neem ook zeker de Sky Walk, dit zijn stalen bruggen die door de toppen van het nevelwoud lopen.


Monteverde is opmerkelijk genoeg een privé-natuurpark, dat werd opgezet door Quakers. Dit waren gelovigen die zich van de kerk hadden afgezet en hun eigen leven wilde stichten in dit deel van de wereld. Ze wilden ook het gebied beschermen waar ze leefden. Waardoor dit een van de oudste privé-natuurparken ter wereld is.

Het natuurgebied is een dichtbegroeide regen- en nevelwoud dat op ruim 1.400 meter hoogte ligt in het hart van Costa Rica. Je vindt hier 1.500 soorten planten en 400 soorten vogels. Waaronder de unieke quetzal, volgens velen de mooiste vogel ter wereld. Je ziet er opvallend veel kolibries fladderen.

Een groene heremietkolibrie die opvallend blauw is. ©Corno van den Berg

Dit nevelwoud ligt hoog in de bergen, op een hoogte van zo’n 1.400 meter. Het is altijd vochtig en opvallend rijk aan diersoorten. En Monteverde is het thuis van de mooiste vogel ter wereld; de quetzal.

Dit is tevens één van de eerste plekken waar klimaatverandering zichtbaar werd. Hier stierf in 1989 de Gouden Pad uit, een diertje dat alleen in Monteverde voor kwam. Nog steeds weten onderzoekers niet precies hoe dat kwam, maar ze gaan uit van klimaatverandering. Lees hier over de bezienswaardigheden en excursies van Monteverde.

Monteverde Cloudforest

Het nevelwoud van Monteverde te voet verkennen is een must. Er zijn talloze paden die je zelf kunt ontdekken. De beste tijd om te gaan is vroeg in de ochtend als nog veel dieren actief zijn. De dieren die hier het meest worden gezien zijn agoeti’s, quetzals, toekans en coati’s (neusberen). 

Vergeet niet de lange hangbrug tussen de hoge bomen aan te doen. Zodat je goed de vele bromelia’s en andere planten kunt zien die in het bladerdak groeien. Het is ook een perfecte plek om vogels te spotten, waaronder arassari’s, familie van de toekans.

Santa Elena Nature Reserve

Santa Elena bij Monteverde. ©Corno van den Berg

Het Santa Elena Nature reserve is vergelijkbaar met Monteverde, maar is goedkoper wat de toegangsprijs betreft en rustiger. Ook hier kun je heerlijk wandelen over uitgezette paden en kom je diverse uitkijkpunten en riviertjes tegen die je via bruggen kunt oversteken. 

Santa Elena ligt iets noordelijker. Bij de ingang annex bezoekerscentrum krijg je een kaart met daarop alle routes. Hou er rekening mee dat je makkelijk in een dag kunt doen. De routes zijn niet zwaar, wel moet je af en toe wat klimmen en afdalen. 

Children’s Eternal Rainforest

Het Children’s Eternal Rainforest of Bosque Eternos de los Niños is een unieke project. Het is opgezet door een groep Zweedse kinderen die een deel van het regenwoud wilden beschermen. Inmiddels is het maar liefst 23.000 hectare groot, waardoor dit het grootste privénatuurgebied van Costa Rica is.

Dit immense natuurgebied is perfect om te wandelen. Het is ook bekend vanwege de Pocosol-waterval, waar het water te midden van het regenwoud zich naar beneden gooit. Dit natuurpark is minder populair dan Monteverde en met name in het hoogseizoen een goed alternatief. Het kan hier wel warm worden dus neem zonnebrand en een zonnebril mee.

El Bosque

Een uil bij de nachtwandeling. ©Corno van den Berg

El Bosque is een van de minder bekende natuurgebieden rond Monteverde. En ook een stuk kleiner. Ook hier vind je een lodge, diverse wandelpaden en kun je excursies met een gids maken. Alsook het bos zelf verkennen. Met name de nachtsafari’s van El Bosque worden geroemd vanwege het aantal dieren dat je zult zien.

Wandelroutes door het nevelwoud

Bijna alle toeristen komen hier om een wandeling door het regenwoud van Monteverde te maken. Er zijn talloze routes die bij de ingang zijn aangegeven.

Dit kan zowel in Monteverde zelf als in Santa Elena Nature Reserve of het Children’s Eternal Rainforest. Deze natuurgebieden zijn vergelijkbaar. Het nevelwoud is hetzelfde, net als de dieren die er in leven. Monteverde is drukker dan de anderen, maar heeft ook meer faciliteiten. 

Wandelen met een gids

Een van de beste excursies is om met een gids op stap te gaan. Veel mensen hebben moeite om dieren te spotten in deze groene muur, maar de gidsen weten precies waar ze moeten kijken. En kennen het gedrag van dieren, zodat je bijvoorbeeld de quetzal kunt zien. Dit is een van de mooiste vogels op aarde.

Nacht excursie

Met een gids kun je een nachtwandeling maken. Dan zul je merken dat het nevelwoud ook ’s nachts een unieke wereld is. Waarbij je kans hebt om slangen te zien, alsook grote tarantula’s, talloze insecten als wandelende takken, maar ook slapende vogels en vleermuizen. En met geluk nachtdieren als kinkajoe, opossums en mogelijk een roofdier als een ocelot.

Quetzal in Monteverde

De quetzal is een van de mooiste vogels op aarde. Althans het mannetje, dat is uitgerust met een fluoriscerende groene kop, rug en vleugels. De borst is helderrood, terwijl de staartveren wit zijn.
In de paartijd groeien bij de mannetjes de staartveren uit tot wel 80 centimeter lange veren. 

Deze vogels komen alleen in Midden-Amerika voor. En Monteverde is een van de beste plekken om deze vogel te zien. Daarvoor kun je het beste vroeg in de ochtend op pad gaan. En met een gids gaan, deze weten in welke bomen de vogel zich graag ophoudt. En welke vruchten de vogels graag eten, zoals de wilde avocado.

Dieren in Monteverde

De dichte begroeiing, de vele vruchten en bloemen trekken op hun beurt veel vogels, apen en andere dieren aan. De grootste publiekstrekker in het gebied vormt de quetzal, volgens veel biologen de mooiste vogel ter wereld. Of liever gezegd; het mannetje met zijn fluorescerende veren en lange, gekrulde staart die wel 80 centimeter kan worden.

Maar Monteverde biedt meer, veel meer. Het is een thuis voor zo’n 130 soorten zoogdieren, 500 soorten vogels, 120 reptielen- en amfibieënsoorten en zo’n 3.000 soorten planten. Veel daarvan komen alleen hier voor. Opvallend is het grote aantal kolibries dat in het nevelwoud is vertegenwoordigd. Meer dan 14 soorten kolibries zijn hier te zien. En als je goed oplet zie je er genoeg hier fladderen en nectar drinken uit de vele bloemen.

Een agoeti met jong in Manuel Antonio. ©Corno van den Berg

Verschil regenwoud en nevelwoud

Het nevelwoud in Monteverde ligt in de centrale hooglanden van Costa Rica, de Cordillera de Tilarán. In tegenstelling tot tropisch regenwoud groeit nevelwoud tegen de berghellingen. Het ligt meestal tussen de 1.500 en 3.000 meter hoogte. 

En, zoals de naam al doet vermoeden, het natuurgebied is meestal gehuld in nevel. Die nevel ontstaat door warme lucht uit lager gelegen gebieden. De lucht botst tegen de steile berghellingen, waardoor het stijgt. Bij het stijgen condenseert het vocht in de lucht tot fijne druppeltjes: de nevel.

Door hun hoge vochtigheidsgraad kennen nevelwouden een heel specifieke flora. In vergelijking met een regenwoud zijn de bomen in een nevelwoud ietwat kleiner. Zowel boomtakken als de stammen hangen vol met varens, korst- en baardmossen, bromelia’s en orchideeën. Ze vechten om elk stukje open terrein. 

Met name de begroeiing op de bodem is erg dicht. Tot nu toe zijn 2.500 plantensoorten geteld, waaronder 420 soorten orchideeën. Ook kenmerkend zijn de vele vijgenbomen, waaronder de wurgvijg die zijn ‘gastheer’ uiteindelijk doodt.

Geschiedenis Monteverde

Monteverde betekent ‘groene berg’ in het Spaans. Het reservaat werd opgericht door leden van een Amerikaans kerkgenootschap, de Quakers. Zij trokken aan het begin van de 20e eeuw het regenwoud in, op zoek naar rust en reinheid. Ze wilden Gods natuur in stand houden, waardoor het in 1972 de status van privé-natuurgebied kreeg. Tegenwoordig is het een voorbeeld voor moderne natuurbescherming. En nog steeds in privé handen.

Beste tijd voor Monteverde-nevelwoud

In het droge seizoen -december tot eind mei- is het in het park het drukst. Het broedseizoen van de quetzal, en dus de beste tijd om ze te zien, valt precies in het hoogseizoen. In april, mei en juni zijn veel vogels extra actief: het is immers het broedseizoen.

Let op!

De naam zegt het al, maar een nevelwoud kan echt nat zijn. Hier valt per jaar gemiddeld zo’n 4 meter water uit de lucht. Wees dus goed voorbereid. Een regenbui -en dus slibberige paden- is hier heel gewoon, net als een verfrissende wind.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Costa Rica

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Costa Rica

Bekijk alle artikelen