Waarom moet ik dit dier zien?

De reuzenpanda heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Dit komt door zijn zwart-witte vacht, zijn waggelende loop en de manier waarop het bamboe eet op zijn dooie gemak. In het wild is het best lastig om deze dieren te spotten, al kan het wel.

De reuzenpanda ziet er uit als een grote knuffelbeer. Zijn zwart-witte vacht, zijn waggelende loop en de manier waarop het dier bamboe eet (op zijn dooie gemak) geeft hem een hoge aaibaarheidsfactor. Ze leven in de dichte bossen van China, waar je ze kunt zoeken. Al is het niet zo eenvoudig.

In welke landen komen panda’s voor?

Reuzenpanda’s komen tegenwoordig alleen nog maar voor in zes berggebieden in China: Qinling, Minshan (Gansu en Sichuan) en Qionglai, Xiangling en Liangshan (Sichuan). Met name Minshan is een goede plek om op zoek te gaan naar reuzenpanda’s. Er worden ook trekking tours aangeboden, maar het aanbod is schaars.

Opmerkelijk is dat in landen als Vietnam en Myanmar vroeger ook panda’s leefden. Ter plekke zijn fossielen van reuzenpanda’s gevonden. Deze zijn zo’n drie miljoen jaar oud. Waardoor de dieren zijn uitgestorven is niet bekend. Al wordt er nog wel veel onderzoek naar gedaan om dit te achterhalen.

Mijn eerste wilde panda in China.
Mijn eerste wilde panda in China… Corno van den Berg

Wilde panda’s zoeken in China

Onder leiding van een lokale panda-tracker, of spoorzoeker, kan je op pad. Je dwaalt dan door de bergwouden van China op zoek naar de reuzenpanda. Waarbij je vaak machtige bamboebossen door kruist. Maar de kans dat je ze ziet is klein, heel klein. Maar gelukkig is dan altijd nog Wolong en Chengdu. Dit zijn twee fokcentra waar reuzenpanda’s worden gefokt.

De paden kunnen steil en moeilijk toegankelijk zijn, het weer vaak slecht en koud. Maar bij het zien van deze knuffelberen in het wild waarschijnlijk snel vergeten. Waardoor het een van de mooiste belevenissen uit je leven is. Althans, dat is bij mij zo.

In het wild zijn deze dieren niet zo lief. Ze zijn niet echt sociaal naar soortgenoten toe. Behalve bij de paring, die van maart tot en met mei duurt. De dieren kunnen 1,50 meter lang worden en 150 kilo wegen.

Deze dieren hebben de grootste kiezen van alle zoogdieren. Deze gebruiken ze om bamboebladeren te vermalen. Dit doen ze zo’n 16 uur per dag, waarbij slechts een klein deel van het eten wordt verteerd. Relatief onbekend is dat ze ook bloemen, gras, honing en zelf kleine zoogdieren eten.

Andere dieren die je tegen kunt komen:

Gouden stompneusaap
Gouden-stompneusaap… Jack Hynes

De panda deelt zijn leefgebieden met andere dieren. Zoals de inmiddels beroemde gouden stompneusaap, de takin, Chinese reuzensalamander, Aziatische zwarte beer, nevelpanter, goudfazant en bloedfazant.

 

De beste plekken om de reuzenpanda te zien: