Wolong National Panda Nature Reserve

Ontmoet reuzenpanda's in het semi-wild

Het Wolong National Nature Reserve in China werd opgericht in 1963. Het was toen de eerste plek waar reuzenpanda’s werden opgevangen en voor uitsterven te behoeden.

In 1975 werd het park vergroot, om zodoende meer dieren te kunnen huisvesten. Wolong is het succesverhaal van hoe de reuzenpanda is gered. Het park is inmiddels 200.000 hectare groot.

Het natuurpark van Wolong is tegenwoordig maar liefst 200.000 hectare groot. Je kunt hier dieren zien die zijn opgevangen nadat ze ziek zijn geworden of op een andere manier in de problemen zijn gekomen. Ook worden hier panda’s gefokt, met het doel ze weer uit te zetten.

Het Wolong National Nature Reserve is een goede plek om reuzenpanda’s in het semi-wild te zien. Het is het thuis van meer dan 30% van de panda-populatie.

Een reuzenpanda in de sneeuw in Wolong.

En er zijn wilde panda’s. Waaronder een bijzondere. In 2019 werd in Wolong voor het eerst  een albinopanda in het wild gezien.

Aardbeving in Wolong

In 2008 zorgde een grote aardbeving voor grote problemen. Vijf verzorgers en een reuzenpanda overleden door instortende gebouwen. Waarna het park voor onbepaalde tijd dicht ging. De informatievoorziening was karig en veel mensen dachten dat het nooit meer open zou gaan.

Shenshuping Panda Center

Inmiddels is een groot deel van de gebouwen weer opgebouwd. Dit is op een andere locatie in Wolong gebeurd. Dat de naam Shenshuping Panda Center heeft gekregen. Waar inmiddels tientallen panda’s leven. Deze plek is beste bestand tegen aardbevingen volgens de parkmedewerkers. Waardoor de mensen hier veilig kunnen werken.

Andere dieren in Wolong

Wat weinig mensen weten is dat je naast de gewone panda ook de kleine rode panda, het sneeuwluipaard alsook een luipaard kunt tegenkomen. Maar ook de Aziatische zwarte beer leeft hier, net als de Aziatische goudkat en grote takin die ook wel gnoegeit wordt genoemd. Hiervoor moet je het wilde deel van Wolong in.

Een rode panda in een boom.

Wolong National Panda Nature Reserve bezoeken

Na jarenlange sluiting kun je Wolong National Panda Nature Reserve weer bezoeken. En kun je alle hokken, onderzoekscentra alsook het ruige achterland weer bezoeken. Waarbij je panda’s van dichtbij kunt zien, maar ook in hun natuurlijke omgeving. 

Hier klimmen reuzenpanda’s vaak in bomen. Dat ziet er zowel klungelig als grappig uit. Totdat ze een plekje hebben gevonden om te slapen. Dan ziet er ongekend lief uit. En het levert altijd fraaie foto’s op. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor China

Lees mijn Tips

alle 22 artikelen over China

Bekijk alle artikelen