Waarom moet ik hier heen?

Het Wolong National Nature Reserve is een goede plek om reuzenpanda’s in het semi-wild te zien, het is het thuis van meer dan 30% van de panda-populatie.

Het Wolong National Nature Reserve werd opgericht in 1963. Het was de eerste plek waar reuzenpanda’s werden opgevangen en voor uitsterven te behoeden. In 1975 werd het park vergroot, om zodoende meer dieren te kunnen huisvesten.

Het natuurpark van Wolong is tegenwoordig maar liefst 200.000 hectare groot. Je kunt hier dieren zien die zijn opgevangen nadat ze ziek zijn geworden of op een andere manier in de problemen zijn gekomen. Ook worden hier panda’s gefokt, met het doel ze weer uit te zetten. En er zijn wilde panda’s. Waaronder een bijzondere. In 2019 werd in Wolong voor het eerst ooit een albinopanda in het wild gezien.

Het achterland van Wolong.
Het achterland van Wolong. Blake Lennon

Wat weinig mensen weten is dat je naast de gewone panda ook de kleine rode panda, het sneeuwluipaard alsook een luipaard kunt tegenkomen. Hiervoor moet je het wilde deel van Wolong in.

Aardbeving

In 2008 zorgde een grote aardbeving voor grote problemen. Vijf pandaverzorgers en een reuzenpanda overleden door instortende gebouwen. Inmiddels is een groot deel van de gebouwen weer opgebouwd (op een andere locatie) en kun je alle hokken, onderzoekscentra alsook het ruige achterland weer bezoeken.

Meer informatie: www.cnto.org/unesco-sites/sichuan-giant-panda-sanctuaries/

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar China, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.