Vogelbekdier

Een van de meest vreemde dieren op aarde

Het vogelbekdier behoort tot de meest bijzondere wat je kunt zien in Australië. Dit dier zwemt in kreken en rivieren, maar laat zich niet snel zien. Al heb je wel degelijk een kans als je bewust op zoek gaat.

Het vogelbekdier moet je zien om te geloven. Het is het enige zoogdier met een snavel. Deze dieren leven alleen in het oosten van Australië op het vasteland, alsook op het eiland Tasmanië. Het dier is ook recent uitgezet op Kangaroo Island. Vogelbekdieren hebben een meer dan wonderlijk uiterlijk. Is het een bever, een mol of een eend? Alle drie en geen van beiden tegelijk.

Vogelbekdier is bewijs van evolutie

Dit zoogdier wordt gezien als levend bewijs voor de evolutie. Want het heeft ook kenmerken van een vogel en een reptiel. De snavel valt het meest op en is zacht in plaats van hard zoals bij vogels. En het dier legt eieren, opmerkelijk genoeg.

Ik ben in het oosten van Australië dagenlang op pad geweest om deze dieren te spotten. En had geluk. Ik zag een vogelbekdier zwemmen in een beek op zoek naar voedsel. Het was het einde van de dag en het werd langzaam donker. Ook op Tasmanië heb ik het geprobeerd, maar daar had ik geen geluk.

Het is één van de meest vreemde wezens op aarde. Het vogelbekdier leeft in het water en eet kleine diertjes als wormen en weekdieren. En als hij de kans krijgt ook een vis, want het dier is opvallend snel onderwater. Hiervoor gebruikt hij zijn zwemvliezen, die tussen zijn poten zitten.

Zo zie je een vogelbekdier vaak.

De Engelse naam is platypus, terwijl de Latijnse naam ornithorhynchus anatinus is. Als je met een gids op pad gaat zul je deze namen vanzelf horen. Het is ook handig om de namen te gebruiken als je ergens wilt weten of deze dieren recent nog zijn gezien in de buurt.

Hoe kan ik ze spotten?

De beste kans om deze dieren te zien is aan het begin of het einde van dag. Het zijn eigenlijk nachtdieren, maar ze worden al actief als de zon aan het ondergaan is. En dus ook vroeg in de ochtend. Ze zitten zowel in kreken, rivieren als meren. Maar je moet geluk hebben om ze te zien.

Je moet geluk hebben

Je moet dus geluk hebben om het dier te zien, maar op deze plekken heb je de meeste kans.

  • Yungaburra met speciaal uitkijkpunt – Queensland
  • Hidden Valley Cabins – Queensland
  • Broken River in Eungella National Park – Queensland
  • Nymboida River – New South Wales
  • Bombala – New South Wales
  • Lake Elizabeth – Victoria
  • Mountain Valley Private Nature Reserve – Tasmanië
  • Latrobe – Tasmanië

Beste plekken om het vogelbekdier te zien