blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Kangaroo Island

Bijzonder eiland met veel wilde dieren als kangoeroes en koala's

Kangaroo Island is een beroemd eiland in het zuiden van Australië. En ja, dit is een plek waar veel kangoeroes leven. En andere dieren. Op het opvallend grote eiland kun je goed zien hoe ruig de natuur van het land is. En je vaak wordt verrast door een ontmoeting met de guitige dieren van Kangaroo Island. Althans dat overkwam mij diverse keren toen ik hier was.

Het bijzondere Kangaroo Island is een eiland vol met wilde dieren zoals koala's, kangoeroes en unieke dieren als vogelbekdier en mierenegel. En met bijzondere landschapen die je goed wandelend kunt ontdekken.

Het eiland kwam begin 2020 in het nieuws door de vele bosbranden, waarbij een derde van het eiland in vuur stond. En waarbij veel dieren omkwamen. Sindsdien roept de overheid toeristen op vooral te komen naar het eiland.

Zodat met hun geld de toeristische faciliteiten weer kunnen worden herbouwd. Waaronder bijvoorbeeld ook enkele opvangcentra voor dieren die ten prooi zijn gevallen aan het vuur.

Je kunt het eiland eenvoudig toevoegen aan je rondreis door Australië. Ik heb de mooiste bezienswaardigheden van Kangaroo Island bij elkaar gevoegd. Met daarnaast excursies die je kunt maken en overige attracties. Ook vind je hier informatie hoe je het eiland kunt bezoeken.

Flinders Chase National Park

Een beroemde weg door Flinders Chase National Park op Kangaroo Island.

Flinders Chase National Park is een beroemd natuurgebied. Waar je heerlijk kunt wandelen. In Flinders Chase kun je diverse soorten kangoeroes ontmoeten. Waaronder ook wallabies, een kleinere soort kangoeroes. Maar ook koala’s en de zeldzame vogelbekdieren in de diverse beekjes. Het bezoekerscentrum kan je voorzien van allerlei informatie over allerlei wandelroutes, waar je moet opletten voor dieren enzovoort. Het natuurgebied ligt aan de westkant van het eiland.

Remarkable Rocks

De Remarkable Rocks zijn een groep wonderlijke stenen aan de kust.
Remarkable Rocks staat voor Bijzondere Rotsen. En dat zijn het ook wel. Op een heuvel staan een groep grote rotsen, je ziet ze al van ver. Deze rotsen hebben een vreemde vorm; de gaten zijn ontstaan door erosie van wind en regen. Je vindt dit kunstwerk van de natuur dicht bij de zee in Flinders Chase Nationaal Park.
Seal Bay Conservation Park op Kangaroo Island.

Het bijzondere Seal Bay Conservation Park is een natuurgebied dat is ingesteld om een grote groep Australische zeeleeuwen te beschermen. Je kunt de dieren met een gids op het strand van Seal Bay bezoeken. Neem de tijd hiervoor, dan kun je zien hoe de dieren met elkaar omgaan. Maar ook hoe de rangorde in de groep is en hoe de mannetjes proberen de vrouwtjes te imponeren.

Hansonbaai

Hansonbaai is volgens kenners een goede plek om koala’s in het wild te zien. De dieren leven hier in de eucalyptusbomen op hun gemak. Ze slapen veel, waardoor ze wat lastiger te spotten zijn. Maar als ze actief zijn dan zul je ze zeker zien.

Snelling Beach

Snelling Beach op Kangaroo Island.

Het fraaie Snelling Beach is een van de mooiste stranden van Australië. Het strand ligt in Middle River aan de noordkant van het eiland. Je kunt hier heerlijk wandelen, of even picknicken. Let op of je hier dieren ziet, want het kan maar zo.

Cape Du Couedic

Cape Du Couedic is bekend vanwege de groep Zeelandse pelsrobben die hier leven. Deze zijn dus anders dan de Australische zeeleeuwen, die hier ook voor komen. als je dichtbij staat zie je de verschillen wel. Met name tussen de oortjes van de dieren, alsook de bouw en het formaat. Deze ruige kaap ligt in de westelijkste punt van Kangaroo Island.

Admirals Arch

Admirals Arch op Kangaroo Island.

De wonderlijke Admirals Arch is een natuurlijke boog in zee. Deze rotsformatie is erg populair op sociale media. Als je hier rond loopt zul je begrijpen waarom. Er is een houten uitkijkpunt vanwaar je goed de boog kunt bekijken. En foto’s maken.

Little Desert

Little Desert is een opmerkelijke woestijn tussen de vele eucalyptusbomen. Je vindt deze wonderlijke plek aan de zuidkant van het eiland. Ook hier kun je goed foto’s maken die heel anders zijn dan op de rest van het eiland.

De dieren van Kangaroo Island:

Het eiland wemelt echt van de wilde dieren. Daar zijn diverse redenen voor. Waaronder het feit dat op het eiland geen vossen en konijnen leven. In veel delen van Australië kom je deze dieren wel tegen die voor een drastische teruggang in het aantal wilde dieren heeft gezorgd. Maar dus niet op Kangaroo Island. 

Als je hier rond loopt kom je vanzelf dieren tegen. Waaronder de Australische zeeleeuw, die hier op diverse plekken op het strand leeft. En dieren die je soms niet direct kunt thuisbrengen. Ik had het ook toen ik hier ging kamperen. Ik hoorde iets ritselen en zag een soort buidelmuis die me vrolijk aan keek. Nog steeds weet ik niet welk dier het was, maar wel dat het een bijzondere ontmoeting was. Althans voor mij. 

Koala

Een koala op Kangaroo Island.

Veel reizigers komen hier om de koala te zien. Maar ze beseffen niet dat het dier hier is uitgezet. Dit vooral om de soort tegen uitsterven te beschermen. De bosbranden in 2020 hebben veel slachtoffers gemaakt onder de koala’s. Honderden dieren zijn op het eiland overleden.

Lees hier meer over de koala

Vogelbekdier

Het vogelbekdier is waarschijnlijk het meest unieke dier dat je ooit zult zien. Dit zoogdier heeft een immense snavel als een vogel, maar lijkt ook op een reptiel. En legt als een van de weinige zoogdieren eieren.

Lees hier meer over het vogelbekdier

Mierenegel

De mierenegel behoort tot de meest wonderlijke zoogdieren op aarde. De gewone mierenegel is bijzonder omdat het eieren legt. Het dier lijkt op een gewone egel, maar heeft wetenschappelijk gezien meer weg van een reptiel.

Samen met drie soorten vachtegels, die allemaal in Nieuw-Guinea voorkomen, en het vogelbekdier zijn het de enige zoogdieren die geen levende jongen krijgen. Het dier komt nog relatief veel voor, ook in de bewoonde wereld. En het is zeker de moeite waard om te kijken of je dit dier kunt zien.

Lees hier meer over de mierenegel

Dwergpinguïn

Ook leven op het eiland pinguïns. De dwergpinguïn is, zoals de naam al doet vermoeden, de kleinste pinguïn op aarde. Bij Penneshaw leven deze dieren. Je kunt de kolonie bezoeken met een gids. Waar je bijvoorbeeld het natuurlijk gedrag van de dieren kan zien.

Overige dieren:

Als je hier rond loopt heb je een grote kans de westelijke grijze kangoeroe (Macropus fuliginosus) te ontmoeten. Alsook de kleinere tammarwallaby (Macropus eugenii), de voskoesoe (Trichosurus vulpecula), de gewone kortneusbuideldas (Isoodon obesulus), de buideleikelmuis (Cercartetus concinnus), de kleinste dwergbuidelrat (Cercartetus lepidus) en de endemische smalvoetbuidelmuis (Sminthopsis aitkeni) en nog veel meer dieren.

Hoe kom ik hier?

Veerboot naar Kangaroo Island

De beste verbinding is per veerboot. Waarbij je ook bijvoorbeeld je huurauto of camper mee kunt nemen op de boot. Je rijdt eerst van Adelaide naar Cape Jervis in 1,5 uur. De overtocht naar Kangaroo Island is ongeveer 45 minuten. Het kan zeer ruw zijn op zee, waardoor een pilletje tegen zeeziekte kan helpen. Ondanks de korte overtocht is het slim om vooraf te checken wat de weer condities zijn.

Vluchten naar Kangaroo Island

Regionale vliegtuigmaatschappijen vliegen op Kangaroo Island. Zo kun je vanuit Adelaide in 25 minuten naar het eiland vliegen. Waar je een huurauto kunt oppikken voor je reis.

alle 22 artikelen over Australië

Bekijk alle artikelen