Waarom moet ik dit dier zien?

Deze prehistorisch uitziende dieren kunnen 1,5 meter lang worden. Voor voedsel duiken ze onder water. Ze voeden zich vooral met algen en wieren die ze met hun bek van de rotsen af schrapen. Kenmerkend is hun niesgedrag: via de neus spuiten ze het overtollige zout van het zeewater weg.

Engelse naam: marine iguana, Latijnse naam: amblyrhynchus cristatus

De zeeleguaan op de Galapagos-eilanden is de enige leguanensoort die op land en in de zee leeft. Deze prehistorisch uitziende dieren kunnen 1,5 meter lang worden.

Ze leven in grote groepen en liggen vaak in de zon te bakken op de rotsen. Voor voedsel duiken ze onder water. Ze voeden zich vooral met algen en wieren die ze met hun bek van de rotsen af schrapen.

Maar ook op land zijn ze erg aandoenlijk. Daarnaast zitten ze vaak bij elkaar, lekker te bakken in de zon. Kenmerkend is hun niesgedrag: via de neus spuiten ze het overtollige zout van het zeewater weg. Wat overigens een heerlijk gezicht is. En een heerlijk geluid. Kortom: Dit moet je zien.

Zo ziet een zeeleguaan op de Galapagos-eilanden er uit

Zeeleguaan

Snorkelen met zeeleguanan

Je komt deze vreemde dieren op diverse plaatsen bij de eilanden tegen, meestal aan de rand van het water. En ja, je kunt met deze dieren snorkelen. Ze doen mensen niets. Sterker nog, ze zijn ook niet bang voor je. Waardoor je opvallend dichtbij kunt komen. Al met al zijn dit de beste plekken om te snorkelen op de Galapagos-eilanden.
 

De beste plek om de zeeleguaan te zien: