Waarom moet ik dit dier zien?

De zeeleguaan is een bijzonder dier. Die je slechts op één plek in de wereld kunt zien. Maar daar zie je ze gegarandeerd, want ze zijn niet echt schuw. Je kunt hun gedrag zien, waaronder ook in het water.

De zeeleguaan is een van de meest bijzondere dieren op de Galapagos-eilanden. Het is de enige leguanensoort die zowel op land als in de zee leeft. Deze prehistorisch uitziende dieren kunnen 1,5 meter lang worden.

Deze prehistorisch uitziende dieren kunnen 1,5 meter lang worden. Voor voedsel duiken ze onder water. Ze voeden zich vooral met algen en wieren die ze met hun bek van de rotsen af schrapen. Kenmerkend is hun niesgedrag: via de neus spuiten ze het overtollige zout van het zeewater weg.

Zeeleguanen leven in grote groepen en liggen vaak in de zon te bakken op de rotsen. Voor voedsel duiken ze onder water. Ze voeden zich vooral met algen en wieren die ze met hun bek van de rotsen af schrapen.

Maar ook op land zijn ze erg aandoenlijk. Daarnaast zitten ze vaak bij elkaar, lekker te bakken in de zon. De Engelse naam is marine iguana, terwijl hun Latijnse naam amblyrhynchus cristatus is.

Kenmerkend is hun niesgedrag: via de neus spuiten ze het overtollige zout van het zeewater weg. Wat overigens een heerlijk gezicht is. En een heerlijk geluid. Kortom: Dit moet je zien.

Snorkelen met zeeleguanan

Je komt deze vreemde dieren op diverse plaatsen bij de eilanden tegen, meestal aan de rand van het water. En ja, je kunt met deze dieren snorkelen. Ze doen mensen niets. Sterker nog, ze zijn ook niet bang voor je. Waardoor je opvallend dichtbij kunt komen. Al met al zijn dit de beste plekken om te snorkelen op de Galapagos-eilanden.
 

De beste plek om de zeeleguaan te zien: