blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Snorkelen met zeeleguanen en pinguïns

Unieke ervaring met nieuwsgierige dieren op de Galapagoseilanden

Snorkelen met zeeleguanen en zeeleeuwen op de Galapagoseilanden. Het is een van de meest bijzondere excursies op deze eilanden. Waarbij je ook nog kans hebt om andere dieren te zien. Dus duik het water in en laat je verrassen.

In het water dobberen met zeeleguanen, misschien wel de meest opvallende dieren van de hele archipel. Het kan, net als het snorkelen (of duiken) met zeeleeuwen, en heel soms met pinguïns en tal van andere dieren.

Welke dieren kan ik zien tijdens het snorkelen?

Op de Galapagoseilanden zijn de dieren nooit bejaagd door de mens. Daardoor zijn de dieren niet bang voor je. De wonderlijke zeeleguaan laat zich relatief eenvoudig onderwater bekijken. Je kunt zien hoe het dier algen schraapt van de rotsen en hoe hij zijn staart gebruikt in de sterke stroming. 

Ook de zeeleeeuw laat zich graag zien. Deze dieren zijn van nature erg nieuwsgierig en komen vaak naar jou toe dan andersom. Ze zijn opvallend snel en zeer wendbaar.

Diverse soorten zeeschildpadden laten zich rond de eilanden eenvoudig zien. Net als diverse soorten roggen. Ook haaien worden hier opvallend vaak gespot.

De zeldzame Galapagospinguïns tijdens het snorkelen.

Alleen om de zeldzame Galapagospinguïns te zien moet je geluk hebben. Omdat je hier toch vooral met boten reist, kan je de plaatselijke gidsen vragen waar je het beste het water in kan duiken.

Bekijk de magische beelden

De tien plekken om te snorkelen

De Galapagoseilanden hebben talloze plekken om te snorkelen. Dit zijn de tien beste plekken om het water in te gaan.

1. Chinese Hat

In de wateren van Chinese Hat worden redelijk vaak pinguïns gezien. En dan heb je meteen een van de meest bijzondere (en zeldzame) dieren op de eilanden gezien. Ook een grote kans op de soepschildpad, rifhaaien en natuurlijk zeeleeuwen.

2. San Cristobal Island – Lobos Islet

Lobos Islet; de naam zegt ‘lobo’ zegt het al. Dit is een van de beste plekken om met zeeleeuwen te snorkelen.

3. Isabela Island – Punta Vicente Roca

Punta Vicente Roca ligt op het noordelijke deel van Isabela Island. Dit is vooral een plek om de zeldzame vissen van de Galapagos-eilanden te zien. Waaronder ook zeepaardjes en zeeschildpadden.

4. North Seymour Island

North Seymour Island is een populaire plek. Vooral ook om witpuntrifhaaien te spotten. Ook snorkelaars kunnen deze haaien zien. Ook hier heb je kans op de Galapagospinguïn.

5. Santiago Island – James Bay

James Bay op Santiago Island is één van de weinige plekken die te voet kunt benaderen. Doe je flippers aan, je masker op en ga het water in. Je komt hier zeker zeeleeuwen tegen, maar ook veel soepschildpadden. Net als af en toe een pinguïn en soms groepen roggen.

6. Bartolome Island – Pinnacle Rock

De beroemde Pinnacle Rock op Bartolome Island is ook een zeer goede snorkelplek. Sterker nog, hier heb je een redelijke kans om pinguïns te zien. In het water of op de rotsen er om heen. Ook zeeschildpadden en talloze vissoorten laten zich hier graag zien.

7. Floreana Island – Devil’s Crown

Devil’s Crown op Floreana Island is ook een goede spot om de talloze vissen te zien. En hier heb je een hele grote kans op roggen, diverse soorten zelfs. Ook hier kom je schildpadden en zeeleeuwen tegen.

8. Isabela Island – Tagus Cove

Tagus Cove op Isabela Island is anders. Hier groeit op de bodem opvallend veel algen. Deze worden graag gegeten door zeeleguanen, terwijl je hier ook veel zeeleeuwen zult ontmoeten. Er is ook veel zeewier te zien, met daarin talloze zeepaardjes.

9. Genovesa/Tower Island – Prince Phillip’s Steps

Het afgelegen Prince Phillip’s Steps op Genovesa (dat ook wel Tower Island wordt genoemd) is de plek voor hamerhaaien en reuzenmanta’s. En ook snorkelaars kunnen ze hier goed zien.

10. Fernandina Island – Punta Espinosa

Punta Espinosa op Fernandina Island is misschien wel de beste plek. Hier vind je alle dieren zoals pinguïns, zeeleeuwen, zeeleguanen en zelfs de beroemde Galapagosaalscholver zit hier vaak op de rotsen.

Beste tijd om te snorkelen

De beste tijd is februari en maart als het water relatief rustig is. Hou er rekening mee dat je tijdens het paarseizoen van de zeeleeuwen het water niet in mag. 

Ontdek alle tips

voor Ecuador

Lees mijn tips

alle 15 artikelen over Ecuador

Bekijk alle artikelen