Waarom moet ik dit dier zien?

De zuidelijke zeeolifant is een opvallend groot landdier. Het mannetje is veel groter dan het vrouwtje en heeft een merkwaardig soort slurf. Je kunt deze dieren op diverse plekken zien in het wild.

De zeeolifant is een wonderlijk dier. Er bestaan twee soorten. De zuidelijke zeeolifant, kun je vinden in Zuiod-Amerika en de eilanden rondom Antartica. In het Engels wordt deze southern elephant seal genoemd. Zijn Latijnse naam is Mirounga leonina. De noordelijke zeeolifant leeft voor de westkust van Noord-Amerika. Zijn latijnse naam is Mirounga angustirostris.

Met name het mannetje van de zuidelijke zeeolifant is imposant, hij kan wel 4,5 meter lang worden en 4.000 kilo wegen. Mannetjes vechten vaak om hun harem vol vrouwtjes. Wat een bijzonder schouwspel is, maar ook gewonden oplevert. De jonge dieren zijn echter ongekend lief en speels.

Meestal kun je wel relatief dichtbij komen, als je de mannetjes maar in de gaten houdt. Het beste kun je met een gids gaan. Dan ben je het veiligst. Daarnaast krijg je veel informatie over het leven van deze unieke dieren.

Het meest bijzondere is te zien hoe mannetjes vechten om hun harem. Meestal zie je een groot mannetje met meerdere vrouwtjes. En jongen. Vaak proberen andere mannetjes vrouwtjes te verleiden, zonder dat het alfamannetje dit door heeft.

Maar meestal ziet hij het wel en verjaagt hij het andere mannetje. Of ze gaan vechten. Vaak tot bloedens toe. Wat een bijzonder, maar ook wel confronterend gezicht is. De winnaar gaat er met de harem vandoor.

 

Waar zijn de beste plekken om de Zuidelijke zeeolifant te zien?