Valdés-schiereiland

Natuurgebied in Argentinië vol dieren; pinguïns, zeeolifanten, walvissen, orka's en zeeleeuwen

Het Valdés-schiereiland staat bekend om zijn vele wilde dieren. De lokale naam is Península Valdés voor dit ruim 4.000 km2 groot schiereiland in Argentinië. Het is een broedkamer voor talloze dieren. En dit alles (opvallend genoeg) met een beperkte bescherming. Valdés is een ruig gebied in Patagonië. Waar je talloze bijzondere excursies kunt maken.

Valdés is uniek in de wereld. Het schiereiland kent een bijzondere ligging, terwijl de stroming in de zee zorgt voor een ongekende rijkdom aan dieren.

Het waren unieke beelden die de gehele wereld over gingen, al meer dan tien jaar geleden. Orka’s die in patrouilles langs de kust jagen. En letterlijk het strand op komen om jonge manenrobben te pakken. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel. 

Dit hartverscheurend tafereel zette Valdés meteen op de kaart bij natuurliefhebbers. Maar dit immense schiereiland heeft meer. Zo leeft hier de grootste pinguïnkolonie buiten Antarctica. Walvissen (zuidkapers) komen hier massaal hun jongen baren. Het zijn slechts enkele hoogtepunten die hier te beleven zijn. Lees hier mijn tips voor de beste bezienswaardigheden en excursies.

Zie orka’s op het strand een zeeleeuw pakken

Een orka die vanuit de zee het strand op komt om een zeeleeuw te pakken. Het is een beeld dat wereldberoemd is geworden door de televisie. Als toerist kun je dit in Valdés ook zien, al moet je wel geluk hebben.

Leer de achtergronden bij de dieren die je ziet

Het is vaak lastig om tijdens een bezoek aan een natuurgebied veel achtergrondinformatie te verzamelen. Bijvoorbeeld over diergedrag, de lokale natuurbescherming of de geschiedenis van het gebied. Of je wilt simpelweg het dier eens goed kunnen bekijken. In het stadje Puerto Madryn staat het museum El Ecocentro hoog aangeschreven. Allerhande informatie over de lokale dieren worden op een educatieve manier overgebracht op de bezoekers. Ook wordt duidelijk hoe de dieren het beste kunnen worden beschermd.

Verdwaal tussen de pinguïns van Valdés

Sommige stranden in Valdés zijn overbevolkt. Met pinguïns, Magelhaenpinguïns om precies te zijn. Deze dieren komen hier massaal aan land om te broeden, wat een bijzonder spektakel is om te zien. En je kunt behoorlijk dichtbij komen. En ze dan goed horen, en ruiken. De tienduizenden pinguïns lopen er rond van oktober tot maart, daarna zijn ze weer verdwenen. Vraag ter plekke hoe je het beste deze bijzonder knuffelbare dieren kunt spotten.

Ontdek de dolfijnen van Valdés

Valdés staat bekend om zijn orka’s en dolfijnen, maar kent ook drie soorten dolfijnen. En het zijn geen gewone dolfijnen. De soorten die je hier in het water kunt zien spelen zijn de donkergestreepte dolfijn, de Commerson-dolfijn en de dolfijn van Peale. Wie het water op gaat, heeft veel kans minimaal één soort van dichtbij te zien. Ze worden meestal gecombineerd met een walvissafari.

Zoek snorkelend of duikend naar dieren

Wie een boot te gewoon vindt kan ook het water in met de dieren. Rond het schiereiland worden zowel snorkel- als duiktrips aangeboden. Je moet geluk hebben om de grotere dieren te zien, maar ook de vissen zijn al de moeite waard. En de kans op een walvis of orka maakt het compleet.

Mountainbike over het schiereiland

Het schiereiland is relatief groot en niet makkelijk in zijn geheel te verkennen. Op diverse plekken zijn mountainbikes te huur om zelf op pad te gaan. Het zand en de diverse kliffen maken het tot een uitdagende rit, waarbij altijd wel wat te zien is. Je kunt een uur tot meerdere dagen op stap, alleen of met een gids. Let onderweg op op je een guanaco ziet, dit zijn wilde lama's.

Verken wandelend strand en achterland

De beste manier om een goed beeld van het schiereiland te krijgen is het wandelend te verkennen. Ook al kan je niet overal komen, er zijn diverse wandelpaden aangelegd. Het strand is hier vooral de plek waar alles gebeurt, terwijl de zee ook goed te zien is. En je vindt er de rust om alles goed in je op te nemen.

Duik met een 4×4 de nacht in

Voor dit terrein is een 4×4 noodzakelijk. Er zijn talloze mogelijkheden om het schiereiland (en de omliggende gebieden) te bezoeken. Heel bijzonder is een nacht trip, waarbij je met wat geluk de nachtdieren te zien krijgt. En je moet even naar de sterrenhemel kijken natuurlijk.

Meer informatie over het Valdés-schiereiland

Valdés ligt aan de Atlantische kust in het midden van Argentinië en is extreem rijk in dierenleven. Dit gebied laat de andere kant van Zuid-Amerika zien. De ligging is hierbij allesbepalend. Het schiereiland wordt gevormd door de baaien Golfo de San Matías in het noorden en Golfo Nuevo in het zuiden.

Een smalle landtong verbindt het eiland met het vasteland. Met name aan de langgerekte zandkust hebben zich door de eeuwen heen veel wilde dieren gevestigd. Sommigen leven naast elkaar, anderen zijn van elkaar afhankelijk. Ook op de achterliggende graslanden is volop leven te vinden. Het landschap is opvallend vlak en kent een beperkte vegetatie. Het klimaat is extreem droog door de vele uren zon en de constante wind.

Opvallend zijn de diverse zoutmeren. Eén daarvan ligt 35 meter onder de zeespiegel. Het is daarmee het laagste punt van Zuid-Amerika. En andere bijzonderheid zijn de zandduinen ten zuiden van Puerto Madryn. Met achter de zandduinen steile kliffen, zoals hier op veel plekken te zien is.

Beste tijd Valdés-schiereiland

Er is feitelijk geen beste tijd om te gaan, aangezien er het gehele jaar door bijzondere activiteiten te zien zijn. Al is oktober het populairst en dus het drukst:

 • De walvissen verschijnen tussen juni en december, waarbij in oktober de meeste dieren te zien zijn.
 • De ongeveer 500,000 pinguïns lopen er rond van oktober tot maart.
 • De meeste zeeolifanten krijgen hun jongen in oktober.
 • De jongen van de manenrob worden in december of januari geboren.
 • Orka’s komen elk jaar in maart een paar keer per dag het strand op voor de jongen van de zee-olifanten en manenrobben.
 • Mijn Tips

  Lees hier alle Bucket List Tips voor Argentinië

  Lees mijn Tips

  alle 34 artikelen over Argentinië

  Bekijk alle artikelen