Assalmeer

Wonderlijk extreem zout meer in Djibouti

Het Assalmeer is Djibouti is bijzonder. Het is een kratermeer vol zout, dat in het hart van het land ligt. Het bevat bijna geen leven, maar is ongekend fraai. In het meer zie je diverse gortdroge eilanden, die het landschap extra mooi maken. Vandaar dat het bezoeken van het Assalmeer zeer de moeite waard is.

Het is een van de meest bijzondere meren ter wereld. En bijzonder fraai door het vele zout. Het water heeft diverse kleuren; van wit tot vele tinten blauw. Waaronder felblauw.

De kleuren van het Assalmeer in Djibouti.

Er wordt hier al decennialang zout gewonnen. De opvangbekkens kun je op diverse plekken zien. Let ook op de lokale bevolking die op zoek zijn naar zoutkristallen. Deze knollen worden gedroogd en verkocht als zoutparels. Ze zijn fraai. Hier lopen ook kamelen die het zout vervoeren. En met geluk zie je hier bavianen die op zoek zijn naar een maaltijd. 

Het water heeft een zoutgehalte van maar liefst 35%. En is dus zouter dan de Dode Zee. Het is het op één na zoutste meer ter wereld, na het Don Juanmeer op Antarctica. Het ligt maar liefst 155 meter beneden het zeeniveau in de Danakildepressie. Dit is dan ook het laagste punt van het vasteland in Afrika. En het laagste punt op aarde.