Waarom moet ik hier heen?

Duitsland heeft slechts een klein stukje van de Alpen. Maar Berchtesgaden Nationaal Park is zeer de moeite waard, omdat je hier goed kunt zien hoe de Alpen plotseling opdoemen in het heuvelachtige landschap.

Berchtesgaden Nationaal Park in Duitsland is een heerlijke plek waar Moeder Natuur nog heerst. Het is het enige Duitse nationale park in de Alpen. Maar wel een met diverse unieke attracties.

Het park biedt talloze wandelpaden, alsook enkele fietspaden. En paden voor mountainbikes. Deze zijn allemaal bewegwijzerd en eenvoudig te volgen. Je kunt zelf kiezen of een rondje van een uur wil doen of en hike van meerdere dagen. Waarbij je ook de grens over kunt met Oostenrijk.

Er leven veel dieren in het natuurgebied, denk aan zoals gems en steenarend. Maar ook talloze andere soorten vogels en dieren als vos, ree en das. Deze worden geregeld gezien door wandelaars, ook de gemzen.

Bezienswaardigheden Berchtesgaden Nationaal Park

Königssee

De Königssee is een beroemd meer in het Berchtesgadener Land. Als je hier rond loopt voel je al snel gekleineerd. Het meer ligt aan de voet van de Watzmann, een berg van maar liefst 2.713 meter. Het meer is onderdeel bij de gemeente Schönau am Königssee.

De bewoners vinden dat het meer en de bergen wel wat weg heeft van een fjord in Noorwegen. En ik begrijp het wel. De rotsen hier zijn opvallend steil, waardoor het wel op een fjord lijkt. Al eindigt dit ‘fjord’ natuurlijk niet in zee.

Je kunt voor een groot deel om het meer lopen, maar soms kom je rotsen tegen waar je overheen moet klauteren. Probeer trouwens eens de echo hier uit. Die is meer dan bijzonder. Luister maar.

St. Bartholomew’s kerk

Aan de rand van de Königssee ligt de bedevaartkapel van St. Bartholomew. Volgens geleerden dateren enkele delen van de kerk uit de 12e eeuw, al is hij daarna wel fors veranderd. De huidige barokke vorm stamt uit de 17e eeuw. De rode koepeldaken vallen al van ver op, net als de twee ronde torens.

De kerk werd naar de apostel Bartholomeus vernoemd, dit was de patroonheilige van de boeren en herders in de Alpen. Deze kerk ligt op het schiereiland Hirschau en is het makkelijkst per boot te bereiken.

Ramsau

Het plaatsje Ramsau is een bezoek zeker waard. Het wordt vaak Ramsau bei Berchtesgaden genoemd, omdat er anders verwarring kan zijn met het beroemde plaatsje Ramsau in Oostenrijk. Als je hier rond loopt zorg dan dat je de Sint-Sebastiaankerk en de Hintersee niet mist. Je ziet ze overal op de talloze schilderijen en toeristische affiches in het stadje en omgeving.

Excursies in Berchtesgaden

Vaar over het meer met een elektrische boot

De elektrische rondvaartboten varen het gehele jaar over de Königssee. En eerlijk is eerlijk, dit is de beste manier om het meer te verkennen. Het water is glashelder, waardoor je forellen ziet zwemmen. Ook kun je vanaf de boot goede foto’s maken van

Tijdens de boottocht kom je de beroemde echowand tegen. Meestal maakt de kapitein dan geluid met een trompet of ander instrument dat door de bergen galmt. Een roep werkt ook, probeer het maar.

Zwemmen in de Königssee

De Königssee is normaal gesproken ijskoud. Het meer wordt gevoed met gletsjerwater en regen water. Alleen aan het einde van de zon komt de temperatuur boven de 20 graden uit. En is het heerlijk om er in te duiken. Al let jet lokale bewoners niet als het kous is. Let maar op als je hier rond loopt.

Meer informatie: www.nationalpark-berchtesgaden.de/

Corno’s reistips:

Duitsland is een divers land. Je kunt het vrijwel het hele jaar bezoeken. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Genoeg steden voor een leuke stedentrip. Hieronder een aantal handige tips om je trip naar Duitsland te regelen.