Berchtesgaden Nationaal Park

Enige Duits natuurgebied in de Alpen

Berchtesgaden Nationaal Park is een fraai natuurgebied in Duitsland. In dit bergachtige land heerst Moeder Natuur nog. Het is het enige Duitse nationale park in de Alpen. Maar wel een park dat diverse unieke attracties heeft. Ik heb een aantal leuke excursies in dit artikel genoemd. Dit zijn de bezienswaardigheden van Berchtesgaden National Park. 

Duitsland heeft slechts een klein stukje van de Alpen. Maar Berchtesgaden Nationaal Park is zeer de moeite waard, omdat je hier goed kunt zien hoe de Alpen plotseling opdoemen in het heuvelachtige landschap.

Het park biedt talloze wandelpaden, alsook enkele fietspaden. En paden voor mountainbikes. Deze zijn allemaal bewegwijzerd en eenvoudig te volgen. Je kunt zelf kiezen of je een rondje van een uur wil doen of een hike van meerdere dagen. Waarbij je ook de grens over kunt lopen met Oostenrijk.

Königssee

De Königssee is een beroemd meer in het Berchtesgadener Land. Als je hier rond loopt voel je al snel gekleineerd. Het meer ligt aan de voet van de Watzmann, een berg van maar liefst 2.713 meter. Het meer is onderdeel bij de gemeente Schönau am Königssee. 

De bewoners vinden dat het meer en de bergen wel wat weg heeft van een fjord in Noorwegen. En ik begrijp het wel. De rotsen hier zijn opvallend steil, waardoor het wel op een fjord lijkt. Al eindigt dit ‘fjord’ natuurlijk niet in zee. 

Je kunt voor een groot deel om het meer lopen, maar soms kom je rotsen tegen waar je overheen moet klauteren. Probeer trouwens eens de echo hier uit. Die is meer dan bijzonder. Luister maar.

Zwemmen in de Königssee

De Königssee is normaal gesproken ijskoud. Het meer wordt gevoed met gletsjerwater en regen water. Alleen aan het einde van de zon komt de temperatuur boven de 20 graden uit. En is het heerlijk om er in te duiken. Al let het de lokale bewoners niet als het koud is. Let maar op als je hier rond loopt.

St. Bartholomew’s kerk

Aan de rand van de Königssee ligt de bedevaartkapel van St. Bartholomew. Volgens geleerden dateren enkele delen van de kerk uit de 12e eeuw, al is hij daarna wel fors veranderd. De huidige barokke vorm stamt uit de 17e eeuw. De rode koepeldaken vallen al van ver op, net als de twee ronde torens. 

De kerk werd naar de apostel Bartholomeus vernoemd, dit was de patroonheilige van de boeren en herders in de Alpen. Deze kerk ligt op het schiereiland Hirschau en is het makkelijkst per boot te bereiken. 

Ramsau

Het plaatsje Ramsau is een bezoek zeker waard. Het wordt vaak Ramsau bei Berchtesgaden genoemd, omdat er anders verwarring kan zijn met het beroemde plaatsje Ramsau in Oostenrijk. Als je hier rond loopt zorg dan dat je de Sint-Sebastiaankerk en de Hintersee niet mist. Je ziet ze overal op de talloze schilderijen en toeristische affiches in het stadje en omgeving.

Obersee

Het boothuis in de Obersee in Berchtesgaden Nationaal Park.

De Obersee is veel minder bekend dan de Königssee. Dit is een natuurlijk bergmeer. Het ligt op 613 meter hoogte en ligt fraai tussen de bergen. Je kunt deze via een korte wandeling bereiken van 30 minuten. Ter plekke zie je de bordjes naar het meer. Aan de rand van het meer ligt een boothuis van hout. Deze is perfect voor foto’s.

Als je door loopt kom je bij de Fischunkelalm. Deze ligt aan de zuidoever. Hier vind je koeien en nog een werkende boerderij. Neem de tijd voor deze wandeling, je loopt hier door het mooiste stuk van het Berchtesgaden Nationaal Park.

Röthbachfall

De Röthbachfall is met 470 meter de hoogste waterval van Duitsland. Hij valt in twee secties naar beneden en is zeer imposant. Het is niet de meest bekende waterval. De reden is dat hij wat lastiger te bereiken is. Het is nog een half uur lopen vanuit de Obersee. Je wandelt dan via de Talschluss.

Hintersee

De Hintersee is een klein bergmeer in het Berchtesgadener Land. Hij ligt vlakbij Ramsau en is eenvoudig te bereiken. Het water is kristalhelder, maar erg koud. Wel kun je hier in de zomer zwemmen, al blijft het fris.

Almbachklamm

Almbachklamm in Berchtesgaden National Park.

Dit gebied telt meerdere kloven. Volgens de meeste reizigers is de Almbachklamm een van de mooiste kloven van Duitsland. Er is een wandelpad aangelegd langs de vele watervallen en stroomversnellingen. Het is een heerlijke wandeling, waarbij je onder de indruk zult zijn van het watergeweld.

Overnachten in het Berchtesgadener Land

Om dit immense gebied goed te ontdekken heb je meerdere dagen nodig. Er zijn in de nabije omgeving talloze kleine hotels, appartementen en hostels te vinden. Hou er wel rekening mee dat de vakantieperiodes meestal vol zitten, dus wees op tijd met boeken.
Bekijk de leukste accommodaties

Zijn er campings in Berchtesgaden?

In het park zijn geen campings, maar wel in de omliggende dorpen in het Berchtesgadener Land. Waaronder in Schönau, dat bij de Konigssee ligt. Deze campings met plekken voor tenten en caravans zijn zeer gewild. Sommige campings zijn geschikt voor campers, deze zijn ook vaak vol. Dus zorg dat je op tijd met boeken bent.
Bekijk de leukste campings

Varen over het meer met een elektrische boot

De elektrische rondvaartboten varen het gehele jaar over de Königssee. En eerlijk is eerlijk, dit is de beste manier om het meer te verkennen. Het water is glashelder, waardoor je forellen ziet zwemmen. Ook kun je vanaf de boot goede foto’s maken van her landschap.

Tijdens de boottocht kom je de beroemde echo wand tegen. Meestal maakt de kapitein dan geluid met een trompet of ander instrument dat door de bergen galmt. Een roep werkt ook, probeer het maar.

Alpenweide in Berchtesgaden National Park.

Dieren in het nationaal park

Er leven veel dieren in het natuurgebied, denk aan gems en steenarend. Maar ook talloze andere soorten vogels en dieren als vos, ree en das. Deze worden geregeld gezien door wandelaars, ook de gemzen. Hou dus je ogen open als je op pad gaat.

Mijn tips

Ontdek de beste tips voor Duitsland

Lees mijn tips

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen