Gems: Beste plekken om dit dier te zien - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Gems

Bijzonder dier van de Europese bergen

1,607

TOP 1.687

De gems is een dier die je kunt tegen komen in de diverse bergen van Europa. Dit zoogdier lijkt een beetje op een geit, maar is wel elegant. De Engelse naam is chamois.

Gemzen laten zich geregeld zien tijdens het wandelen. Als jij je rustig beweegt blijven ze vaak staan om naar je te kijken. En kun je bijvoorbeeld goed een foto maken.

Hoe ziet de gems er uit?

Je kunt een gems eenvoudig herkennen aan zijn ronde hoorns. De vacht is opvallend bruin. Behalve de keel, die is wit. Twee donkere strepen lopen langs zijn kop, wat bijvoorbeeld bij herten niet zo is. Ze worden zo’n 1,5 meter hoog en wegen maximaal 50 kilo.

Wat eet een gems?

Gemzen eten voornamelijk plantaardig voedsel. Denk aan grassen en kruiden, maar ook knoppen van bomen en struiken. Alsook naalden, schors en twijgen. In de winter zijn ze vaak genoodzaakt hun menu aan te passen. Dan leven ze voornamelijk van mossen en korstmossen.

Een gems laat zich bekijken.

Waar leeft de gems?

De meeste mensen denken dat de gems in het hooggebergte leeft. Maar ze komen meestal op de alpenweiden boven 1.800 meter voor. Waardoor je ze relatief eenvoudig kunt tegen komen. In de winter zijn ze genoodzaakt om af te dalen naar plekken met minder of geen sneeuw. 

Je vindt gemzen in talloze gebergten. Zoals logischerwijs de Alpen, maar ook in de Jura, Vogezen, het Zwarte Woud en de Schwäbische Alb. Maar deze dieren leven ook in de Chartreuse, De Hoge Tatra, Lage Tatra, het Balkangebergte en de Dinarische Alpen. 

Pyrenese gems

Opvallend genoeg is de Pyrenese gems een andere soort. Het dier leeft allang afgesloten van de andere soort, waardoor hij zich meer heeft gespecialiseerd. En er ook iets anders uit ziet.

Beste tijd voor de gems

In de vroege ochtend zijn opvallend veel dieren actief. Ze zoeken dan nog veel eten, waardoor ze vaak naar grasweides komen. Als je deze dieren wilt zien moet je dus vroeg op pad. Ook in de late namiddag heb je een goede kans.

Beste plekken om de gems te zien

Aiguille du Midi

Aiguille du Midi
De Aiguille du Midi is een 3.842 meter hoge bergtop bij Chamonix in Frankrijk. Beroemd vanwege het uitzicht over het Mont Blancmassief en zelfs tot ver in Italië. Maar bovenop de berg zijn meer attracties te vinden, waaronder de glazen kubus in het luchtledige. De naam van de berg is waarschijnlijk afgeleid van zijn ligging; in het zuiden (‘midi’ in het Frans) van de plaats Chamonix. ‘Aiguille’ betekent punt of spits.
Lees verder

De Dolomieten

De Dolomieten
De Dolomieten; een naam die bij veel reizigers iets bijzonders op roept. Dit gebergte biedt een heerlijke mix van de Alpen en het Mediterrane leven. De Dolomieten liggen in twee noordelijkste provincies van Italië: Zuid-Tirol en Trentino. Hier gaan alpiene tradities hand in hand met de Italiaanse levensstijl, culturele veelzijdigheid en de bergen.
Lees verder

Copyright 2021 Droomplekken.nl / Corno van den Berg. Alle rechten voorbehouden.