Bog Shoeing in een veenmoeras

Op sneeuwschoenen lopen over een drijvend moeras

Bog Shoeing is een bijzondere excursie in Estland. Op een soort sneeuwschoenen loop je met een gids over drijvend veenmos in een van de vele moerassen in het land. Op sommige delen moet je blijven bewegen, anders zak je letterlijk weg. Het is een heerlijke trip, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om te gaan zwemmen in een van de vele meertjes in het moeras. In dit artikel vind je de beste tips voor de Bog Shoe excursie in Estland.

Deze tour zag ik op internet, met bijpassende foto's. Ik was meteen geïntrigeerd. Daarom heb ik de wandeling met gids meteen geboekt toen ik naar Estland ging. Je kunt de Bog Shoe excursie op meerdere plekken in Estland doen merkte ik, al vind je de meeste aanbieders in het oosten van het land. Daar liggen de meeste meren die je relatief eenvoudig kunt verkennen.

Hoe ziet de Bog Shoeing excursie er uit?

Zonsopgang bij het Bog Shoeing. ©Corno van den Berg

Deze excursie kun je in verschillende parken doen. Dit gebeurt meestal met een gids, die de route kent en alle materialen meeneemt. Je krijgt speciale schoenen die extra breed zijn om je gewicht te verspreiden. Dit is gedaan om de planten niet te veel te beschadigen. Je wandelt veelal over droge stukken met heide en kleien struiken.  Maar je loopt ook over drijvend mos dat aan de rand groeit, maar ook op het water. Dat laatste gebeurt in het brakke water en is een heuse uitdaging. We lopen over veenmos (en andere soorten mos) die veelal drijven op het water. Deze planten zijn net een spons en kunnen vele kilo's dragen. Maar niet te veel.

Je zinkt vanzelf onder water

Het lopen lijkt wel wat als sneeuwschoenwandelen. De schoenen verdelen je draagvlak zodat je minder snel zinkt. Minder snel ja, want je zinkt nog steeds. Maar als je snel genoeg beweegt kun je het zinken voor zijn. Je moet wel blijven bewegen, anders zak je langzaam weg. Ja, dit is gevaarlijk merk ik, als de volgende stap naar een drijvend eilandje te groot is. Ook moet je wel wat met je benen wijd lopen, anders heb je kans je kleding te vernielen. 

Maar het lopen is niet echt moeilijk. Sterker nog, ik kan zonder al te veel problemen ook om me heen kijken. De omgeving is fraai met veel pijnbomen en kleine struiken die ik ken van de vele soorten bessen die je kunt proeven in de diverse seizoenen. Overal waar ik kijk zie ik talloze meertjes met brak water.

Ik doe deze excursie met zonsopkomst, het zachte zonlicht piept tussen de bomen door. Het is de beste tijd om dit te doen. De excursie duurt meestal 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van je eigen loopsnelheid en of je wil zwemmen natuurlijk. 

Zwemmen

Zwemmen in een van de moerassen. ©Corno van den Berg

In Estland is zwemmen na een saunabezoek standaard. Maar ook in de meren zwemmen is hier gewoon. Al heb ik weinig keuze, want ik ben te langzaam en ga langzaam ten onder, letterlijk. Ik moet klimmen en klauteren om uit het water te komen. Het blijkt al snel onderdeel te zijn van de excursie. De gids vraagt vooraf of je wilt zwemmen en je antwoord is bepalend valt me op. Waarbij ze de grenzen opzoekt van je kunnen.

Je kunt dus zwemmen in het veenmoeras. Let wel, er zijn twee manieren. De gids kijkt wat je kan en wat je niet kan. Zodat ik al wandelend op mijn 'bog shoes' bijna ten onder ging. Al mag je ook gewoon zwemmen in het niet al te koude water. Het is heerlijk rustgevend en je voelt je één met de natuur. Na mijn allereerste schrik toen ik wegzakte vond ik het heerlijk.

Boek zelf een Bog Shoeing excursie

Wil je de Bog Shoeing excursie doen? Dat kun je eenvoudig zelf regelen.

Dieren in de moerassen

Hou je ogen open, in de bossen en moerassen van Estland leven talloze dieren. Denk aan elanden, deze worden geregeld gezien. Maar ook vossen, wilde zwijnen en dassen leven hier. Zo zag ik een dassenburcht aan de rand van de meren die nog in gebruik was. Ook lopen er bruine beren, lynxen en wolven rond, maar die worden in dit deel zelden gespot. Wel zag ik raven en een uil vliegen, al kon ik niet goed zien welke uil het was.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Meer artikelen over Estland