Zie de jaarlijkse migratie van rendieren in Lapland

Miljoenen rendieren reizen jaarlijks naar de kust en weer terug

De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Jaarlijks trekken ze met hun rendieren naar vruchtbare gronden. Ook in de winter. En jij kunt mee.

Eeuwenoude traditie

Het is relatief onbekend, maar een deel van de Sami reizen nog steeds met hun rendieren jaarlijks dwars door Lapland, dat in Noorwegen, Zweden en Finland ligt. Ze reizen van het binnenland naar de kust. En terug. Waar jij bij kunt zijn.

De Sami zijn de traditionele rendierhouders. Sommigen van hen zijn verwesterd en hebben inmiddels een permanente plek waar ze met hun favoriete dieren leven; het rendier. Maar een groot deel van hen houdt deze eeuwenoude traditie in stand.

De route van de rendieren

In het voorjaar reizen de Sami met hun dieren naar de kust; voornamelijk die in Noorwegen. Om onder meer gras te vinden om te grazen alsook om te vluchten voor de muggen.

Een Sami op een sneeuwscooter vangt een rendier. ©Corno van den Berg

In de herfst gaan veel van hen terug naar het binnenland van Lapland, zowel in Noorwegen, Fins Lapland als het Zweedse deel. Ze brengen de winter daar door. Het is een jaarlijkse migratie.

Jij kunt deze migratie meemaken. Diverse Sami staan open voor toeristen die een paar uur of een paar dagen met hun meegaan. Ik heb het ook gedaan in de winter. En was aangenaam verrast. Ik heb eerst toegekeken hoe zij met de dieren omgaan, waarna ik met een lasso zowaar een rendier heb gevangen. Zodat zij konden checken of het dier gezond is. Waarna het dier weer werd vrijgelaten.

Andere excursies met rendieren

De migratie is niet de enige manier om de Sami en hun rendieren te zien. Je kunt een rendierfarm bezoeken, dat is redelijk standaard. In de winter kun je in een rendierslee gaan zitten, maar je kunt ook met de Sami mee om de dieren te hoeden. Dit kan in de zomer te voet en in de winter bijvoorbeeld met een sneeuwscooter. Deze excursies zijn zeer de moeite waard.