Rendier

Beroemde grazer van de toendra, ook wel kariboe genoemd

Het rendier is bekend van de Kerstman. De meeste rendieren leven in het Arctisch gebied. Rendieren leven in grote groepen en leggen vaak lange afstanden af.

Het rendier is geliefd. En wordt vaak toegedicht aan koude gebieden met sneeuw. Dit is gedeeltelijk waar. In de winter zie je deze dieren inderdaad in de sneeuw. Maar in het voorjaar en zomer zie je ze vooral op de toendra’s en bossen. De Engelse naam is reindeer of caribou, terwijl de Latijnse naam rangifer tarandus is. Ook wij gebruiken soms de term kariboe, al is dit dus hetzelfde dier.

Waar leven rendieren?

De meeste rendieren leven in het Arctisch gebied, in het noordelijk deel. Denk aan Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, IJsland, Canada en Groenland bijvoorbeeld.

Een rendier spotten

Dit dier kun je vrij eenvoudig in het wild gaan bekijken. Ze worden vaak langs wegen gezien. Dus als je met een auto een rondreis maakt, is de kans groot dat je ze ziet. Ik ben ze op talloe plekken tegen gekomen. Soms een of twee, maar ook hele kuddes van meer dan honderd dieren.

Rendieren leven vaak in grote groepen en leggen vaak lange afstanden af. Ze zijn op zoek naar plekken om te grazen op de toendra. Waarbij je ze soms ziet langs de weg als ze oversteken. Het rendier is het enige hertensoort waarbij de vrouwtjes net als de mannetjes een gewei hebben.

Het unieke bosrendier van Finland

Het bosrendier is een ondersoort van de kariboe, de voorouder van het gedomesticeerde rendier. Deze dieren leven nog in het wild in de Finse bossen en waren tot het einde van de 19e eeuw algemeen, maar de jacht decimeerde het aantal.

Pas in 1967 werd het dier weer in Finland gesignaleerd. Bosrendieren worden veel in de bossen gezien, maar het valt niet mee ze te spotten. In het oosten van Finland is een 84 kilometer lang hek geplaatst om kruising met andere semi-wilde rendieren te voorkomen.

Het rendier als huisdier

Als je naar Scandinavië gaat is de kans groot dat je rendieren ziet. Vaak bij de Sami, de traditionele rendierhouders. Maar ook bij rendierfarms, waar het dier wordt gefokt voor het vlees. Dat je overal in winkels kunt kopen, voor een rendierstoofpot bijvoorbeeld. Maar ook gedroogd.

Veel dieren worden vrijgelaten, waardoor je het idee hebt dat je wilde rendieren ziet. Maar deze zijn vaak semi-vrij. Meestal worden ze jaarlijks voor de winter weer bijeen gebracht. En gevoerd, zodat ze de winter goed door komen. Waarna ze in het voorjaar weer worden vrijgelaten.

Beste plekken om het rendier te zien