Waarom moet ik dit dier zien?

Het rendier kennen we van de Kerstman. De meeste rendieren leven in het Arctisch gebied. Rendieren leven in grote groepen en leggen vaak lange afstanden af. Ze zijn op zoek naar plekken om te grazen op de toendra. Het rendier (ook bekend als kariboe) is het enige hertensoort waarbij de vrouwtjes net als de mannetjes een gewei...

Engelse naam: reindeer of caribou, Latijnse naam: rangifer tarandus

Het rendier kennen we van de Kerstman. Dit dier kun je (vrij eenvoudig) in het wild gaan bekijken. De meeste rendieren leven in het Arctisch gebied, in het noordelijk deel. Denk aan Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, IJsland, Canada en Groenland bijvoorbeeld.

Rendieren leven in grote groepen en leggen vaak lange afstanden af. Ze zijn op zoek naar plekken om te grazen op de toendra. Waarbij je ze soms ziet langs de weg als ze oversteken. Het rendier (ook bekend als kariboe) is het enige hertensoort waarbij de vrouwtjes net als de mannetjes een gewei hebben.

Het unieke bosrendier van Finland

Het bosrendier is een ondersoort van de kariboe, de voorouder van het gedomesticeerde rendier. Deze dieren leven nog in het wild in de Finse bossen en waren tot het einde van de 19e eeuw algemeen, maar de jacht decimeerde het aantal. Pas in 1967 werd het dier weer in Finland gesignaleerd. Bosrendieren worden veel in de bossen gezien, maar het valt niet mee ze te spotten. In het oosten van Finland is een 84 kilometer lang hek geplaatst om kruising met andere semi-wilde rendieren te voorkomen.

Het rendier als huisdier

Als je naar Scandinavië gaat is de kans groot dat je rendieren ziet. Vaak bij de Sami, de traditionele rendierhouders. Maar ook bij rendierfarms, waar het dier wordt gefokt voor het vlees. Dat je overal in winkels kunt kopen, voor een rendierstoofpot bijvoorbeeld. Maar ook gedroogd.

 

De beste plekken om het rendier te zien: