Waarom moet ik hier heen?

Het Scandola Natuurreservaat is een bijzondere plek op Corsica. In dit natuurgebied worden zowel de opvallend rode rotsen alsook de zee eromheen beschermd. Er is geen weg; je kunt het alleen per boot of te voet bereiken.

Scandola Natuurreservaat (Corsica) is pas recent beschermd. Het kreeg de status van natuurreservaat in december 1975. Het werd in 1981 door de UNESCO aangewezen als Werelderfgoed. Je kunt dit gebied in verdelen in tweeën: de Elpa Nera-inham en het schiereiland Scandola.

De ruigheid van Scandola.
De ruigheid van Scandola. Corno van den Berg

Het is een populaire trip; met de boot naar Scandola. De hoekige en steile kliffen van soms wel 900 meter hoog langs de kust bevatten veel grotten. Her en der zie je bijna ontoegankelijke eilandjes en kreken, zoals Tuara. De kustlijn is ook bekend haar kiezel- en zandstranden en uitzichten op de achterliggende bergen.

Een kiezelstrand in Scandola.
Een kiezelstrand in Scandola. Corno van den Berg

In Scandola vind je diverse soorten rotsen. Merkwaardige basaltrotsen wisselen de rode rotsen af, die bestaan uit rode rioliet. Als je een boottocht maakt, bezoek je ook een dorp dat alleen per boot te bereiken is. Let op het vertrek vanuit Porto op de historische Genuese toren die de kust bewaakt.

Het Scandola-natuurreservaat.
Het Scandola-natuurreservaat. Corno van den Berg

Corno’s reistips:

In het hoogseizoen gaan er talloze boten vanuit bijvoorbeeld Porto. Kies een boot die vroeg in de ochtend gaat of in de namiddag. Door het zachte licht worden de rotsen een stuk roder, terwijl ze op het heetst van de dag vaak flets zijn.

Lees ook mijn reisverhaal over Corsica:

Voorjaar op Corsica

Digital Detox. Disconnect. Mooie Engelse termen die een gevoel uitdrukken. Op zoek naar rust en ruimte. Ik ga het zoeken op een eiland; Corsica.

Reisverhaal

Digital Detox. Disconnected. White Spots. Mooie Engelse termen die een gevoel uitdrukken. Weg van alle moderne technologieën zoals wifi, mobiele telefoon, tv en meer. Ik ga op zoek naar rust en ruimte. Voor mijn eerste reis kies ik een eiland dat...